Verstappen evenaart Senna: welke cijfers leggen beide wereldkampioenen over? Formule 1
Formule 1

Verstappen evenaart Senna: welke cijfers leggen beide wereldkampioenen over?

Verstappen evenaart Senna: welke cijfers leggen beide wereldkampioenen over?

Met een overwinning in de Grand Prix van Australië pakte Max Verstappen afgelopen weekend alweer zijn 80e podiumplek, waarmee de Nederlander de legendarische Ayrton Senna evenaarde. F1Maximaal greep de gelegenheid aan om de carrières van de twee meervoudige wereldkampioenen naast elkaar te leggen en verdere statistieken uit hun carrières onder de loep te nemen.

Sinds een jaar of twee is Max Verstappen met een ongekende dominante reeks bezig. Sinds de Grand Prix van België in 2021, die vanwege het waterballet beperkt werd tot een enkele ronde, nam Verstappen deel aan 36 Grands Prix, waarvan hij maar liefst 30 maal op het podium eindigde. Tussen deze 30 podiumplekken zat slechts één derde plek, tijdens de Grand Prix van Monaco in 2022. In de andere 29 gevallen eindigde Verstappen elke keer als eerste of tweede.

Met zijn laatste podiumnotering evenaarde Verstappen de drievoudige Braziliaanse wereldkampioen Ayrton Senna da Silva. Saillant detail is dat Senna zijn laatste en 80e podium ook met een overwinning in Australië behaalde, in de straten van Adelaide in de slotrace van 1993. In Tabel 1 vergelijkt F1Maximaal enkele andere statistieken uit de carrières van Verstappen en Senna.

Tabel 1. De Formule 1-carrières van Max Verstappen en Ayrton Senna in cijfers.
Tabel 1. De Formule 1-carrières van Max Verstappen en Ayrton Senna in cijfers.

Zoals in Tabel 1 te zien is, had Senna iets minder Grands Prix nodig om de 80 podiums aan te tikken. Dat is extra knap gezien het feit dat de Braziliaan actief was in een periode in de Formule 1 waarin de auto's duidelijk minder betrouwbaar waren dan nu. Senna kwam slechts 101 keer aan de eindstreep, en wist daarvan dus 80 keer een klassering bij de beste drie uit het vuur te slepen. Verstappen reed al 135 races uit, maar had jarenlang te kampen met twee dominante Mercedessen.

Qua zeges loopt Senna ook nog iets voor op Verstappen, maar het grootste verschil is te zien in het aantal polepositions. Senna was een absolute kwalificatiespecialist en pakte bijna drie keer zo vaak de eerste startplek als Verstappen. Het aantal snelste ronden valt wel licht in het voordeel van Verstappen uit.

De legendarische Ayrton Senna da Silva stond bekend als kwalificatiekoning (McLaren F1 Media).
De legendarische Ayrton Senna da Silva stond bekend als kwalificatiekoning (McLaren F1 Media).

Uiteraard heeft Verstappen in zijn carrière veel meer punten verzameld omdat hij al zijn gehele carrière 25 punten per overwinning kreeg, terwijl Senna slechts negen en later tien punten ontving voor een zege. Daarom hebben we het puntensysteem gelijkgezet voor beide coureurs. Verstappen raakt 28 punten kwijt die hij scoorde in sprintraces, en krijgt vier punten terug voor de snelste ronden die hij tot en met 2018 neerzette. Bij Senna is alles omgerekend naar het huidige puntensysteem. Het blijkt dan alsnog Verstappen te zijn die meer punten pakte dan de Braziliaan, natuurlijk geholpen door een veel lager aantal uitvalbeurten.

Verstappen bereikt dezelfde statistieken op jongere leeftijd

Hoewel Verstappen het in de meeste statistieken nog net moet afleggen tegenover de drievoudige wereldkampioen, heeft hij zijn imposante statistieken wel op een veel jongere leeftijd neergezet. Senna debuteerde net na zijn 24e verjaardag in de Formule 1, terwijl Verstappen dat al op 17-jarige leeftijd deed.

Toen Senna zo oud was als Verstappen nu is, had hij slechts twee overwinningen en acht podiumplekken verzameld. De 37 zeges en 80 podiumplekken van Verstappen tonen dus aan wat in de toekomst nog mogelijk kan zijn voor de nu 25-jarige Nederlander. Om een en ander in perspectief te zetten: huidige recordhouder Lewis Hamilton had slechts dertien zeges en 33 podiumfinishes veiliggesteld toen hij de huidige leeftijd van Verstappen had. Voor Verstappen helpt het natuurlijk dan wel als hij zijn in 2028 aflopende contract nog verlengt.

Verstappen op het meest succesvolle podium ooit

Niet alleen pakte Verstappen in Australië zijn 80e podium, hij maakte ook onderdeel uit van het meest succesvolle podiumtrio aller tijden. Samen met Lewis Hamilton en Fernando Alonso, die aan de zijde van Verstappen stonden, was het drietal goed voor elf wereldtitels. Hamilton, Verstappen en Alonso pakten tot nu toe gezamenlijk 172 zeges, een nieuw record. Het oude record stond ook op naam van dezelfde drie heren, die eerder al in 2021 het podium deelden in Qatar. Hamilton, Alonso en Verstappen hebben samen inmiddels 373 podiumplekken verzameld, en ook dat is een nieuw record.

Senna maakte overigens ook deel uit van een uiterst exclusief podium. Slechts éénmaal deelde Senna het podium met zowel Alain Prost en Michael Schumacher. Het trio verzamelde uiteindelijk veertien wereldtitels, maar in Spanje in 1993 stond de teller pas op zes. Senna, Prost en Schumacher mochten dan uiteindelijk gezamenlijk wel 183 zeges en 341 podiumplekken pakken, destijds hadden ze pas 86 overwinningen en 186 podiumplekken gepakt. Daarmee is het podium van de afgelopen race duidelijk het meest succesvolle podium aller tijden.

Door: Mark Hanselman

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws