Isola wijst op lastig dilemma in Spanje: 'De teams moeten dus kiezen' Interviews
Interviews

Isola wijst op lastig dilemma in Spanje: 'De teams moeten dus kiezen'

Isola wijst op lastig dilemma in Spanje: 'De teams moeten dus kiezen'

Als je denkt aan circuits die zwaar voor de banden zijn, zullen Bahrein en Barcelona hoog op het lijstje staan. In een exclusief interview met F1Maximaal.nl vertelt Pirelli-topman Mario Isola over de uitdagingen die het Circuit de Barcelona-Catalunya met zich meebrengt. Daarbij wees de sympathieke Italiaan erop dat Canada en Barcelona samen een goede test vormen.

In Canada verliep het weekend regenachtig en koud, en reden de coureurs met de zachtste bandencompounds op een baan waarbij de bandenslijtage relatief laag is. Montréal bestaat daarnaast uit langzame bochten, chicanes, en een langzame hairpin, met de muren naast het asfalt. 'Het is lastig om de situatie met Canada te vergelijken, want dit is wel een heel ander circuit, qua karakteristieken van het circuit, de ruwheid van het asfalt, en de bandencompounds. Alles is hier anders', vertelt Isola dan ook, die aangeeft dat beide circuits samen dus een goede test voor de teams vormen. Doe je het in Canada én Spanje goed, dan komt het op de meeste circuits wel goed.

Spanje in de zomer

Het Circuit de Barcelona-Catalunya is traditioneel een circuit waar veel getest wordt, en met de weekendopzet met drie vrije trainingen zijn er genoeg momenten om de boel te finetunen. 'Ik denk dat de teams wel over goede en betrouwbare data van afgelopen jaar beschikken. Toen gebruikten we dezelfde drie compounds, en het weer is ook vergelijkbaar. Ik had op hogere temperaturen gerekend, want we zijn hier drie weken later dan vorig jaar, maar de weersomstandigheden zijn niet echt anders dan vorig jaar.' Acht jaar geleden won Max Verstappen de Grand Prix van Spanje op 15 mei; inmiddels vindt de race op 23 juni plaats.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Isola wijst op lastig dilemma in Spanje: 'De teams moeten dus kiezen'
Max Verstappen na zijn eerste Grand Prix-zege, op 15 mei 2016.

'Er is er nog wel een kans op regen voor zondag', stipt Isola aan. Op zaterdag loopt het kwik rond het Catalaanse circuit op tot zo'n 25 graden. Op zondag wordt in de ochtend en vroege middag wisselvallig weer verwacht, met zo'n vijftig procent kans op regen rond de start van de Grand Prix, om 15:00 uur. Na 16:00 uur zakt de kans op regen, waardoor een race met natte start en opdrogende omstandigheden nog tot de mogelijkheden behoort. Als het asfalt bij de start droog is, zal de opgebouwde rubberlaag van vrijdag en zaterdag toch in de vroege ochtend al van het circuit verwijderd zijn vanwege regenbuien.

Dilemma qua afstelling

Isola denkt dat de teams op zondag stuk voor stuk de afstelling goed voor elkaar zullen hebben. 'De omstandigheden zijn vergelijkbaar met 2023, en dat betekent dat de teams meer dan voldoende data hebben, en ze die data alleen maar bevestigd hoeven zien worden. Aan de hand daarvan kunnen ze de auto afstellen.'

Vervolgens vertelt de man uit Milaan over de uitdaging die het bandenvretende circuit met zich meebrengt. 'In Barcelona wordt de linkervoorband het zwaarste belast, omdat je veel bochten naar rechts hebt, waarbij de auto op de linkervoorband leunt.' Denk daarbij bijvoorbeeld aan bocht drie, of bocht negen, twee bloedsnelle rechterbochten. 'Het is ook belangrijk om de achterbanden te beschermen, vooral in de laatste sector.'

'De teams moeten dus kiezen of ze de voorband willen beschermen, of dat ze goede tractie willen hebben, en daar moet je een goede middenweg in vinden', legt de 53-jarige uit. Dat is ook een keuze tussen kwalificatie en race. 'We weten dat McLaren in de laatste races flink verbeterde, dus ik geloof wel dat McLaren het nu goed gaat doen. Red Bull Racing is overduidelijk sterk, en dat weten we ook. Mercedes heeft het wat lastiger, maar dit weekend hebben ze de kans om verbetering te laten zien met andere bandencompounds en situaties dan in Montréal.' Mercedes had het aan het begin van het seizoen lastig bij warm weer, en zal dus gelukkig zijn dat het op zondag met 21 graden niet warm wordt voor de tijd van het jaar in Spanje.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws