Haverkort stormenderhand onderweg naar de Porsche-top: ‘Ik kom niet om rookie-kampioen te worden’ Interviews
Interviews

Haverkort stormenderhand onderweg naar de Porsche-top: ‘Ik kom niet om rookie-kampioen te worden’

Haverkort stormenderhand onderweg naar de Porsche-top: ‘Ik kom niet om rookie-kampioen te worden’

Kas Haverkort maakt dit jaar de overstap vanuit het Formula Regional Championship by Alpine (FRECA) om in de Porsche-kampioenschappen te laten zien uit welk racehout hij is gesneden. De 20-jarige gaat samen met Uniserver by GP Elite de strijd aan in de Porsche Mobil 1 Supercup en de Porsche Carrera Cup Duitsland en heeft een duidelijke missie: hij komt om te winnen. Haverkort staat aan de vooravond van zijn debuutseizoen in de GT-wagens.

De naam Haverkort is natuurlijk geen onbekende als het om Nederlandse toptalenten in de racewereld gaat. De 20-jarige coureur begon zijn carrière in de Formule-auto’s in 2020 bij MP Motorsport in het Spaanse Formule 4-kampioenschap en won ook direct de titel. Een jaar later stroomde hij op naar het FRECA-kampioenschap, ook met MP Motorsport. Zijn tweede seizoen sloot hij af als vijfde, waarna hij in 2023, ditmaal bij Van Amersfoort Racing, zijn beste resultaat boekte: P4 in het klassement.

Een toekomst in de formuleauto’s leek er wel in te zitten, maar aan de vervolgstap naar de Formule 3 zat een behoorlijk prijskaartje. ‘En dat was qua budget niet realistisch voor mij’, zegt Haverkort in gesprek met F1Maximaal. ‘Daarna ging ik kijken: wat is de beste stap om te maken voor 2024? Toen kwam ik met GP Elite in contact. Een week later tekende ik het contract’, lacht Haverkort. ‘Ik ben enorm blij dat ik die kans heb gekregen in zo’n waanzinnige klasse.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Haverkort legt lat hoog voor Porsche Supercup-debuut: ‘Ik kom om te winnen, niet voor de top vijf’
Haverkort zal in de bolide met racenummer 24 aan de startgrid verschijnen. (Foto: GP Elite)

GP Elite, het Porsche-team uit De Rijp, strijd mee aan de top van de Porsche-kampioenschappen en laat bijna geen enkele zege of titel liggen voor de concurrentie. Voor Haverkort dus een gouden kans om zich bij het team te voegen, voor GP Elite een fantastische mogelijkheid om een talentvolle rijder binnen te halen. ‘Het was wel wat stressvol om in januari nog niet te weten wat ik ging doen’, gaat de coureur uit Hardenberg verder. ‘Om dan een contract bij GP Elite te tekenen, een enorm goed team in de Porsches, daar was ik heel blij mee.’

Haverkort zorgde er direct voor dat niemand om hem heen kon: ‘Dat was super’

Zo’n overstap van een Formule 3-bolide naar een GT-wagen, dat is niet niks. Tot een paar dagen voor zijn debuut in de Porsche van GP Elite had Haverkort nog nooit in zo’n auto gereden. ‘Ik ging er heel erg blanco in natuurlijk’, zegt de 20-jarige. ‘Voor het eerst ook zo’n grote overstap gemaakt. Ik wil altijd winnen, maar dat is vaak niet makkelijk om dat bij je debuut voor elkaar te krijgen. Om in Valencia direct die zege te pakken, daar waren we superblij mee’, vervolgt Haverkort.

De GP Elite-coureur nam deel aan een winterseizoen in de Porsches, waar hij direct bij zijn debuut behoorlijk imponeerde. ‘Toen deed ik mee aan de Porsche Sprint Challenge Southern Europe. Die donderdag was de eerste keer in de auto, zaterdag won ik’, zegt Haverkort. ‘Dat was super. Die week erna in Barcelona ook weer gewonnen, dus beter kon het niet.’ Eind maart had de 20-jarige de testdagen voor het Duitse kampioenschap en zat hij begin april ook alweer in de auto. ‘Ik kan dus wel veel meters maken. 19 april begon het echte werk op het circuit van Imola in de Porsche Carrera Cup Duitsland en in mei heb ik dan de eerste race van de Porsche Supercup.’

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Haverkort legt lat hoog voor Porsche Supercup-debuut: ‘Ik kom om te winnen, niet voor de top vijf’
Haverkorts debuutrace samengevat: veni, vidi, vici. (Foto: GP Elite)

Heldere taal: ‘Ik kom om te winnen en daar gaan we alles aan doen’

Die twee zeges in vier races van de Porsche Sprint Challenge Southern Europe leggen de lat direct heel hoog. Of Haverkort dat kan herhalen in de Porsche Supercup, is nog even afwachten, maar aan zijn motivatie en mentaliteit zal het niet liggen. ‘Ik wil altijd winnen’, stelt Haverkort direct. ‘Ik kom niet om rookie-kampioen te worden, of om op de top vijf te hopen. Ik kom om te winnen en we gaan er dit jaar alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen’, vervolgt de 20-jarige.

‘Ik denk dat ik bij het juiste team zit om die doelen te bereiken. Het zal ook om teamwork gaan, en het is altijd belangrijk om daar hard voor te werken en dat je elkaar pusht’, zegt Haverkort, die de ervaren Huub van Eijndhoven als teamgenoot heeft in 2024. Van Eijndhoven heeft er al een jaar op zitten in de Supercup. ‘Het is dan fijn dat je meerdere teammaten hebt die al ervaring hebben. Het zal even wennen worden straks met het F1-rubber, maar we gaan gewoon knallen en zorgen dat we er staan.’

Ook een thuisrace op de kalender voor Haverkort en consorten

Het seizoen van de Porsche Supercup gaat beginnen in mei, tegelijkertijd met het Formule 1-weekend in Imola. Een paar races later, eind augustus, staat Zandvoort ook op de kalender voor de Porsche-coureurs. Haverkort kan niet wachten tot het zover is. ‘Het is legendarisch dat het in Nederland wordt georganiseerd. Het is één van mijn favoriete circuits. Het is supergaaf dat ik dan in een Formule 1-weekend mag rijden, dat is natuurlijk een droom’, aldus Haverkort.

De verslagen van de Porsche Supercup-races zijn vanaf mei bij F1Maximaal te lezen, zodat je niks hoeft te missen van de prestaties van Haverkort en zijn team.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws