Wat als de W14 ook 'waardeloos' is? 'Mercedes hoeft zich niet aan mij te bewijzen' Formule 1
Formule 1

Wat als de W14 ook 'waardeloos' is? 'Mercedes hoeft zich niet aan mij te bewijzen'

Wat als de W14 ook 'waardeloos' is? 'Mercedes hoeft zich niet aan mij te bewijzen'

Ook als het strijdwapen van Mercedes voor 2023 nog niet op het niveau van voor 2022 presteert, hoeft het team zich niet opnieuw te bewijzen aan Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen heeft vertrouwen in zijn team en wijst naar de acht constructeurskampioenschappen en de zes rijderstitels die de Brit daar heeft binnengesleept. Het wederzijdse vertrouwen tussen beide partijen is op een ontzettend hoog niveau.

Terwijl het nog steeds niet officieel bevestigd is, lijkt het erop dat Hamilton ook in de aankomende paar seizoenen bij Mercedes rijdt. De 38-jarige zei in 2022 herhaaldelijk dat hij nog ver verwijderd is van zijn pensioen, harder werkt dan ooit en geen twijfels heeft over zijn motivatie. Het is dan ook niet heel waarschijnlijk dat Mercedes niet verder zou willen gaan met Hamilton. Het team is zich er net zo van bewust als iedereen dat zijn slechtste positie in het kampioenschap, de zesde plek van 2022, het allereerste F1-seizoen zonder overwinningen ooit en zijn eerste jaar dat hij werd overtroffen door een teamgenoot sinds 2016, niet veel te maken hadden met Hamilton's eigen inspanningen.

Mercedes durft zichzelf dan ook nog niet helemaal rijk te rekenen voor het 2023-seizoen. Wat als de W14, heel bot gesteld, ook 'waardeloos' is? Daar denkt Hamilton nog niet over na. 'Het is geen toeval dat we in het verleden wereldkampioenschappen hebben gewonnen', stelt Hamilton tijdens de W14-presentatie. 'Je verliest niet ineens het vermogen om dat te kunnen', gaat de 38-jarige verder. 'Ik heb het volste vertrouwen in alle mensen die ik om me heen heb gehad. De plaats breidt zich voortdurend uit, de fabriek wordt groter, er zijn steeds meer afdelingen en er komen steeds meer mensen bij.' Bij de vraag of Mercedes zich door het 2022-seizoen opnieuw aan Hamilton moest bewijzen, was hij stellig. 'Mercedes hoeft zich niet opnieuw aan mij te bewijzen.'

Hamilton ziet 'beste harmonie' in het team sinds tijden

De zevenvoudig wereldkampioen weet dat hij zichzelf ook keer op keer heeft bewezen aan zijn team. Daarentegen is het nodig dat Mercedes zich opnieuw bewijst, want Hamilton vindt dat het team constant blijft verbeteren. 'We proberen telkens slimmer te zijn in hoe we dingen aanpakken met onze communicatie. We hebben nog steeds al deze ongelooflijk getalenteerde individuen binnen het team. Zoals ik al zei, je verliest dat vermogen niet.' Ook denkt de Brit dat de sfeer binnen het team gemoedelijker is dan ooit, wat zorgt voor meer motivatie. 'Ik denk dat er binnen het team de beste harmonie is die ik in al die jaren heb gezien. We hebben een hele frisse jonge groep ingenieurs en mensen die het afgelopen jaar ook net in het team zijn gekomen. Het is een spannende tijd voor het team', aldus Hamilton.

'Ik ben niet van plan ergens anders te zijn. Dus dat is dat', gaat de Brit verder. 'Hij weet wat hij met het team heeft', vult Mercedes-teambaas Toto Wolff aan. 'We hebben acht constructeurstitels op rij gewonnen en – ik zeg niets dat je niet weet – we hadden het vorig jaar bij het verkeerde eind. Die acht wereldtitels zijn geen toeval', gaat de Oostenrijker verder. 'Dus ik denk niet dat er bij Lewis enige twijfel bestaat dat het team kan presteren.' Dat gezegd hebbende, erkende Hamilton wel dat hij 2022 in een andere gemoedstoestand begon, nadat hij tijdens de tweede test vorig jaar volledig vertrouwen had in de upgrade van Mercedes voordat duidelijk werd dat de auto gewoon niet zou kunnen werken op de rijhoogte die het nodig had.

Mercedes-herstel: gaan ze het 2023-seizoen veroveren?

De W13 leverde vooral aan het begin van het 2022-seizoen veel teleurstellende resultaten, maar richting het einde van het seizoen had Mercedes de smaak te pakken. Het team denkt de problemen van het voorgaande seizoen te hebben verholpen. Ook Hamilton ziet veel potentie. 'Ik denk dat iedereen dit jaar de voeten weer goed op de vloer heeft, meer van de benadering dat we misschien niet als snelste uit de startblokken vertrekken, maar hopelijk zullen we dichterbij zijn en hopelijk hebben we het potentieel om het gat vroeg in het seizoen te dichten', sluit Hamilton af.

Formule 1 live kijken komend seizoen? Bestel Viaplay of F1TV of neem een kijkje op onze Formule 1 tv-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws