Wurz ziet voordeel voor Verstappen in Oostenrijk: 'Dat helpt ook' Interviews
Interviews

Wurz ziet voordeel voor Verstappen in Oostenrijk: 'Dat helpt ook'

Wurz ziet voordeel voor Verstappen in Oostenrijk: 'Dat helpt ook'

In de Formule 1 wist Alexander Wurz slechts drie podiumplekken te pakken, maar de Oostenrijker boekte voor én na zijn Formule 1-carrière wel successen met twee zeges in de 24 uur van Le Mans. Wurz blikt in een exclusief gesprek met F1Maximaal.nl vooruit op de Grand Prix van Oostenrijk, verreden op de Red Bull Ring.

In 2023 startte Max Verstappen vanaf poleposition in Oostenrijk. De Nederlander had slechts 1:04,391 nodig om de ruim 4,3 kilometer lange omloop door de Oostenrijkse heuvels af te ronden. Daarmee heeft het circuit de laagste rondetijd van alle circuits op de Formule 1-kalender. Dat betekent ook automatisch dat verkeer cruciaal is in de kwalificatie, en dan met name in Q1, omdat twintig auto's verspreid over ruim zestig seconden gemiddeld maar drie seconden marge op de auto voor zich hebben. Laat iemand een groter gat vallen, betaalt een ander daar dus al snel de prijs voor.

Ook buiten het verkeer om, is de Red Bull Ring, ondanks het lage aantal bochten, een uitdagend circuit. 'Om in Oostenrijk snel te zijn, moet je op alle fronten sterk presteren', zo geeft Wurz aan dat het circuit uit zijn thuisland veelzijdig en allround is. 'Je hebt motorvermogen nodig, en je hebt een efficiënte auto nodig, vooral bij het remmen en qua tractie. Daarnaast moet je je er bewust van zijn dat het karakter van het circuit constant verandert, en dat de gripniveaus constant veranderen. Je moet dus altijd een paar stappen vooruit denken met je afstelling.'

Sprintweekend

Die stappen vooruitdenken wordt extra belangrijk, omdat Oostenrijk al jarenlang een sprintweekend is. Dat betekent dat er slechts één trainingsuurtje is voordat de Sprint Shootout op vrijdag op het programma staat. Dat kan voor Red Bull extra zorgwekkend zijn, aangezien dit op vrijdag bij de laatste races vaker niet dan wel goed gaat. 'Alles kan een probleem vormen voor welk team dan ook. We zien nu dat de Formule 1 steeds spannender wordt', merkt Wurz op.

Wurz vindt de Red Bull Ring vooral ook een lastig circuit. 'Hoewel het een circuit is dat erom bekendstaat dat de rondetijden vaak heel erg dicht bij elkaar liggen, is het absoluut niet makkelijk om daar snel te zijn. Red Bull Racing en Max (Verstappen, red.) zullen wel heel, heel, heel veel supporters hebben die in het oranje gekleed zijn, en dat helpt ook', glimlacht de voormalige coureur. Verstappen heeft op 26-jarige leeftijd de kans om zijn zesde Grand Prix op hetzelfde circuit te winnen. Alleen Michael Schumacher en Lewis Hamilton wisten al eens vaker dan zes keer op één circuit te winnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws