Honda gaat voor andere aanpak dan Red Bull: 'Tot nu toe verloopt alles volgens plan' Formule 1
Formule 1

Honda gaat voor andere aanpak dan Red Bull: 'Tot nu toe verloopt alles volgens plan'

Honda gaat voor andere aanpak dan Red Bull: 'Tot nu toe verloopt alles volgens plan'

Honda Racing Corporation-president Koji Watanabe laat weten dat de ontwikkeling van de Formule 1-motor voor 2026 volgens plan verloopt en dat de eerste focus op de elektrische delen ligt. Het was voor Honda wel een beetje een nieuwe start, ze waren namelijk veel personeel kwijtgeraakt toen Honda aankondigde met de F1-activiteiten te stoppen.

De aandacht van de teams ligt momenteel niet alleen bij het 2024-seizoen, ook al bij de toekomst. Over twee jaar gaan de technische reglementen over de kop en komt er een motor die meer elektrisch vermogen moet leveren. De teams mogen in 2025 pas aan de slag met het chassis, maar er wordt voorlopig wel al hard gewerkt aan de motoren. De nieuwe regels schrijven voor dat de MGU-H verdwijnt, en dat de verdeling tussen elektrisch vermogen en motorisch vermogen van de verbrandingsmotor ongeveer fifty-fifty wordt. Het proces is achter de schermen volop gaande, waarbij vooral Red Bull Racing en haar samenwerking met Ford onder een vergrootglas ligt.

Tot en met 2025 zal de Oostenrijkse renstal met motoren van Honda rijden, daarna gaat de succesvolle combinatie uit elkaar. Honda gaat vanaf 2026 in zee met Aston Martin. 'Tot nu toe verloopt alles volgens plan', zegt Watanabe in gesprek met de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'We kunnen niet echt ingaan op de details, maar alles verloopt in lijn met onze verwachtingen.' Red Bull-teambaas Christian Horner gaf aan dat het project in Milton Keynes ook volgens plan verloopt, maar daar wordt aan getwijfeld. Honda lijkt voor een andere aanpak te gaan dan Red Bull Powertrains. Red Bull focust zich juist op de interne verbrandingsmotor, en die laten draaien op de testbank, terwijl Honda zich richt op de elektrische componenten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hrc honda rb18 red bull racing f1 2022
Het Honda-logo zal vanaf 2026 op de Aston Martin-bolide staan, niet meer op die van Red Bull. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Personeelsbestand ook over de kop

Dat is logisch, aangezien de motorfaciliteit in Milton Keynes vanaf nul is opgebouwd. Om met het 'simpele' gedeelte te beginnen, is dan wat makkelijker. Honda bereidt zich ook betreffende het personeel voor op 2026. 'Toen we aankondigden dat we onze F1-activiteiten zouden stoppen, hebben de meeste engineers de F1-afdeling verlaten', zegt Watanabe. 'Alle belangrijke ingenieurs zijn naar andere projecten gegaan, zoals Honda Mobility. Daardoor hebben we deze posities opnieuw in moeten vullen, al gaat dat niet volledig om dezelfde mensen. Sommigen zijn nog wel hetzelfde, maar voor andere posities was het wat lastiger. Dat kost wat tijd.'

In dit kader moet ook de recente aankondiging van een F1-project van Honda in het Verenigd Koninkrijk worden geanalyseerd. Verschillende media hebben dit opgevat als nieuws dat Honda al een nieuwe fabriek in Engeland heeft geopend, maar Watanabe benadrukt dat dit absoluut nog niet het geval is. Het ging voornamelijk om een bedrijfsregistratie, zodat Honda ook in Engeland personeel aan kan nemen. 'Op dit moment is het gewoon een bedrijf, genaamd HRC UK. We hebben het bedrijf geregistreerd, maar we hebben nog geen definitieve beslissing genomen over de exacte locatie. Dit soort dingen kosten tijd, omdat er soms sprake is van een gardening leave. We willen in de zomer alvast beginnen met het aannemen van personeel', aldus Watanabe.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws