Column | Doe maar een andere paydriver, alsjeblieft Opinie
Opinie

Column | Doe maar een andere paydriver, alsjeblieft

Column | Doe maar een andere paydriver, alsjeblieft

Ik kan het niet helpen. Al sinds een jaar geleden associeer ik Nikita Mazepin met het eveneens blonde jongetje uit Harry Potter: Malfidus. Jarenlang was de blonde pestkop uit de films mijn vooraanstaande referentiekader van 'de etterbak', een term die prima valt te projecteren op de Haas-coureur. Dinsdag kwam er een nieuwe bladzijde in het dossier-Mazepin, waardoor ik langzaam aan moe begin te worden. Moe van Mazepin en moe van het gebrek aan daadkracht waarmee die jongen eens aangepakt zou moeten worden.

We weten natuurlijk allemaal hoe #WeSayNoToMazepin is begonnen, het is een verhaal wat ik u liever bespaar en waar we het in mijn ogen niet meer over hoeven te hebben. De hele Formule 1-wereld wilde Nikita al voor dat hij kwam weghebben, maar wat veel mensen over het hoofd zagen is dat Nikita misschien wel de reden was waarom Haas voort kon blijven bestaan. Het team stond (en staat) er gewoon slecht voor. Het is niet voor niets dat Günther Steiner de knoop door heeft gehakt en heel 2020 besteedt aan de ontwikkeling voor 2021. Haas heeft Nikita's centjes nodig en de Formule 1 heeft Haas weer nodig.

Afijn, Nikita verdiende een kans. De cancelroepers op Twitter namen af en bij Haas zal een diepe zucht hebben geklonken. Vlak voor de eerste race kwam Nikita met een dapper interview, waarbij ook Haas hard bezig bleek om het imago van haar coureur op te poetsen. Nikita was volwassen geworden, had veel geleerd van zijn fouten en zou nooit meer iets op Instagram zetten wat schadelijk zou zijn voor een ander. Prima, dacht ik. Afgezien van de 'Mazespin' grapjes werd Nikita geaccepteerd en ik dacht dat het daarbij bleef, einde hoofdstuk.

Krediet meteen weer verspeeld

Begin nieuw hoofdstuk, want al in Azerbeidzjan ging het bijna vreselijk mis. Mazepin en Schumacher crashen bijna op volle snelheid in de allerlaatste ronde, door een rare stuurbeweging van Nikita. Mick geschrokken, Steiner boos, herrie in de tent. Precies een situatie die je niet wilt hebben, al helemaal niet als je team stijf onderaan staat. Afgelopen raceweekend in Nederland blijkt dat Nikita al wekenlang met Mick in de clinch ligt vanwege het voorrang verlenen tijdens de kwalificatie. Constant ruzie dus, in je debuutjaar bij een team dat al bungelt aan de afgrond. Ik heb het te doen met Steiner.

Diezelfde Steiner zal wederom met het schaamrood op de kaken Zandvoort zijn uitgereden, want op het circuit voltrok zich weer een gênante vertoning. Opnieuw was er tussen Mick en Nikita miscommunicatie in Q1, waarna Nikita stampvoetend het mediavierkantje in liep. Als ik mijn favoriete tandarts Jack Plooij mag quoten: 'Mazepin stond hiernaast bij Sky zich een partij op te winden, niet normaal. Hij schold Schumacher helemaal de huid vol. F*ck dit, F*ck dat.' Blijkbaar heeft Nikita zich na dertien races dus nog steeds niet echt kunnen aanpassen aan de volwassen Formule 1. Slachtoffer? Wederom het imago van zijn team.

Mazepin-moe

Nog een nieuw hoofdstuk. Het is dinsdagmiddag, 7 september. George Russell is net bevestigd bij Mercedes en de geruchtenmolen draait op volle toeren. Dikke kans dat Nikita's collega-coureur Antonio Giovinazzi al de hele dag aan het ijsberen is in zijn hotelkamer. De Italiaan doet het meer dan prima dit jaar, maar wordt door verscheidende media op de schopstoel gezet. Nyck de Vries, Théo Pourchaire, de opvolgers worden al uitgekozen. Wat Mazepin dan doet is echt onvoorstelbaar. Nikita presteert het om zijn telefoon uit zijn zak te halen en op zijn Instagram story 'NM99' te zetten. Met andere woorden: 'Je ligt eruit, Antonio'.

Ik moet meteen denken aan Malfidus. Oncollegiaal, zinloos, pesterig. Ik wil niet eens weten welke intentie Nikita met het bericht heeft, het is smaakloos en achterbaks. Waar slaat het nou op? Blijkbaar is Nikita vergeten dat hij vooral in de Formule 1 zit omdat zijn vader zijn stoeltje betaalt. Hoe kom je er dan bij om een coureur die zich eigenhandig de sport in heeft geknokt met een schaterlach opzij te zetten? Bovendien rijdt Nikita als een krant, hij bewijst zijn team geen dienst en loopt alleen maar in de weg. Wat zijn al die miljoenen van papa dan nog waard? Next please, de volgende is aan de beurt. Doe maar een andere paydriver, alsjeblieft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws