GP Elite-teambaas benadrukt competitiviteit van de Porsche-cups: ‘Er is zoveel meer dan F1’ Interviews
Interviews

GP Elite-teambaas benadrukt competitiviteit van de Porsche-cups: ‘Er is zoveel meer dan F1’

GP Elite-teambaas benadrukt competitiviteit van de Porsche-cups: ‘Er is zoveel meer dan F1’

Porsche-team Uniserver by GP Elite maakt zich op voor een nieuw seizoen in de Porsche-kampioenschappen, met de Porsche Mobil 1 Supercup als één van de belangrijkste. Aan het roer van de grootmacht in de wereld der Porsches staat Torsten van Haasteren. De teambaas kijkt uit naar een nieuw jaar vol mooie races en het voornaamste: het terugpakken van de titel.

Elk kampioenschap waar GP Elite aan meedoet, gaat het het Porsche-team uit De Rijp voor de wind. Wie GP Elite zegt, zegt ontelbaar vaak winnen en de lat elke keer nog hoger leggen om naar nog meer te streven. Zo was het team dominant in de Porsche Supercup in de jaren 2020 en 2021, waren ze vrijwel alleenheerser in 2021 en 2023 in de Porsche Carrera Cup Duitsland, en behaalden ze tal van zeges in andere kampioenschappen. In die jaren was Larry ten Voorde het boegbeeld van het team. De meervoudig wereldkampioen heeft GP Elite echter verlaten, en dus breekt een nieuw tijdperk aan.

GP Elite staat aan de vooravond van een nieuw, spannend Supercup-seizoen met een spiksplinternieuw rijdersduo: Huub van Eijndhoven (24) en Kas Haverkort (20). Van Eijndhoven heeft al een bak aan ervaring, en Haverkort, overgestapt vanuit de formuleauto’s, imponeerde tijdens zijn debuut. Het lijkt erop dat GP Elite gebeiteld zit. ‘Het verandert dus wat, ja’, zegt Van Haasteren in gesprek met F1Maximaal. ‘Larry was vanaf het begin al bij ons en we hebben samen veel bereikt, veel successen mogen delen. We hebben een mooie tijd gehad, die nu ophoudt, en dat is ook prima’, vervolgt de teambaas.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

torsten van haasteren gpelite
Teambaas Van Haasteren hoopt op meer van dit soort moment in 2024. (Foto: GP Elite)

GP Elite heeft mogelijk goud in handen met Haverkort en van Eijndhoven

‘Het is voor ons ook heel leuk, want we hebben een nieuw team. We kunnen nu gaan bewijzen dat we het ook kunnen met jonge talenten, Kas en Huub. We hebben echt een gave line-up, waarbij we een beetje de underdog in het kampioenschap zijn dit jaar. Een heel leuke, nieuwe manier van werken’, gaat Van Haasteren verder. Van Eijndhoven is nog hartstikke jong, maar heeft wel al veel waardevolle ervaring in de Porsche 911 GT3 Cup auto opgedaan. Inclusief een mooie podiumplek in zijn laatste Carrera Cup Duitsland race van afgelopen seizoen. Dat gevoel neemt hij mee naar dit seizoen.

Haverkort, die vorig jaar nog in het Formula Regional Championship by Alpine (FRECA) reed, heeft zijn overstap gemaakt naar de GT-wagens. Hij nam gedurende de winter deel aan de Porsche Sprint Challenge Southern Europe, en won direct zijn eerste race. Had GP Elite dat verwacht? ‘Je hoopt het natuurlijk!’, lacht Van Haasteren. ‘In Valencia viel alles op zijn plek. Ik denk dat we dat eigenlijk nog nooit eerder hebben gezien in de Porsche-wereld, in de Sprint Challenge. Het niveau in zo’n Sprint Challenge is heel hoog’, verklaart de teambaas.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

pscse 2024 round 3 valencia day 2 4k 264
Haverkort aan de leiding tijdens zijn debuutrace. (Foto: GP Elite).

‘Dat iemand instapt en direct een race wint, dat is eigenlijk heel uniek. Het was supergaaf. Daarna won Kas ook de race in Barcelona. Van de vier races heeft hij dus twee zeges geboekt. Als we dat het hele jaar doorzetten, dan worden we kampioen’, stelt Van Haasteren trots. Tot die donderdag voor zijn eerste raceweekend had Haverkort nog nooit in de Porsche van GP Elite gereden, wat aantoont hoe bijzonder zijn eerste zege was.

De Formule 1-droom heerst bij de jonge jongens: ‘Maar er is zoveel meer dan F1’

De Porsche Supercup staat bij acht races van de Formule 1 in het ‘voorprogramma’. Zo klinkt het bijna oneerbiedig, maar geloof het of niet, er gebeurt vaak meer tijdens de races van de Porsches dan tijdens het hoofdprogramma. ‘Het is veel leuker om in GT-auto’s te rijden. Het is deur tegen deur, er wordt gevochten op de baan. Hier maakt de rijder echt het verschil’, legt Van Haasteren uit. Dat is voor jonge jongens in de autosport soms moeilijk om te begrijpen. Met Max Verstappen als idool wil iedereen graag in de Formule 1 terechtkomen. ‘De Formule 1-droom spat echter wel redelijk snel uit elkaar. Dat is misschien sneu, maar ook realistisch.’

De budgetten voor de opstapklassen, de Formule 4, Formule 3, Formule 2, zijn erg hoog. Vaak lopen ze daar tegenaan, en dan kunnen ze geen vervolgstappen maken. ‘Formule 1 is de ultieme droom, maar er is zoveel meer dan F1. Als je zestien, zeventien bent en je komt erachter dat de wereld groter is, dan zijn er zoveel mogelijkheden’, zegt Van Haasteren. ‘De Formule 1-droom is voor niemand meer realistisch, maar als je GT-kampioenschappen gaat winnen, zoals Renger van der Zande bijvoorbeeld, dan is dat natuurlijk prachtig. Loek Hartog (voormalig GP Elite-coureur, red.) gaat de GT World Challenge doen, dat is fantastisch.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

GP Elite-teambaas benadrukt competitiviteit van de Porsche-cups: ‘Er is zoveel meer dan F1’
Van Haasteren benadrukt de competiviteit en de wheel-to-wheel gevechten in de Porsche-kampioenschappen. (Foto: GP Elite).

 ‘We hebben deze winter keihard gewerkt’

Zo liep ook Haverkort tegen de prijzige zitjes van het Formule 3-kampioenschap aan, wat een logische stap was geweest na het FRECA. ‘Met Kas waren we in januari al bezig’, vervolgt de GP Elite-teambaas. ‘Het zit hem vaak in de overstap: wanneer is de rijder in de formuleauto’s echt klaar om die overstap te maken? Kas wilde door en keek met een schuin oog naar de GTs, en hij is een van de eersten die die overstap heeft gemaakt. En ik denk, als hij succesvol is, dat er volgend jaar nog veel meer inzit.’ Met die binnenkomer van de zege tijdens zijn debuut lijkt het erop dat Haverkort nog meer in zich heeft. GP Elite heeft nu de sleutel om dat potentieel te ontgrendelen.

Het duo bestaande uit Haverkort en Van Eijndhoven zullen de strijd met Lechner aangaan om de titel te heroveren. ‘We hebben deze winter keihard gewerkt. We hebben een heel goed team dat ontzettend hard werkt. En we hebben de hele winter doorgereden’, somt Van Haasteren op. ‘We zijn samen de twee topteams, dat durf ik wel te zeggen. Zij zijn heel goed. Sommige dingen hebben ze wat beter gedaan, wij hebben het absoluut niet slechter gedaan. De rijders, althans de rijder die won, had over het algemeen gewoon wat meer geluk’, besluit Van Haasteren. Als het aan GP Elite ligt, mag Lechner het hele seizoen genieten van het uitzicht van haar achtervleugel.

Het seizoen van de Porsche Supercup zal starten op het Italiaanse Imola halverwege mei. De races worden uitgezonden door Viaplay. Na de zomerstop gaan de Porsches ook mee naar Zandvoort. Alle verslagen van de Porsche Supercup zullen te lezen zijn bij F1Maximaal.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws