Yamamoto: 'Red Bull zei tegen Honda: laten we samen iets speciaals doen voor Suzuka' Formule 1
Formule 1

Yamamoto: 'Red Bull zei tegen Honda: laten we samen iets speciaals doen voor Suzuka'

Yamamoto: 'Red Bull zei tegen Honda: laten we samen iets speciaals doen voor Suzuka'

Max Verstappen en Sergio Perez komen dit weekend in actie in een Red Bull Racing-bolide met een unieke livery. De auto kleurt rood en wit, waarmee de renstal motorleverancier Honda eert. Masashi Yamamoto, de directeur van Honda F1, legt uit hoe het idee tot stand is gekomen en hoe de samenwerking met Red Bull verlopen is om tot het ontwerp te komen wat op Istanbul Park op het circuit te bezichtigen is.

'Red Bull heeft tegen Honda gezegd: laten we iets speciaals samen doen voor Suzuka. Daar begon het allemaal mee', meldt Yamamoto in een bericht op de website van Honda. Het was dus de Oostenrijkse renstal die haar partner benaderde, en niet andersom. Het oorspronkelijke idee was om raceoveralls te maken met een Honda-tintje: 'Een speciale raceoverall, geïnspireerd door de Honda RA272, was het eerste idee.'

'Dat soort overalls hebben we al eens ontwikkeld voor Honda-coureurs. Deze zij volledig wit met een rode lijn. Jenson Button droeg een vergelijkbare overall gedurende de 'Honda Thanks Days'. Dat was dus de eerste mogelijkheid die geopperd werd', stelt de Japanner. Voor Red Bull was het niet voldoende op de succesvolle samenwerking van de afgelopen jaren eer aan te doen. Men zocht dus verder.

Ook de Red Bull wit-rood

Het gesprek duurde voort en er werd door beide partijen aangegeven dat het gewenst was om ook de bolide wit-rood te kleuren. Een volledige livery die geïnspireerd is door de Honda RA272 dus. Red Bull en Honda ontwierpen de livery samen. 'Red Bull kwam met het basisontwerp en wij suggereerden om kleinere details toe te voegen, zoals de rode cirkel aan de voorkant.' Een duidelijke referentie naar de Japanse vlag.

Red Bull moest met de Formule 1 en de FIA in gesprek om het ontwerp goedgekeurd te krijgen. Dit is uiteindelijk dus ook gelukt. In eerste instantie was het doel om met de livery van Turkije in actie te komen in Japan, maar toen de race afgelast werd, zagen de partijen op de oorspronkelijke datum nog steeds een mogelijkheid om de livery te introduceren. 'Aan de ene kant is het triest. Het belangrijkste is echter dat we dit samen met Red Bull kunnen doen.'

'We hebben het dan ook aan Red Bull te danken dat dit gerealiseerd is. Zij hebben enorm veel werk verricht om dit mogelijk te maken. We zijn er trots op dat we de fans een aandenken kunnen schenken.' Binnen Honda heerst er groot enthousiasme over het project. Het voelt als extra moeite die mooi benadrukt hoe Red Bull en Honda in de afgelopen jaren écht een team hebben gevormd.

Honda bedankt Red Bull

Het gebaar is dus niet slechts van de ene richting naar de andere. Honda heeft met Japanse letters 'arigato' op de achtervleugel laten printen. Vertaald staat er 'bedankt' op de bolides, een boodschap van Honda aan haar twee teams, Red Bull en AlphaTauri. 'Dat bedankje is natuurlijk voor Red Bull, Christian Horner, Helmut Marko, Franz Tost en alle vier de coureurs die voor de twee teams uitkomen. Het grootste bedankje is echter gericht aan de fans.'

'Het zou zeer speciaal zijn als we deze auto op een dag kunnen presenteren als kampioenschapswinnende auto. We hebben al schaalmodellen laten maken van deze versie voor de fans. We zijn apetrots op de positie waarin we ons bevinden, maar zoals je in Rusland zag, de titelstrijd kan snel omslaan. Als we zo doorgaan als we nu doen, is die titel binnen handbereik', concludeert de Honda-topman ambitieus.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws