Brundle heeft gemengde gevoelens: 'Daar was team Verstappen wel van op de hoogte' Opinie
Opinie

Brundle heeft gemengde gevoelens: 'Daar was team Verstappen wel van op de hoogte'

Brundle heeft gemengde gevoelens: 'Daar was team Verstappen wel van op de hoogte'

Oud-coureur Martin Brundle vraagt zich af of het team van Max Verstappen, waarmee de coureur, zijn vader en zijn manager bedoelt, een 'exit card' heeft om in te zetten wanneer ze het spel van de Formule 1 te onzeker vinden en als ze twijfelen over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het verlies van een genie als Adrian Newey is nooit positief, aldus Brundle.

Voorafgaand aan de Grand Prix van Miami kondigde Red Bull Racing aan dat de topontwerper het team zou verlaten. Newey had zijn ontslag ingediend en zal tot de zomer bezig zijn met de RB17, de Hypercar, die tijdens het Goodwood Festival of Speed in het Verenigd Koninkrijk zal worden gepresenteerd. Newey's zeilboot is nog niet klaar, zo gaf F1-journalist Joe Saward aan, en dat zou hem de tijd geven om nog bij een ander team aan de slag te gaan. Mocht Newey zich ergens anders aansluiten, kan Verstappen besluiten om ook te vertrekken. Het zit echter lastiger dan dat, aangezien een clausule in zijn contract hem verbindt met Helmut Marko.

'Max zei het al: bij het nemen van een beslissing om te vertrekken moet je een glazen bol hebben en begrijpen wat het niveau van de krachtbronnen is, het aerodynamische team en nog meer andere factoren', zegt Brundle tegenover Sky Sports. 'Ik vraag me af of team Verstappen op enig moment een exit card heeft die ze kunnen inzetten als ze onzeker zijn over wat er in de toekomst zal gebeuren', zegt Brundle. 'Maar de auto's van 2025 zullen grotendeels deze auto's zijn en ik denk niet dat hij mogelijk nog een kampioenschap volgend jaar zou willen mislopen', redeneert de Brit.

'Adrian had nog wel wat bedacht'

Het vertrek van Newey zal volgend jaar in ieder geval nog niet zoveel invloed hebben, aangezien de regels niet veranderen. Dat gaat in 2026 pas gebeuren. Verstappen liet echter weten dat ze een goed technisch team hebben, en hij verwachtte dat het allemaal goed zou komen. Over 2026 wil hij sowieso niet te veel praten, daar is hij helemaal niet mee bezig. In hoeverre speelt het vertrek van Newey dan een rol bij zijn beslissingen? 'Ik weet zeker dat Max en zijn management daar de hele tijd op de hoogte van zouden zijn geweest', zegt Brundle. 'Red Bull zegt dat Adrian vorig jaar al bijna gestopt was en dit al een lange tijd in de agenda stond.'

Newey's rol was al anders dan voorheen, en daarom was er volgens Verstappen ook geen reden voor paniek. 'Dus ze zijn goed gestructureerd voor het chassis, de aerodynamica, en de aandrijflijn voor de toekomst. Ze zeggen dat ze absoluut alles goed voor elkaar hebben betreffende de toekomst, maar het verliezen van een genie als Adrian is nooit goed nieuws', peinst Brundle. 'Ik weet zeker dat, in elk ontwerpproces, Adrian onderweg een paar dingen zou verbeteren en op zijn minst een paar briljante ideeën zou hebben.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws