Verstappen zegeviert in Spanje, neemt leiding in kampioenschap over van Leclerc Formule 1
Formule 1

Verstappen zegeviert in Spanje, neemt leiding in kampioenschap over van Leclerc

Verstappen zegeviert in Spanje, neemt leiding in kampioenschap over van Leclerc

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje op sensationele wijze weten te winnen. De coureur van Red Bull Racing overwon problemen met zijn DRS-systeem en een uitstapje door de grindbak om alsnog zijn derde zege op rij dit seizoen binnen te slepen. Sergio Pérez en George Russell delen het podium met de Nederlander. Charles Leclerc viel uit en staat daardoor niet meer bovenaan in het kampioenschap.

Leclerc en Verstappen waren goed weg van hun plek en de Monegask verdedigde meteen de binnenkant. Aan de buitenkant kon Verstappen niks bewerkstelligen, waardoor hij moest aansluiten op P2. Carlos Sainz was daarentegen slecht weg van zijn plek en verloor twee plekken aan Russell en Pérez. Nadat hij wel succesvol verdedigde van Lewis Hamilton, was er contact tussen de Engelsman en Kevin Magnussen in bocht 4.

Sainz en Verstappen begaan zelfde fout in bocht 4

Magnussen schoot door het contact in de grindbak, terwijl Hamilton een lekke linkervoorband en beschadigde voorvleugel kreeg. De twee vielen daardoor terug naar de laatste twee plekken. De wedstrijdleiding keek naar het incident, maar besloot aan geen van beide een straf uit te delen. In de tussentijd creëerde Leclerc een voorsprong van ruim een seconde op Verstappen. Russell en Pérez sloten aan op plaatsen drie en vier.

Sainz zat precies daarachter, maar in ronde 7 verloor de Spanjaard plotseling de controle over zijn auto in bocht 4. Hij spinde zijn F1-75 de grindbak in en viel terug naar de elfde plaats. Twee ronden later overkwam ineens Verstappen exact hetzelfde, al wist de Nederlander zijn schade te beperken. Hij viel terug achter Russell en Pérez, maar had wel meteen weer de aansluiting te pakken. De spin was volgens zijn ingenieur te wijten aan de wind.

Verstappen wederom met DRS-problemen, Leclerc valt uit

In ronde 14 werden de eerste pitstops gemaakt. Russell en Verstappen gingen tegelijkertijd naar binnen voor een set mediumbanden. In de tussentijd kende de DRS van de Nederlander opnieuw problemen. Soms ging de klep op de achtervleugel wel, soms niet en af en toe maar heel kort open. Daardoor kon hij maar niet langs Russell voor hem komen. In de tussentijd maakte ook Pérez zijn pitstop. Russell kreeg van zijn ingenieur te horen dat de Mexicaan een éénstopper zou doen.

En toen sloeg het noodlot toe voor Leclerc. In ronde 28 reed de Ferrari-coureur ineens heel langzaam rond op de baan. Hij kreeg zijn auto nog terug naar de pitstraat, maar daar viel hij wel uit met technische problemen. Russell nam daardoor de leiding van de wedstrijd over, maar Pérez kon al snel de aanval openen en zelf de koppositie overnemen van de Mercedes-coureur.

Red Bull 1-2 na uitvalbeurt Leclerc een feit

Verstappen ging naar binnen voor een extra pitstop en wisselde van de mediums naar de zachte banden. Daarmee reed hij tot ronde 37 het gat dicht dat hij had ten opzichte van Russell, die tweede lag. De Engelsman ging die ronde echter naar binnen voor een pitstop, waardoor een Red Bull 1-2 plotseling een feit werd. Een ronde na Russell ging ook Pérez nog naar binnen voor nieuwe mediumbanden.

In de 44e ronde van de race ging Verstappen naar binnen, eveneens voor nieuwe mediums. Daarmee zakte hij enkel terug naar de tweede plaats. De pitstop was goed genoeg om vlak voor Russell op de baan terug te komen. Daardoor kon de Red Bull-coureur vrij simpel gaan jagen op zijn teamgenoot voor hem. In ronde 49 was het dan zo ver: Verstappen ging langs Pérez in bocht 4, zij het vanwege een teamorder. De Nederlander bedankte zijn teamgenoot nog wel over de boordradio.

Valtteri Bottas moest in de slotfase nog verdedigen van Sainz en Hamilton, die uitstekend herstelde na zijn eerdere moment in de eerste ronde. In ronde 58 verloor de Alfa Romeo-coureur meteen de twee plekken aan Sainz en Hamilton en zakte zodoende terug naar de zesde plaats. Drie ronden later passeerde Hamilton ook meteen Sainz en zo reed de zevenvoudig wereldkampioen ineens rond op de vierde plaats.

Vooraan was het Verstappen die zonder kopzorgen naar de overwinning reed. Hij pakte zo zijn derde Grand Prix-zege op rij dit seizoen en neemt daardoor de eerste positie in het kampioenschap over van Leclerc, die met technische problemen uitviel. Pérez bezorgt Red Bull een 1-2, terwijl Russell na een sterke wedstrijd genoegen moet nemen met de derde plaats, voor Sainz en teamgenoot Hamilton.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws