Verstappen ontbreekt op heldenlijstje Hinchcliffe, ruimt voor tegenvallende kampioen wel plekje in Formule 1
Formule 1

Verstappen ontbreekt op heldenlijstje Hinchcliffe, ruimt voor tegenvallende kampioen wel plekje in

Verstappen ontbreekt op heldenlijstje Hinchcliffe, ruimt voor tegenvallende kampioen wel plekje in

Het mag geen verrassing zijn dat Lando Norris door James Hinchcliffe is uitverkozen tot één van de vijf helden van het Grand Prix-weekend in Miami. De McLaren-coureur wist namelijk voor het eerst een Formule 1-race winnend af te sluiten. De Brit versloeg Max Verstappen die als tweede eindigde, maar niet op het lijstje van Hinchcliffe voorkomt. Op zich valt daar wat voor te zeggen, ware het niet dat de voormalig IndyCar-coureur een andere opvallende naam wel een plekje in zijn top vijf gaf.

Maar liefst 110 races moest hij erop wachten, maar in Miami mocht Norris eindelijk op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. Het is dus een no-brainer dat de 24-jarige kersverse Grand Prix-winnaar bovenaan het lijstje van Hinchcliffe prijkt. 'Er is geen enkele reden om deze week niet met de meest voor de hand liggende keuze te beginnen', schrijft de analist van F1TV op de officiële website van de Formule 1. 'Norris veroverde zijn eerste overwinning dankzij een aantal indrukwekkende upgrades, een goede strategie en door een sterk optreden.'

Hinchcliffe erkent dat de safetycar wel degelijk een rol heeft gespeeld, maar de overwinning van Norris is volgens de voormalig IndyCar-coureur volledig terecht. 'Als je naar de race kijkt, dan zie je waarom het echt een verdiende zege was', zegt Hinchcliffe. 'Hij (Norris, red.) hield zijn positie na de start vast en spaarde zijn banden. Toen de auto's voor hem de pitstraat indoken, kon hij gebruik maken van de vrije lucht en rondetijden neerzetten die sneller waren dan de rondetijden van de coureurs, die net op een nieuwe harde band naar buiten waren gekomen. Zelfs zonder de safetycar leek het erop dat de overcut goed werkte.'

Alonso wel, Verstappen niet in top vijf

Hoewel Verstappen een prima weekend in Miami achter de rug heeft, zijn we van de Nederlander gewend dat hij vrijwel iedere wedstrijd op de hoogste trede van het podium plaats mag nemen. Op het Miami International Autodrome mocht hij dit echter niet. De coureur van Red Bull Racing eindigde achter Norris als tweede en daarom ontbreekt de naam van Verstappen op het lijstje van Hinchcliffe. Verrassend genoeg staat de naam van Fernando Alonso er wel tussen. De Spanjaard eindigde in de sprintrace op P17 en in de hoofdrace bleef de Aston Martin-coureur, na een teleurstellende kwalificatie, steken op de negende plek.

Hinchcliffe legt uit waarom hij ondanks een matig weekend toch een plekje voor Alonso vrij heeft gehouden. 'Veel dingen in het weekend van Alonso leken niet op Alonso. Hij zat achter teamgenoot Lance Stroll in de training en in de sprintkwalificatie, eindigde na contact in de eerste ronde als laatste op de baan in de sprintrace. En hij startte vervolgens als vijftiende in de hoofdrace, opnieuw achter Stroll', voert Hinchcliffe vooralsnog geen goed argument aan.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

Verstappen ontbreekt op heldenlijstje Hinchcliffe, ruimt voor tegenvallende kampioen wel plekje in
Alonso kende geen geweldig weekend in Miami, maar verdient toch een plekje op het heldenlijstje van James Hinchcliffe.

'Op zondagmiddag kwam het allemaal weer goed toen Alonso zijn kenmerkende racevaardigheid toonde', noemt Hinchcliffe het punt waarmee Alonso hem overtuigde. 'Hij was één van de weinigen die zijn pitstop onder de virtual safetycar maakte, maar in tegenstelling tot Ocon was hij gestart op de harde banden. Dat betekent dat hij meer dan de helft van de race op mediums reed, terwijl hij door het veld sneed en meer plaatsen won dan wie dan ook. Nog een bewijs dat het niet uitmaakt waar hij start, je kunt de Spanjaard nooit uitvlakken', aldus de F1TV-analist.

Primeur Alpine, subtoppers tonen opnieuw uitstekende vorm

Esteban Ocon moest zijn meerdere erkennen in een prachtig duel met zijn oude Alpine-teamgenoot Alonso, maar desondanks bezorgde de Fransman zijn geplaagde team het eerste punt van 2024, waarmee het nu van de gedeelde laatste plaats in het constructeurskampioenschap verlost is. 'Er was een gevoel van opluchting en het was niet makkelijk', schrijft Hinchcliffe. 'Ocon was in de openingsronde verwikkeld in een gevecht met zijn teamgenoot Pierre Gasly. Ook al werd dit gevecht door laatstgenoemde gewonnen, zat Ocon in de perfectie positie om in te springen op de virtual safetycar. Daarna hield hij de snel oprukkende Alonso langer van zich af dan velen hadden verwacht en nam hij een zeer verdiend punt mee naar huis.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

esteban ocon alpine saoedi arabie 2
Ocon moest er hard voor vechten, maar bezorgde zichzelf en Alpine eindelijk het eerste punt van 2024.

De top vijf wordt gecompleteerd door Yuki Tsunoda en Nico Hülkenberg, die opnieuw belangrijke punten voor hun teams wisten te pakken. 'Het optreden van Ricciardo overschaduwde de sterke sprintrace van Tsunoda, die zich van P15 naar P8 wist op te werken. In de kwalificatie voor de hoofdrace overklaste Tsunoda zijn teamgenoot weer en op zondag reed hij met gecontroleerde agressie rond en pakte hij weer een handvol punten. Hij doet zijn uiterste best om zijn critici de mond te snoeren en werpt zich vaker wel dan niet op als leider van het team', aldus Hinchcliffe, die tot slot ook nog een woordje aan Hülkenberg wijdde.

'De cijfers liegen er niet om. Twee optredens in Q3, punten in de sprintrace en hij was de hoogst geklasseerde coureur, die voor een tweestopper koos in de Grand Prix. Daarmee kwam hij wel net één plaats tekort voor het laatste punt. Zowel tijdens de kwalificaties als tijdens de races hield hij zijn hoofd koel en deed hij wat hij moest doen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws