Was Hamilton derde geworden als hij eerder een pitstop had gemaakt? Formule 1
Formule 1

Was Hamilton derde geworden als hij eerder een pitstop had gemaakt?

Was Hamilton derde geworden als hij eerder een pitstop had gemaakt?

Lewis Hamilton reed de Grand Prix van Turkije uit op de vijfde plek. Mede door een inferieure strategie aan de meeste heren om zich heen wist hij niet hogerop te komen dan die P5. Was het de Brit gelukt om zich nog een weg te banen naar het podium als hij eerder naar binnen gedoken was? Bij Auto, Motor und Sport is het geanalyseerd, maar wordt er getwijfeld over de conclusie. Het had gekund, maar dan had hij Charles Leclerc en Sergio Pérez nog wel langs gemoeten.

'Had Hamilton in de 41ste ronde een pitstop gemaakt, zoals zijn team hem verzocht, zou hij weer achter Perez zijn geraakt, en zou Ferrari waarschijnlijk gereageerd hebben met Leclerc', stelt het Duitse medium, dat daarmee impliceert dat hij twee coureurs had om in te halen als hij wél naar binnen was gedoken toen zijn team het vroeg. Die Ferrari- en Red Bull Racing-bolide moest hij dan dus wel weer langs in de slotfase van de wedstrijd.

Hamilton met een veel te snelle out-lap

Wel, wordt aangegeven bij het medium, had Hamilton daarna de kans gehad om zich terug te vechten naar de derde plaats. Na de opwarmfase van de intermediate banden had hij meer ronden op volle snelheid gehad waarin hij naar de twee concurrenten toe kon rijden. Nu zat hij lang in die opwarmfase en verloor hij veel tijd die hij niet meer goed kon maken omdat hij niet voldoende ronden overhad aan het einde van de Grand Prix.

De tijd die het kostte om de banden weer aan de praat te krijgen verschilde per rijder, en lag vooral aan de snelheid waarmee de coureur het rubber belastte in die eerste ronde na de bandenwissel. Zo reed Hamilton een out-lap van 1.50:546, waarna hij de banden eigenlijk nooit meer in optimale staat kreeg. Ter vergelijking: Charles Leclerc reed een eerste ronde van 1:54.102 en wist in de laatste vijf ronden van de race zelfs nog naar Perez toe te rijden omdat het rubber meewerkte.

Was Hamilton dus eerder naar binnen gegaan dan had hij langer de tijd gehad om te profiteren van het terugkerende gripniveau van zijn nieuwe intermediates. Of het uiteindelijk voldoende was geweest om naar zijn voorgangers toe te rijden, is echter de vraag. Hij moest dan namelijk ook nog langs de twee heren voor hem die op snelheid waren en nog leven hadden in hun banden. Als we kijken naar hoe eerder die Grand Prix Hamilton Pérez al niet wist te passeren, lijkt het dus onwaarschijnlijk dat de Brit in dit alternatieve scenario het podium had gehaald.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws