Formule 1

[VIDEO] Verstappen op de hak genomen in satirisch programma: belastingvoordeel van 200 miljoen euro

In het satirische televisieprogramma Makkelijk Scoren van VPRO zijn Max Verstappen en verschillende collega-sporters op de hak genomen, vanwege het feit dat ze in belastingparadijs Monaco wonen. De Limburger verhuisde in 2015 rond zijn achttiende verjaardag naar het prinsdom, en volgens Makkelijk Scoren loopt het financiële voordeel van Verstappen flink in de papieren.

Verstappen heeft een contract bij Red Bull Racing tot en met 2028, en op basis van de geschatte inkomsten van Verstappen over de periode van 2015 en 2028 berekende het VPRO-programma dat Verstappen in dertien jaar zo'n 200 miljoen euro bespaart. Dat maakt het dan ook vrij logisch dat de Nederlander liever in Monaco woont dan in België of Nederland, waar hij tegenwoordig ook niet meer normaal over straat zal kunnen gaan.

Overigens is Verstappen niet in Nederland, maar in België geboren en opgegroeid, dus de analyse dat Verstappen de Nederlandse schatkist geld kost, klopt niet helemaal. In het programma wordt grappend aangekaart dat de in Monaco woonachtige atleten vaak allerlei redenen geven om uit te leggen waarom ze voor het prinsdom gekozen hebben. Zo wordt onder meer een Viaplay-interview ingezet, waar pitreporter Chiel van Koldenhoven aan Verstappen vraagt: 'Je woont hier al een aantal jaar. Wat is nou het beste aan Monaco?' De Nederlander antwoordt met: 'Ik zou zeggen: wakker worden met de zee. Goed weer in het algemeen vind ik altijd wel fijn om mee wakker te worden.'

80.000 euro per nacht

Het VPRO-programma berekende dat Verstappen per nacht in Monaco 80.000 euro aan belasting bespaart. VPRO behoort zelf tot de publieke omroep, dus Verstappen heeft in ieder geval niet hoeven bijdragen aan de productie van dit programma. Er wordt ook gelachen om Nyck de Vries, die in Monaco veertig vierkante meter tot zijn beschikking heeft, terwijl hij een paar kilometer verderop 'in Frankrijk in een kast van een huis zou kunnen wonen.'

Afgelopen jaar kaartte ChristenUnie-kamerlid Pieter Grinwis aan dat mensen die om fiscale redenen in Monaco willen wonen bij moeten dragen aan de Nederlandse staat. 'Wat een mafketel is dit', luidde de reactie van Jos Verstappen daarop. Naast Verstappen en 'echte' Monegask Charles Leclerc wonen ook Alexander Albon, Daniel Ricciardo, George Russell, Lando Norris, Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, en Valtteri Bottas in Monaco. Verder wonen drie coureurs in Engeland, twee in Italië, en twee in Zwitserland, terwijl Carlos Sainz, Fernando Alonso, Kevin Magnussen, en Sergio Pérez in hun thuisland wonen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws