Voormalig engineer van 'machine' Verstappen: 'Trots op dat ik deel uitmaakte van het begin' Formule 1
Formule 1

Voormalig engineer van 'machine' Verstappen: 'Trots op dat ik deel uitmaakte van het begin'

Voormalig engineer van 'machine' Verstappen: 'Trots op dat ik deel uitmaakte van het begin'

In 2015 debuteerde Max Verstappen als broekie van zeventien bij Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull Racing. Ruim een jaar later maakte de Nederlander de overstap naar het hoofdteam, waarna de eerste overwinning meteen in Spanje op de teller is komen te staan. De laatste jaren pakt Verstappen de ene zege na de andere, en met nu 54 zeges op zak kijkt Verstappens voormalige engineer, Xevi Pujolar, terug op zijn samenwerking met Verstappen.

Pujolar is inmiddels zelf ook een ervaren kracht in de Formule 1. De Spanjaard werkte eerder al voor Jaguar, Williams, en Hispania Racing Team (HRT) voordat hij in 2014 bij Toro Rosso terechtkwam. In de zomer van dat jaar werd Verstappen daar als coureur aangekondigd, waarna de twee in 2015 al snel een goede relatie kregen. Bij de promotie van Verstappen naar Red Bull bleef Pujolar echter achter bij Toro Rosso.

Toch geniet Pujolar van wat zijn voormalige coureur nu laat zien. 'Het is goed om te zien. Hij is een machine', zo wordt de 50-jarige geciteerd door PlanetF1. 'Ik geniet er echt van om te zien hoe hij het doet. Ik ben er trots op dat ik deel uitmaakte van het begin van zijn Formule 1-carrière. Ik ben blij voor hem.' Verstappen herschreef bijna de volledige Formule 1-recordboeken in 2023, met onder meer zijn derde wereldtitel en negentien overwinningen, waarvan tien op rij.

Pure winnaarsmentaliteit bij Verstappen

Pujolar vertrok in 2016 naar Sauber, en is nu Head of Trackside Engineering bij Alfa Romeo. Bij Red Bull werkt Verstappen inmiddels meer dan zeven jaar samen met Gianpiero Lambiase. Door de jaren heen is die onderlinge band steeds sterker geworden, waarbij er soms ook ruimte is voor wat onderling gekibbel. Zo omschreef Red Bull-teambaas het duo al meerdere malen als een getrouwd stel, dat samen dus al 54 Grand Prix-zeges veroverd heeft.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voormalig engineer van 'machine' Verstappen: 'Trots op dat ik deel uitmaakte van het begin'
Xevi Pujolar met Max Verstappen bij Toro Rosso.

Pujolar ziet in die relatie nog steeds dezelfde Verstappen als een klein decennium geleden. 'Ik kan niet zien hoe ze binnen het team samenwerken, maar als ik hoor hoe hij zich op de boordradio gedraagt, en voor zover ik het kan zien, is hij nog steeds dezelfde gast die elke ronde en elke dag volle bak aan het pushen is', zo wijst de voormalige race-ingenieur van Verstappen op de winnaarsmentaliteit van de Limburger.

Dat Verstappen altijd alles geeft, is volgens Pujolar een belangrijk onderdeel van zijn succes. 'Dat maakt zeker verschil. Soms komt hij misschien over alsof hij moeilijk kan zijn, maar hij wil gewoon de beste zijn', weet Pujolar, die toevoegt nooit met een andere coureur zoals Verstappen te hebben gewerkt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws