Lammers zet Verstappen in het zonnetje: 'Dat vind ik heel bijzonder' Interviews
Interviews

Lammers zet Verstappen in het zonnetje: 'Dat vind ik heel bijzonder'

Lammers zet Verstappen in het zonnetje: 'Dat vind ik heel bijzonder'

Het Grand Prix-weekend in Miami staat voor de deur, en dat gaat net als in China gepaard met een sprintweekend. Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers geeft in een interview met F1Maximaal.nl aan dat hij het circuit in de Verenigde Staten een goede keuze vindt voor een sprintrace, en ziet kans op een verrassende uitslag in het laatste weekend voor de start van het Europese seizoen.

In 2024 staan er zes sprintweekenden op de Formule 1-kalender, en in China vond de eerste sprintrace van het seizoen plaats. Daarbij werd het weekendformat van 2023 op de schop genomen3, met positieve reacties van onder meer Max Verstappen tot gevolg. 'Goed, als je kijkt naar de hele beleving, en wat voor spektakel het heeft opgeleverd voor het publiek. Het was natuurlijk een prachtige race, en een prachtig weekend eigenlijk', deelt Lammers met F1Maximaal.nl. 'We werden ook qua weer getrakteerd op alle mogelijke varianten: nat, droog, warm, koud, veel wind, en weinig wind. We kregen dus alle varianten, die bijdragen aan een onvoorspelbaar weekend.'

Verstappen houdt het hoofd koel

Tussen de onvoorspelbaarheid is er één man die niet gevoelig lijkt te zijn voor de uitdagingen die op hem afgevuurd worden: Verstappen. 'Dan moet ik wel zeggen dat ik het extra knap vind dat Max dan toch iedere keer weer de bovenliggende partij kan zijn. Dat blijft indrukwekkend', vertelt de oud-coureur. 'Los van dat Max doet wat hij doet, en dat hij is wie hij is, is de overtuiging waarmee hij het doet een van de indrukwekkendste dingen. Dat vind ik heel bijzonder.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen max china sprintrace 2024
Verstappen won in China zijn achtste sprintrace.

Stefano Domenicali, in het verleden nog actief als teambaas van Ferrari, is tegenwoordig de CEO van de Formula One Group. De Italiaan gaf recentelijk nog aan dat hij graag meer sprintweekenden op de kalender wil hebben. De sport profiteert met name financieel van de nieuwe weekendopzet. 'Als hij daarmee een overeenstemming met de teams kan bereiken, dan is dat natuurlijk heel mooi', zo is Lammers enthousiast.

Lammers kaart aan dat de steun van de teams wel nodig is voor een dergelijke wijziging. 'Dat vereist wel dat er misschien nog even gekeken moet worden naar hoe dit uitkomt met de budget cap en andere zaken die van invloed zijn.' In 2024 krijgen de teams per sprintweekend 300.000 dollar extra bestedingsruimte, wat met zes sprintraces neerkomt op een verhoging van het budget van 1,8 miljoen dollar. 'Een normaal weekend komt eigenlijk heel gestaag en langzaam op gang, maar een sprintweekend is heel explosief. Dat levert dus een duurder weekend op dan een normaal weekend.'

Sprintrace in Miami

Na de sprintrace in China is het ook in Miami weer tijd voor een korte zaterdagsrace. Lammers vindt dat een slimme keuze. 'Ik denk dat veel van de aanwezige bezoekers nog veel over de Formule 1 moeten leren', zo wijst Lammers erop dat de sport in de Verenigde Staten de afgelopen jaren populairder werd. 'Een race is beter te begrijpen dan een vrije training of een kwalificatie. Omdat daar nog veel nieuwe bezoekers zijn, die nog niet heel vertrouwd zullen zijn met de Formule 1, is het wel fijn dat ze twee races hebben. Dat begrijpen ze beter, en daardoor zullen ze zich ook meer aangetrokken voelen door de Formule 1.'

De verwachting is dat het kwik in Florida hoger zal oplopen dan tijdens de eerste vijf Grand Prix-weekenden. 'Dat kan van invloed zijn', beaamt de Nederlander. 'Bij de Formule 1 zijn de banden toch wel een belangrijk ding. Je merkt dan meteen in de eerste ronden een enorm verschil. De degradatie treedt pas later op, maar als je de pits uitrijdt en meteen een snelle ronde rijdt, dan merk je al tijdens die ronde dat de banden heel snel veranderen, dus je moet met afstelling erop anticiperen welke kant de band opgaat tijdens de race. Sommige teams schatten dat heel goed in, en andere teams wat minder. Dat is wel een extra variant, die het erg leuk zal maken', voorspelt Lammers.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen redbull miami 2023
Max Verstappen won de eerste twee edities van de Grand Prix van Miami.

Kans op verrassingen

Verstappen heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als bandenfluisteraar, maar ook bij de Nederlander kunnen de banden een uitdaging vormen. 'Red Bull heeft het natuurlijk het beste voor elkaar, maar je ziet wel dat de banden dusdanig belangrijk zijn, dat het zelfs bij Red Bull zo is dat de banden opeens naar je toekomen, of juist niet.' In de regen tijdens de sprintkwalificatie in China kreeg Verstappen het niet voor elkaar om zijn banden op temperatuur te krijgen, en in Australië had Sergio Pérez het qua bandendegradatie ook erg zwaar, nadat Verstappen al vroeg uitviel. De Nederlander had het eerst in het Australische weekend ook niet makkelijk met het Pirelli-rubber.

Red Bull gaat als favoriet het weekend in, maar Lammers sluit ook een Italiaans feestje niet uit. 'Op dit moment lijkt het er wel op dat Red Bull dit het beste voor elkaar heeft. Ik verwacht dat de Ferrari's en ook de Mercedessen nog wel gaan komen. Als iedereen het potentieel haalt, zit het heel dicht bij elkaar. Dat kan heel verrassend uitpakken. Je moet ook niet gek opkijken als er opeens twee Ferrari's op de eerste rij staan.' In 2022, tijdens de eerste Grand Prix van Miami, stonden Charles Leclerc en Carlos Sainz ook nog op de eerste rij voor Ferrari, maar wist Verstappen dankzij betere race pace en een hogere topsnelheid op zondag toch toe te slaan.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws