Vowles met stomheid geslagen door RB19-vloer: 'Het heeft geen zin om te kopiëren' Formule 1
Formule 1

Vowles met stomheid geslagen door RB19-vloer: 'Het heeft geen zin om te kopiëren'

Vowles met stomheid geslagen door RB19-vloer: 'Het heeft geen zin om te kopiëren'

Voor Williams-teambaas James Vowles ging een wereld open toen de foto's van de vloer van de Red Bull Racing-bolide als een lopend vuurtje rondgingen. Het viel op hoe anders die vloer was dan de vloer van de Williams-bolide en het was een pijnlijk bewijs dat de Britse renstal betreffende de details nog steeds flink achterloopt. Vowles weet dat Williams dit zelf moet gaan oplossen, want kopiëren heeft geen zin.

Toen Sergio Pérez crashte in Q1 van de Grand Prix van Monaco moest de RB19 van de baan getild worden. Christian Horner maakte zich er nog niet zo druk om, naar zijn idee zouden de rivalen geen compleet nieuwe kennis op hebben gedaan. Daar kon hij zich wel eens in vergissen, want Vowles was erg onder de indruk van wat hij had gezien. 'Natuurlijk hebben we de onderkant van die auto vergeleken met onze eigen onderkant', zegt de Britse teambaas in een video van Williams. 'Het was duidelijk te zien dat we wat betreft de details achterlopen op de concurrentie', stelt Vowles.

'De vloer genereert veel neerwaartse kracht voor een moderne Formule 1-auto en is cruciaal voor de balanskenmerken van de racewagen. Natuurlijk bekijken we de beelden uit Monaco, maar het is geen oplossing om simpelweg de vloer van Red Bull of Mercedes te kopiëren', vervolgt de Williams-teambaas. 'Je moet begrijpen waarom anderen voor bepaalde oplossingen kiezen. Als je de stromingsdynamica of het concept niet begrijpt, is kopiëren zinloos.' Kopiëren van een concept van een ander team garandeert dus geen kans op slagen.

'We zullen de komende twee tot drie races verbeteringen brengen'

Daarnaast stelt Vowles dat de foto's van de vloer van de RB19 in Monaco slechts een momentopname was. 'Bovendien zijn deze beelden een momentopname van de ontwikkelingsstatus eind maart. Het duurt tot wel acht weken om een onderdeel zoals een nieuwe vloer te ontwikkelen. Een team als Red Bull Racing is dus al aanzienlijk verder dan wat we in Monaco konden zien', legt de Brit uit. 'Uiteindelijk moet elk team zijn eigen weg vinden om de racewagen efficiënt te ontwikkelen. Bij Williams zullen we in de komende twee tot drie races verbeteringen aanbrengen aan de auto, maar het is nog niet duidelijk of dit geleidelijk of in één keer zal gebeuren', sluit Vowles af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws