Update II | Marko verzekert: Verstappen is weer topfit Max Verstappen
Max Verstappen

Update II | Marko verzekert: Verstappen is weer topfit

Update II | Marko verzekert: Verstappen is weer topfit

Helmut Marko heeft aangegeven dat Max Verstappen zich niet goed voelde na afloop van de Grand Prix van Amerika. Er werd al vermoed dat hij ziek in de cockpit zat, en nu bevestigt de Red Bull Racing-adviseur dit. Wat het precies was, vertelt Marko niet, maar ook Verstappens collega, Sergio Pérez, kende maagklachten en voelde zich niet lekker. Dat de race op Circuit of the Americas besloten werd met een dubbel podium vindt de Oostenrijker dan ook wonderbaarlijk.

'Het werd Verstappen helemaal zwart voor de ogen', geeft Marko aan bij Auto, Motor und Sport. Nadat de Limburger over de eindstreep kwam, en de druk er vanaf was, moest hij bijkomen. Eerder werd gesuggereerd dat de Red Bull-coureur last had van gastritis, maar de exacte oorzaak van waarom Verstappen zich ziek voelde, blijft tot op heden onduidelijk.

Marko vervolgt zijn verhaal met lof voor Verstappen. Hij wist de Amerikaanse Grand Prix, die zeer zwaarbevochten gewonnen werd, uit te rijden, ondanks het feit dat hij fysiek niet in goede staat was. 'Het is ongelooflijk hoeveel mentale capaciteit hij heeft', vindt de man uit Graz dan ook. 'Hij reed de auto op de limiet, voelde zich niet goed en dacht gelijktijdig ook nog eens na over de strategie.' Hiermee doelt hij op een verzoek van Verstappen aan zijn team via de boordradio om Pérez binnen te halen halverwege de race.

Marko ziet ijzersterke Verstappen en Pérez

Om deze reden vindt Marko dan ook dat de eerste en derde plek in Austin vele malen knapper zijn dan in eerste instantie gedacht. 'De prestaties van beiden moeten nog meer worden gewaardeerd. Verstappen wist zichzelf weer een beetje bij zinnen te krijgen middels ademhalingsoefeningen en drinken', zo licht hij toe hoe de 24-jarige zichzelf er uiteindelijk weer een beetje bovenop wist te krijgen. Zo kon hij wel gewoon deelnemen aan de podiumceremonie.

Ook biedt hij inzicht in wat er precies misgegaan is bij Pérez voorafgaand aan de race. Inmiddels is bekend dat Pérez heel de Grand Prix geen drinken tot zijn beschikking had, en Marko licht toe hoe dat gekomen is: 'Bij Pérez kwam er in de opwarmronde al teveel water vrij. Dat vocht spoot alle kanten op. Daarna heeft hij zelfs zijn balaclava moeten wisselen, en had hij tijdens de race geen drinken. Een uitstekende prestatie, dus.'

Update 14.20u (29/10) | Marko: 'Verstappen in Austin bijna net zo wankel als na crash op Silverstone'

Helmut Marko geeft aan dat Max Verstappen zich na de Grand Prix van de Verenigde Staten dusdanig slecht voelde dat hij nauwelijks op zijn benen kon staan. Enkele dagen na de race in Austin maakt de Oostenrijker zelfs een vergelijking met de fysieke staat waarin de Limburger verkeerde na zijn crash in Groot-Brittannië.

'Hij was niet helemaal fit, nee', benadrukt de Red Bull-adviseur nog maar eens in gesprek met de Nederlandse tak van Motorsport.com. 'Toen hij na de overwinning uitstapte, zou ik bijna zeggen dat hij net zo wankel stond als na de crash in Silverstone.' Destijds kwam hij met 51 g in de muur terecht, waarna hij volgens teambaas Christian Horner ogenblikkelijk het bewustzijn verloor.

Update II 08.30u (02/11) | Marko verzekert: Verstappen is weer topfit

Helmut Marko heeft aangegeven dat Max Verstappens ziekte in Austin lang zo erg niet was. Het betrof slechts een simpele verkoudheid, waar Verstappen gedurende de Grand Prix goed mee om wist te gaan. Voor de aankomende Grand Prix heeft de Oostenrijker dan ook aangegeven dat Verstappen weer fit zal zijn. Zo gaat hij optimaal het Mexicaanse Grand Prix-weekend in.

In gesprek met onder meer SPORT1 laat de Red Bull-adviseur zich uit over wat er in Texas nou precies mis ging bij de Nederlander. 'Hij was verkouden, ook dat kan in coronatijd nog gebeuren', stelt hij. 'Daardoor voelde hij zich dus niet helemaal topfit. Alleen aan het begin van de race had hij er last van. In de cockpit dronk hij veel, dat hielp.'

Na afloop van de race gaf Marko aan dat het Verstappen zwart voor de ogen werd, maar op die woorden komt hij nu terug: 'Hij heeft nooit gevaar gelopen. In tegendeel: de snelheid die hij in de race getoond heeft, was uniek.' Hij mag zich wellicht niet helemaal top gevoeld hebben na afloop, maar zo dramatisch als Marko het in eerste instantie deed klinken, was het niet.

Wat Marko wonderbaarlijk blijft vinden is dat de Limburger gedurende de race zich dus niet goed voelde, zijn eigen Grand Prix aan het beheren was én ook nog op Sergio Pérez lette: 'Hij had daarnaast een geweldig overzicht op wat er verder nog gebeurde in de Grand Prix.' Hij suggereerde een strategie voor zijn Mexicaanse teamgenoot in een poging Lewis Hamilton onder druk te zetten. Inmiddels is Verstappen volgens het Duitse medium dat met Marko praatte weer topfit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws