Viaplay publiceert uiteindelijk toch kwartaalcijfers en vertrekt uit meerdere landen Formule 1
Formule 1

Viaplay publiceert uiteindelijk toch kwartaalcijfers en vertrekt uit meerdere landen

Viaplay publiceert uiteindelijk toch kwartaalcijfers en vertrekt uit meerdere landen

Viaplay verkeert in financieel onrustig vaarwater, en had eerder al meerdere malen de publicatie van de kwartaalcijfers uitgesteld. Die kwartaalcijfers zijn nu bekendgemaakt, waarbij het verlies fors was. Het Zweedse bedrijf heeft aangekondigd uit verschillende markten te vertrekken, en zal zich nu enkel nog richten op de Scandinavische landen en Nederland.

Viaplay kondigde aan dat de financiële structuur van het bedrijf op de schop zal gaan om het voortbestaan van het bedrijf te redden. Verder werd gedeeld dat Viaplay 4 miljard nieuwe aandelen zal uitgeven, waarmee het omgerekend zo'n 350 miljoen euro hoopt op te halen. Ook wil Viaplay een claimemissie voorstellen, waarbij aandelen worden uitgegeven onder de beurskoers en bestaande aandeelhouders de eerste kooprechten hebben. De beurswaarde is daardoor wederom hard gekelderd.

Het Zweedse bedrijf maakte over het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 60 miljoen euro bekend, terwijl het bedrijf op de beurs nu nog maar een waarde van 34 miljoen euro heeft. Voor de huidige uitzendrechten betaalde Viaplay vermoedelijk meer dan 100 miljoen euro voor drie jaar. Een herhaling van een dergelijke investering lijkt dus niet bepaald waarschijnlijk te zijn voor een bedrijf dat in de overlevingsstand staat.

Viaplay blijft actief in Nederland

Viaplay kondigde verder aan dat het zal vertrekken uit Estland, Letland, Litouwen, Polen, en Groot-Brittannië, en zal zich nu enkel nog richten op Nederland en de Scandinavische landen. Dit betekent ook dat Viaplay voorlopig nog de Formule 1 zal blijven uitzenden in Nederland. Het Zweedse bedrijf zou op zoek zijn geweest naar een partij die de na 2024 aflopende uitzendrechten zou willen overnemen, maar die is nog niet gevonden.

Viaplay had op haar piek zo'n 1,2 miljoen Nederlandse abonnees, al is er al lange tijd onvrede over onder meer de prijzen van de abonnementen en de technische kwaliteit van de uitzendingen. Sinds Viaplay in de eerste helft van 2021 aankondigde dat het de uitzendrechten had overgenomen, heeft Verstappen drie wereldtitels gewonnen. Gezien de huidige financiële situatie van Viaplay lijkt het ondenkbaar dat het bedrijf een serieuze rol kan spelen in de verdeling van de rechten vanaf 2025, waar momenteel op geboden kan worden.

Veiligstellen van toekomst van het bedrijf

De focus van Viaplay ligt momenteel op het hoofd boven water houden. Het omzetten van schulden in aandelen draagt hierbij aan bij, en er zijn nieuwe afspraken gemaakt over ruim een miljard euro aan buitenstaande schulden, een bedrag dat dus veel hoger ligt dan de huidige beurswaarde. Met deze nieuwe stappen komt meer controle bij grote aandeelhouders zoals Canal+ en PPF, een Tsjechisch investeringsbedrijf, te liggen. Viaplay probeert de kosten verder zoveel mogelijk te drukken. Dit jaar heeft het bedrijf al zo'n dertig procent van de 1.700 werknemers ontslagen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws