Formule E

De Formule E is een autosportklasse waarin enkel met elektrische auto's gereden wordt. Het is de enige autosportklasse die door de FIA opgericht is waarin exclusief op elektriciteit gereden wordt. In 2012 ontstond het idee om de klasse op te richten, het concept nam snel vorm. In 2013 opende de organisatie met enkele teasers, waarna in 2014 het eerste seizoen van start ging.

In 2012 werden er 42 bolides besteld met onderdelen van verschillende autofabrikanten. Zo droegen McLaren, Renault en Williams hun steentje bij in het oprichten van het kampioenschap. Na een succesvolle testperiode het jaar daarop werd besloten om definitief door te gaan met het plan. Een van de voorwaarden van het opzetten van de nieuwe klasse was wel dat alle races op straatcircuits verreden zouden worden. Hiermee zou de sport spectaculairder worden, terwijl de ePrix in de grote steden gepaard gaat met conferenties gericht op duurzaamheid.

Hoe ziet de Formule E er uit?

In de Formule E rijden er twaalf teams mee, die allen twee coureurs stallen. In totaal zijn er dus op de straatcircuits vierentwintig coureurs te vinden. De races, die ePrix' genoemd worden, worden gehouden in twaalf steden over de hele wereld. Alle circuits die gebruikt worden zijn ongeveer 2,5 tot 3 kilometer lang - een stuk kleiner dus dan dat Formule 1-circuits doorgaans zijn.

In 2,8 seconden weten de Formule E-bolides de honderd aan te tikken. Met vol vermogen kan een Formule E-auto de 280 kilometer per uur aantikken. Bij de Formule 1 ligt dit maximum (met DRS) op ongeveer 330 kilometer per uur. De Formule E produceert relatief weinig geluid. Met 80 decibel is het lawaai vergelijkbaar met dat van een autobusje.

 

Meer nieuws