Update II | Brundle over vertrek Verstappen: 'Een miljoen anderen die de Red Bull willen besturen' Formule 1
Formule 1

Update II | Brundle over vertrek Verstappen: 'Een miljoen anderen die de Red Bull willen besturen'

Update II | Brundle over vertrek Verstappen: 'Een miljoen anderen die de Red Bull willen besturen'

Formule 1-CEO Stefano Domenicali denkt dat het fout zou zijn om niet na te denken over veranderingen aan de planning van een Grand Prix-weekend. De Italiaan heeft onlangs gesuggereerd dat de vrije trainingen min of meer wel geschrapt kunnen worden, wat verschillende reacties vanuit de coureurs opleverde. Hoe dan ook wil Domenicali dat alles goed overlegd wordt met de rijders. Het werven van fans is het uiteindelijke doel van mogelijke aanpassingen.

Volgens Domenicali is het goed om te brainstormen over verdere ontwikkelingen aan het weekend format van een Grand Prix. Op die manier wil de Formule 1 nieuwe fans werven. Het formaat van sommige raceweekenden is al aangepast, aangezien de koningsklasse dit jaar maar liefst zes sprintraces zal gaan verrijden, waarvan de eerste zich in Bakoe bevindt. Domenicali wil echter graag verdere veranderingen zien om meer kijkers naar de sport te trekken.

'Mensen komen om prestaties te zien en hoe meer je teams en coureurs de kans geeft om te zien wie ze zijn, hoe beter het is voor de show', zegt Domenicali op de vrijdag in Melbourne tegen Sky Sports. 'En aan de andere kant zou ik zeggen dat ik denk dat we de rookies niet moeten te vergeten, dus we moeten ze de tijd geven om te oefenen. Zoals altijd in het leven moet er een balans zijn. Vaak wordt er van een mug een olifant gemaakt', verkondigt de CEO.

'We denken aan een sessie waarin er iets te presteren is ten goede van de sport, en dat is alles', gaat Domenicali verder. 'Samen met de coureurs zijn we gewoon aan het nadenken wat het beste plan is om te proberen, om de reactie te zien en ervoor te gaan. Daar hoef je niet bang voor te zijn', stelt de Italiaan gerust. Domenicali ziet dat de F1 momenteel in een 'heel, heel sterke' positie verkeert, maar zegt dat de sport zich moet blijven aanpassen om nieuwe fans aan te trekken.

F1 moet 'agressief zijn' in het bedenken van aanpassingen

Om die nieuwe fans te werven vindt de Formule 1-CEO dat ze agressief moeten zijn in het bedenken van veranderingen. 'Ik denk dat we, om de aandacht vast te houden, niet bang moeten zijn om agressief te zijn bij het bedenken van nieuwe formats', legt Domenicali uit. 'Het is niet omdat we de traditionele of de oude manier van denken over een weekend niet respecteren. Het zou verkeerd zijn om er niet aan te denken', gaat de Italiaan verder.

'Zoals ik al zei, we hoeven niet verlegen te zijn. We kunnen echt de tijd nemen om te overwegen dat er oude fans, zoals ik, zijn die bepaalde ideeën hebben over wat de formule van een weekend is. Maar we hebben ook een nieuwe generatie die binnenkomt, ze zijn agressiever in het vragen om iets anders. Dus zoals altijd een kwestie van balans en we willen de beste manier uitwerken in het belang van de sport.'

Domenicali vindt het daarbij vooral belangrijk dat de competitie voorop staat. 'Je kan wel een grandslam scoren of je kan bepalen wie het beste is in de kwalificatie, maar het kampioenschap staat bij mij bovenaan', stelt de Italiaan, die wijst op de competitiviteit tussen de teams. 'Als het (een idee, red.) waardevol is voor het kampioenschap op de langere termijn, dan bereiken we het punt dat we erover kunnen praten.'

Domenicali: 'Het is duidelijk dat Red Bull heel snel is op de baan'

De veranderingen aan de planning van een weekend moet er ook voor zorgen dat de sport competitiever wordt. Dat heeft de FIA al gedaan door de technische richtlijnen compleet op de schop te gooien voor het begin van het 2022-seizoen, maar daar wil Domenicali nog verder aan bijdragen. Tot dusver is er één team dat er met kop en schouders bovenuit steekt, dat is Red Bull Racing. Sprake van een competitie in het voorveld is er op dit moment niet echt.

Hoewel Red Bull het seizoen dominant is begonnen, blijft Domenicali hopen dat de concurrentie de rest van het jaar scherper zal worden. 'Het was een ongelooflijke start van het seizoen', zegt de CEO. 'Het is duidelijk dat Red Bull op de baan erg snel is geweest. Maar normaal gesproken ben ik heel voorzichtig om te zeggen dat alles al klaar is, want dat is het niet. We hebben nog veel races te gaan. Dingen kunnen snel veranderen. Je hebt ook qua betrouwbaarheid gezien hoe de dingen van het ene moment op het andere kunnen verschillen', aldus de Italiaan.

Update 16:00u (31/03) | Verstappen dreigt te vertrekken bij veranderende formats: 'Dan ben ik hier niet lang meer'

Max Verstappen kan zich nog altijd niet vinden in de plannen van F1-CEO Stefano Domenicali om de formats van de Formule 1 om te gooien. De Nederlander is er zelfs dusdanig op tegen, dat hij stelt niet lang meer actief te zijn wanneer er te veel gesleuteld wordt aan de formats, vertelt hij in gesprek met het Portugese Sport TV.

'Ik ben blij met alleen de hoofdrace', geeft de coureur van Red Bull Racing eerlijk toe. 'Ik denk dat dat veel beter is voor de spanning. Ik hoop natuurlijk dat er niet te veel veranderingen komen, anders ben ik er niet al te lang meer', zo laat de tweevoudig wereldkampioen weten weinig te voelen voor veel veranderingen in de weekendformats. Bij The Race gaat hij er nog wat dieper op in.

Verstappen vindt bovenal dat al die formatwijzigingen tegen het DNA van de sport ingaan. 'Ik begrijp natuurlijk dat ze elke dag spannend wilden hebben, maar dan is het misschien beter om het weekend te verkorten, alleen op zaterdag en zondag te racen en die twee dagen spannend te maken. Ik houd mijn auto liever in leven en zorg ervoor dat je een goede raceauto hebt voor zondag. Zelfs als je het format verandert, vind ik niet dat het in het DNA van de F1 zit om dit soort sprintraces te doen.'

De tweevoudig wereldkampioen voelt er meer voor om ervoor te zorgen dat de teams simpelweg dichter bij elkaar komen te zitten in plaats van formatwijzigingen. 'Ik begrijp niet of ik weet niet waarom we dat zouden moeten veranderen, want ik denk dat de actie goed is geweest en hoe krijg je nog meer actie? Als we zes of zeven teams hebben die vechten voor de overwinning, zou dat krankzinnig zijn en hoef je echt niets te veranderen.'

Update II 16:45u (03/04) | Brundle over vertrek Verstappen: 'Een miljoen anderen die de Red Bull willen besturen'

Max Verstappen heeft zich reeds meerdere keren ontevreden getoond aan de ambities van Liberty Media om wijziging door te voeren aan decennialange tradities in de Formule 1. Afgelopen weekend waarschuwde de Nederlandse wereldkampioen dat hij niet meer lang in de Formule 1 actief blijft als de weekendformats binnen de Formule 1 veranderen. Sky Sports-commentator Martin Brundle begrijpt de frustratie van Verstappen, maar geeft ook aan dat er genoeg anderen zullen zijn die zijn plekje graag overnemen.

Formule 1-CEO Stefano Domenicali is recentelijk actief na aan het denken over veranderingen binnen de Formule 1 om de sport te moderniseren en om de fans een betere show te kunnen bieden. Coureurs zijn vaak minder enthousiast over dergelijke wijzigingen; viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel gaf ook al meermaals aan dat hij tradities liever in stand gehouden ziet worden, en ook Verstappen deelt die mening met de Duitser.

Verstappen heeft regelmatig aangekaart dat hij niet weet of hij na zijn in 2028 aflopende contract nog aanwezig gaat zijn in de Formule 1, en met de dreiging van veranderende weekendformats komt die twijfel opnieuw tot uiting. Martin Brundle, voormalig Formule 1-coureur en tegenwoordig actief als analist en commentator bij Sky Sports F1, gaf in gesprek met Sky Sports News aan: 'Het zou me verrassen (als hij vertrekt, red.). Maar als hij niet wil rijden zullen er een miljoen anderen zijn die graag in die Red Bull rijden.'

Niet rotzooien met de basisregels

De Britse commentator denkt dat Verstappen meer een statement wilde maken dan dat hij serieus een vertrek overweegt. 'Ik denk dat hij probeerde te zeggen dat we niet te veel moeten rotzooien, gewoon evolueren en verdergaan. We moeten niet de basisregels blijven veranderen. Ik snap wat hij bedoelt, maar ik zie niet waarom hij om die reden zou stoppen als Formule 1-coureur.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws