Kosten Formule 1-bolide

Elk onderdeel van een Formule 1-bolide heeft een flink prijskaartje. Van een bandensetje tot aan de peperdure krachtbron, op deze pagina vind je een overzicht van de kosten per component. Ook staat hier uitleg over het brokkenpiloten-kampioenschap, waar we elk seizoen de gereden schade per coureur en per team bijhouden.

De meeste onderdelen hebben een vergelijkbaar kostenplaatje, denk aan een voorvleugel of een remschijf. Toch is er één onderdeel wat miljoenen euro's per team kan verschillen en verreweg het duurste component is, namelijk de motor. Naar verluidt kost één enkele motor tussen de vier en tien miljoen euro, en dan hebben we het nog niet eens over de research- en ontwikkelingskosten van de motormaker. Zo investeerde Honda sinds 2015 maar liefst een miljard euro in haar Formule 1-project. Omdat het niet mogelijk is om van een F1-motor van diverse fabrikanten de exacte prijs te bepalen, wordt deze uitgesloten in de Brokkenpiloten-analyse.

Kosten per onderdeel Formule 1-bolide 

 In onderstaande lijst zien we de kosten per onderdeel van een Formule 1-bolide. De echte bedragen kunnen per team wat verschillen, maar gemiddeld genomen is dit wat een onderdeel ongeveer waard is.

Onderdeel Kosten
Voorvleugel €145.000
Bargeboards €80.000
Monocoque €570.000
Voorwielophanging €105.000
Band €1.500
Sidepods €68.000
Achterwielophanging €85.000
Achtervleugel €70.000
Extra chassis €235.000
Vloer €65.000
Versnellingsbak €425.000
Control Electronics €42.000
Remmen €8.500

Het brokkenpiloten-kampioenschap der Formule 1

Zo werkt het: elk onderdeel van een Formule 1-bolide heeft een geschatte kostprijs. Zo kost een voorvleugel al snel €145.000 en een versnellingsbak maar liefst €420.000. Elke keer dat er schade wordt gemaakt en een onderdeel moet worden vervangen, stijgt dus de kassabon van de nodige reparaties. F1's brokkenpiloten telt de gemaakte schade per coureur en per team op, waaruit een ranglijst resulteert.

De coureur met de meest gemaakte schade 'wint' het kampioenschap en mag zichzelf brokkenpiloot van het jaar noemen. Het slopen van de krachtbron wordt hier niet bij meegenomen, gezien dit kostenplaatje niet gemiddeld te berekenen is. Onderstaande lijst is de tussenstand van het 'kampioenschap' na de Grand Prix van Portugal, race drie van de 2021-kalender. Daar weer onder staat het overzicht met de kosten per onderdeel die in dit artikel worden gehanteerd.

Niet alle schade wordt meegenomen in het officieuze kampioenschap. Schade waar coureurs niks aan kunnen doen, bijvoorbeeld door de schuld van een andere coureur, worden niet meegenomen in het kostenplaatje. Het draait in dit sub kampioenschap dus puur om de kosten die coureurs maken voor hun eigen team uit eigen toedoen.

Bekijk hier het brokkenpiloten-kampioenschap der Formule 1.