Jordan verwacht geen vervolgstap voor Newey: 'Red Bull zorgde voor enorm veel druk' Opinie
Opinie

Jordan verwacht geen vervolgstap voor Newey: 'Red Bull zorgde voor enorm veel druk'

Jordan verwacht geen vervolgstap voor Newey: 'Red Bull zorgde voor enorm veel druk'

Goede vriend en oud-teambaas Eddie Jordan spreekt zich uit over de huidige situatie van topontwerper Adrian Newey en zijn vertrek bij Red Bull Racing. Op woensdag 1 mei werd het nieuws wereldkundig gemaakt, en liet de Oostenrijkse renstal weten dat Newey per direct stopt met zijn werkzaamheden bij de kampioensformatie en alleen nog focust op het Hypercar-project. Hij heeft bijna twee decennia voor Red Bull gewerkt.

Nadat Auto, Motor und Sport vorige week donderdag naar buiten bracht dat het vertrek van Newey spoedig aangekondigd zou worden, liet een officiële verklaring van Red Bull nog even op zich wachten. Bijna een week later, op woensdag 1 mei, werd het vertrek dan echt bevestigd. De 65-jarige topontwerper legt zijn huidige werkzaamheden voor het team neer, en zal zich richten op het project van de Red Bull-Hypercar, de RB17. Halverwege 2025 is hij dan vrij om te gaan en staan waar hij wil. Vanzelfsprekend wordt er druk gespeculeerd over wat Newey dan gaat doen: hij kan naar Ferrari of naar Aston Martin, maar ook gewoon met pensioen.

Jordan en David Coulthard kennen Newey goed. De voormalig Jordan-teambaas denkt dat zijn goede vriend wel eens kan gaan genieten van zijn vrije dagen. 'Hij heeft samen met Red Bull 118 keer gewonnen, dat zorgt voor belachelijk veel druk en elke race voel je die druk', zegt Jordan in de Formula For Success-podcast. 'Dus als hij even de tijd neemt om gewoon wat te relaxen, dan zou iedereen dat begrijpen. En ik denk dat dat waarschijnlijker dan dat hij zich stort op een andere mogelijke carrière', zegt de Ier. 'De rest wil ik het niet over hebben. Ik betwijfel het ten zeerste, maar misschien heeft Adrian gesproken met iemand op dat gebied (van Christian Horner, red.).'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

christian horner red bull racing bahrein wintertest adrian newey
Men vermoedt dat persoonlijke kwesties een rol spelen bij het vertrek van Newey. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Een aantal anderen in Newey's omgeving gaven ook al aan dat de machtsstrijd en de zaak betreffende Horner sinds het begin van het jaar zijn tol begon te eisen. 'Ik denk dat er wat dingen veranderd zijn. Hij is wat ouder geworden, ziet dingen anders. Hij heeft daar geweldig personeel, geweldige coureurs gehad, en hij ziet in dat hij waarschijnlijk zou moeten kijken naar de toekomst betreffende een verandering in het leven', vervolgt Jordan. 'Ik ben er zeker van dat hij nog steeds praat met Red Bull, en ik weet zeker dat hij veel hooi op zijn vork heeft moeten nemen, samen met mensen, zoals Christian, waarmee hij al zo lang samenwerkt. Dus ik snap wel dat hij op zoek is naar wat rust.'

Jordan looft carrière van Newey bij Red Bull

Jordan lijkt dus niet te denken dat de Brit naar een ander team gaat zodra hij klaar is met zijn project bij Red Bull. De Formule 1-wereld reageerde verschillend op het nieuws van het vertrek van Newey. De één ziet het als een ramp voor Red Bull, de ander betwijfelt hoeveel impact het gaat hebben. 'Ik zie dit meer als iets wat we kunnen vieren dan dan: oh mijn hemel, hij gaat weg', zegt Jordan. 'Hij heeft een prachtige periode met Red Bull meegemaakt, maar hij heeft ook kinderen. Uiteindelijk weet ik dat niets voor altijd is in deze wereld. Het toont de maat van de man en misschien de manier waarop Red Bull wordt gerund. Ik denk dat Christian het belangrijkste gespreksonderwerp was en dat Dietrich Mateschitz vrij stil was.'

Jordan vindt hoe dan ook dat wat Red Bull in korte tijd heeft bereikt opmerkelijk is. 'Ze zijn geen fabrieksteam, want ze hebben nog steeds verschillende motoren, of het nu Honda is, of wat ze in de toekomst gaan doen met Ford. Dus als volwaardige fabrikant, wat ze in deze tijd hebben bereikt, is opmerkelijk. Onthoud alsjeblieft dat dit team, hoeveel hebben ze gewonnen? Zeven titels en nog zes titels? Dat zijn dertien kampioenschappen, 118 overwinningen. Dat is te gek, toch? Het is ongelooflijk hoe mensen hun aandacht er altijd bij hadden. Je kunt niet verwachten dat mensen op dit niveau van druk in staat zijn om verenigd te blijven, wat de mensen van Red Bull wel hebben gedaan', aldus Jordan.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws