Verstappen en Red Bull Racing behoren nu tot een van de meest geziene combinaties Formule 1
Formule 1

Verstappen en Red Bull Racing behoren nu tot een van de meest geziene combinaties

Verstappen en Red Bull Racing behoren nu tot een van de meest geziene combinaties

De dominantie van Max Verstappen en Red Bull Racing in de Formule 1 kent voorlopig geen grenzen. In 2022 brak Verstappen nog het seizoensrecord door vijftien Grands Prix te winnen, en dit jaar heeft Red Bull tot nu toe alles gewonnen, waarbij Verstappen ook weer op weg lijkt naar het aanscherpen van zijn eigen record. De combinatie tussen Verstappen en Red Bull behoort inmiddels tot de meest succesvolle samenwerkingen in de geschiedenis van de sport, en uit de cijfers blijkt dat ze ondertussen ook al heel lang aan elkaar verbonden zijn.

Sinds de Grand Prix van België betreedt Verstappen namelijk het podium van coureurs die het vaakste voor hetzelfde team rijden. Dat lijkt misschien niet de meest bepalende statistiek te zijn, maar gezien de andere lange samenwerkingen in de sport is het vaak een teken van een succesvolle combinatie. De enige twee coureurs die vaker voor één team reden, zijn namelijk Lewis Hamilton bij Mercedes, en Michael Schumacher bij Ferrari.

De Duitser was vanaf 1996 tot en met 2006 actief voor het Italiaanse racemerk, en reed in die tijd 180 Grands Prix in het rood, zoals in Tabel 1 te zien is. Schumacher won in die periode vijf wereldtitels voor het succesvolste team uit de historie van de Formule 1. Hamilton, de enige andere zevenvoudig wereldkampioen, debuteerde in 2013 voor Mercedes, en is nu dus ook bezig aan zijn elfde seizoen voor de Duitse fabrikant. Dankzij de vollere kalenders is Hamilton Schumacher echter al gepasseerd met 212 Grands Prix, en de nu 38-jarige Brit pakte ook al zes wereldkampioenschappen bij Mercedes.

Aangezien Verstappen met zijn 25 jaar nog behoorlijk jong is, en al een contract tot en met 2028 in handen heeft bij Red Bull, zal zijn totaal met 24 Grands Prix per seizoen in de komende jaren nog oplopen tot zo'n 282. Mocht de Nederlander zijn contract verlengen, dan kan dit totaal veel verder oplopen, tot mogelijk zelfs boven de 400. Om het record ooit in handen te krijgen, is Verstappen wel afhankelijk van het pensioen van Hamilton. De nu 38-jarige Brit heeft een aflopend contract bij Mercedes, maar de verwachting is dat hij ook in 2024 nog voor het team rijdt.

Verstappen en Red Bull Racing behoren nu tot een van de meest geziene combinaties
Tabel 1. Verstappen laat Räikkönen en Coulthard achter zich met zijn 152e start voor Red Bull Racing.

Kimi Räikkönen en David Coulthard completeren de top vijf. De Fin is de laatste wereldkampioen van Ferrari, door in 2007 meteen toe te slaan in zijn eerste jaar in het rood, maar hij werd twee jaar later, aan het einde van 2009, ontslagen. Räikkönen ontving een flinke som geld om niks te doen, waarna Ferrari in 2014 weer flink in de buidel moest tasten om de Fin weer in te huren. Van 2014 tot en met 2018 schroefde hij zijn totaal aantal races voor de Scuderia op tot 151.

Coulthard reed in zijn lange carrière voor slechts drie teams, waarbij hij hetzelfde carrièrepad volgde als ontwerper Adrian Newey, die ook van Williams naar McLaren naar Red Bull ging. Na twee jaar bij Williams debuteerde Coulthard in 1996 voor McLaren, waar hij maar liefst negen jaar reed, met opvallend genoeg 150 Grands Prix lang een Finse teamgenoot: eerst Mika Häkkinen en later Kimi Räikkönen. In tegenstelling tot de twee Finnen won Coulthard nooit een wereldtitel, al won hij wel dertien maal, waarvan twaalf keer voor McLaren. Sebastian Vettel reed 'slechts' 113 Grands Prix voor Red Bull, vijf minder dan hij voor Ferrari reed. Vettel en Hamilton zijn de enige twee coureurs die minimaal honderd races reden voor twee verschillende teams.

Identiek podium bij succesvolste combinaties

Als we de aandacht verleggen naar het aantal overwinningen voor dezelfde werkgever, in plaats van het aantal Grand Prix-deelnames, zien we grotendeels dezelfde namen en teams verschijnen. Als het aankomt op het aantal overwinningen, steken Hamilton en Schumacher er vooralsnog met kop en schouders bovenuit. De twee succesvolle coureurs wonnen voor één werkgever vaker dan enige andere coureur in hun totale carrière.

De schijn kan echter bedriegen, want Verstappen won dit seizoen al tien keer in twaalf Grands Prix. Met 24 Grands Prix op de kalender in 2024 zou dat neerkomen op twintig zeges per seizoen. Als Verstappen zijn huidige gemiddelde dus aanhoudt, kan hij het aantal overwinningen van Hamilton bij Mercedes dus al binnen twee jaar overtreffen. Om ook de meeste podiumplekken voor één team te pakken, zal de Nederlander hoe dan ook nog wat meer tijd nodig hebben. In tegenstelling tot de andere namen op de lijst won Verstappen al zijn races voor hetzelfde team.

Verstappen en Red Bull Racing behoren nu tot een van de meest geziene combinaties
Tabel 2. Hamilton, Schumacher en Verstappen bezetten ook hier de podiumplekken.

Sinds de overwinning van Verstappen in de straten van Monaco, eerder dit jaar, is hij in ieder geval de succesvolste Red Bull-coureur, als er puur gekeken wordt naar het aantal zeges. Vettel won van zijn 53 Grands Prix 38 maal voor het Oostenrijkse team, en won verder veertien maal voor Ferrari en één keer voor Toro Rosso, in 2008.

Ayrton Senna en Alain Prost domineerden in hun McLaren-tijd en pakten in korte tijd veel overwinningen, waarbij de Braziliaan vaker wist te winnen, ondanks dat Prost meer races voor het Britse team reed. Opvallender is echter het gigantische verschil in McLaren-polepositions tussen de voormalige rivalen. Senna pakte maar liefst 46 polepositions in zijn McLaren-tijd, terwijl het aantal eerste startplekken van Prost op slechts tien is blijven steken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws