Recordverslinder Verstappen voor de zomerstop bijna net zo dominant als Schumacher Max Verstappen
Max Verstappen

Recordverslinder Verstappen voor de zomerstop bijna net zo dominant als Schumacher

Recordverslinder Verstappen voor de zomerstop bijna net zo dominant als Schumacher

Max Verstappen heeft in de eerste helft van het 2023-seizoen maar liefst tien zeges achter zijn naam mogen zetten en is daarmee samen met Michael Schumacher de enige die zo dominant is geweest aan het begin van een seizoen. De Nederlander won de openingsrace van het 2023-seizoen en pakte ook de zege in Australië, maar hij zette zijn winning streak pas in in Miami. Sindsdien lijkt er geen houden aan te zijn.

Verstappen in de RB19, het is al vaker gezegd en het zal nog vaker genoemd worden: het is en blijft een dodelijke combinatie. De Nederlander voelt zich optimaal in de auto en dat vertaalt zich naar zeer dominante resultaten op de baan. Aan het begin van het seizoen won de tweevoudig wereldkampioen de Grand Prix van Bahrein met overmacht, maar daarna ging het even niet zoals Verstappen het wilde tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië. De 25-jarige had een probleem tijdens de kwalificatie en moest daardoor op een zondag een inhaalrace voltooien. De Nederlander eindigde op P2, met teamgenoot Sergio Pérez op P1.

De race die volgde was weer een huzarenstukje van de Red Bull Racing-coureur, die de chaos van de Grand Prix van Australië overleefde. De openingsfase van het 2023-seizoen was een beetje wankel, maar na zijn inhaalrace in Miami was de Nederlander los. Ook in de sunshine state moest hij van ver komen, maar halverwege de Grand Prix in Florida klopte hij al op de deur van Pérez. Toen het Formule 1-seizoen zich voortzette in Europa zo halverwege mei reed Verstappen in zijn eigen klasse. Niemand kon meer dichterbij komen, en de verschillen onderling bij de Oostenrijkse renstal werden pijnlijk blootgelegd. Er is maar één coureur die hetzelfde wist te presteren, en dat is Michael Schumacher.

Schumachers magistrale 2004-seizoen

Verstappen wordt de laatste tijd regelmatig in één zin met de zevenvoudig wereldkampioen genoemd. Dat is zo gek ook nog niet, want de Nederlander stevent af op een ongekende succesreeks die de Duitse Formule 1-legende ook kende. In het 2004-seizoen won Schumacher aaneensluitend de eerste race tot de zesde race van het seizoen, waarna hij ook de zevende tot en met de twaalfde won. Daarna komt de Duitser uit op maar liefst elf overwinningen in twaalf races. De enige race die hij niet won was de Grand Prix van Monaco 2004. Toen won Jarno Trulli.

Schumacher crashte die race achter de safetycar in de tunnel. De toenmalig Ferrari-coureur blokkeerde zijn wielen bij het remmen, waarna de achter hem rijdende Juan Pablo Montoya hem aantikte. De ophanging aan de voorkant was afgebroken, en dat betekende het einde van zijn race. Het was de enige uitvalbeurt van de zevenvoudig wereldkampioen in dat seizoen. Van de achttien races in het 2004-seizoen won hij er slechts vijf niet. In dat seizoen zette hij het record van de meeste overwinningen in een seizoen neer met dertien zeges. Dat record passeerde Verstappen in 2022 al, toen behaalde hij vijftien overwinningen.

Combinatie Verstappen - Red Bull doet men denken aan Schumacher - Ferrari

Het 2004-seizoen was een ongekend dominant seizoen voor de Duitse Formule 1-legende. Verstappen is hard op weg om die records te verpletteren en de lat heel hoog te leggen voor de volgende coureur die een poging wil doen om die records te verbreken. In 2004 won Schumacher 72 procent van de races en pakte hij tachtig procent van de beschikbare punten. Met nog vier races te gaan pakte hij zijn zevende titel af. Dit was zijn vijfde achtereenvolgende titel en voor Ferrari zelfs al de zesde, en deze ongekende periode van dominantie schaadde actief de sport als een vorm van entertainment.

Tekst gaat verder onder de Tweet

Toen gebeurde hetzelfde als wat sommige fans nu ervaren. Het wordt voorspelbaar wie er wint, dus de spanning is er niet meer. Red Bull Racing heeft tot aan de zomerstop een winstpercentage van honderd procent behaald, en pakte het record van het winnen van twaalf opeenvolgende races af van McLaren. Verstappen heeft op dit moment een winstpercentage van 83,3 procent (Sprints niet meegerekend) in de eerste seizoenshelft. Schumacher was dus nog net iets dominanter: met elf overwinningen in de eerste twaalf races had hij een winstpercentage van 91,6 procent.

Voor Verstappen liggen de records voor het oprapen

De Nederlander hecht zelf dan wel niet zoveel waarde aan die statistieken, cijfers, en feitjes, maar al die statistieken bewijzen wel hoe dominant hij is. De dominantie die hij in de eerste helft van het 2023-seizoen heeft vertoond kan immers alleen maar groter worden. Als de tweevoudig wereldkampioen wint in Zandvoort kan hij het record van Sebastian Vettel evenaren, het winnen van negen opeenvolgende races. Ook kan hij dit seizoen Alain Prost en Sebastian Vettel passeren met het aantal zeges. Prost had er 51, dus zijn er nog zes races die hij moet winnen om de Franse viervoudig wereldkampioen te evenaren, terwijl Vettel er twee meer heeft dan Prost. Om Schumacher met die cijfers te evenaren, moet Verstappen nog even door blijven gaan. De Duitser heeft maar liefst 91 overwinningen mogen vieren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws