Coureurs eisen verandering strafpuntensysteem: 'Het is een grap' Formule 1
Formule 1

Coureurs eisen verandering strafpuntensysteem: 'Het is een grap'

Coureurs eisen verandering strafpuntensysteem: 'Het is een grap'

Naast dat coureurs tijdens de race zelf straffen kunnen krijgen, bestaat er binnen de Formule 1 ook een strafpuntensysteem. Wanneer een coureur binnen twaalf maanden twaalf strafpunten op zijn naam heeft staan, wordt de coureur voor de eerstvolgende wedstrijd geschorst. Meerdere coureurs hebben nu hun onvrede uitgesproken over de manier waarop de strafpunten worden uitgedeeld. Volgens hen zouden de opgelegde strafpunten namelijk vaak niet overeenkomen met de zwaarte van het incident dat eraan voorafging.

Aan Autosport heeft Williams-rijder Logan Sargeant laten weten het huidige strafpuntensysteem 'een grap' te vinden. Na de Grand Prix van China werden er twee strafpunten op Sargeant's naam bijgeschreven nadat hij zich niet aan de Safety Car-regels had gehouden. Volgens de Amerikaanse coureur worden er in geval van zwaardere overtredingen regelmatig geen strafpunten uitgedeeld.

Systeem moet veranderd worden

'De straf die ik in China kreeg opgelegd was enorm frustrerend. Het is een ding om een straf te krijgen. Maar om vanwege zo'n overtreding een straf te krijgen is een grap. Ik geloof dat er tijdens een raceweekend veel ergere dingen gebeuren waarvoor je alleen maar op het matje wordt geroepen', vertelt Sargeant. 'Er zijn tijdens de kwalificatie mensen langzaam gaan rijden voor mij waardoor er bijna enorme ongelukken gebeuren en dan gebeurt er niets. Maar wanneer ik op hetzelfde moment als iemand anders over de lijn ga zonder dat je het kunt zien, krijg ik twee strafpunten. Ik denk niet dat we die kant op moeten willen gaan.'

Op dit moment is het Haas-coureur Kevin Magnussen die de meeste strafpunten op zijn naam heeft staan. De Deen heeft er na de race in Miami in totaal tien verzameld en dus heeft hij nog maar heel weinig ruimte om een fout te maken voordat hij geschorst wordt. Na Magnussen is het Red Bull Racing-coureur Sergio 'Checo' Pérez die het grootste aantal punten op zijn naam heeft staan. De Mexicaan heeft er op dit moment acht.

Pérez is het eens met Sargeant dat er iets moet veranderen aan het strafpuntensysteem. 'Soms krijg je al een straf (tijdens de race, red.) en boet je op die manier. Om daar dan nog eens strafpunten bovenop te doen, met name nu we meer races hebben, is iets waarnaar we moeten gaan kijken. Met elk incident, als je ziet hoeveel punten iedere rijder krijgt zijn er daar veel van die onnodig zijn. Maar goed, de regel bestaat. Hopelijk is dat iets dat in de toekomst kan worden herzien', sluit Pérez af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws