Antonio Giovinazzi

Antonio Giovinazzi begint in 2019, op 25-jarige leeftijd, aan zijn eerste volledige Formule 1-seizoen bij Alfa Romeo. Hoewel hij vaak in de achterhoede is te vinden, gaat de Italiaan wel het gevecht aan met andere coureurs. Hij is ploeggenoot van Kimi Raikkonen.

Jonge jaren

Antonio Giovinazzi ontdekt pas laat zijn passie voor het racen. Wanneer de Italiaan dertien jaar oud is, kart hij voor het eerst op professioneel niveau. In dit jaar lukt het hem direct om  de nationale titel binnen te slepen. Na deze triomf kan hij de successen niet doorzetten en behaalt hij tussen 2007 en 2012 geen titels. In 2012 stapt Antonio dan eindelijk over naar de ‘’single seaters’’, hij is dan achttien jaar. Het eerste kampioenschap dat hij aandoet, is de Formula Pilota China. Met zes overwinningen behaalt Giovinazzi voor het eerst in zes jaar weer de winst van een kampioenschap. Ook strijdt Antonio in de Formule Abarth mee, waar hij tweede wordt. De volgende stop voor Giovinazzi is de Formule 3. De eerste twee seizoenen rijdt de Italiaan degelijk, maar weet hij ondanks een tweede plaats in het kampioenschap, niet veel indruk te maken. In 2015 beleeft Giovinazzi zijn eerste sterke seizoen in de Formule 3, en wordt hij met zes overwinningen tweede in het kampioenschap.

Geluk bij een ongeluk

Het jaar erop, in 2016, maakt Antonio de overstap naar de GP2. Hij is 23 jaar, een stuk ouder dan de meesten van zijn concurrenten. Zijn teamgenoot is dit seizoen Pierre Gasly. De twee strijden beiden voor de winst van het kampioenschap. Uiteindelijk heeft Gasly de overhand en wordt Antonio tweede. Ondertussen trekken de resultaten van Giovinazzi de aandacht in de Formule 1: bij Sauber neemt Antonio in 2017 de rol van reserve- en testrijder op zich. Nadat Pascal Wehrlein geblesseerd raakt bij The Race of Champions, is hij niet fit genoeg om te verschijnen aan de start van de eerste twee Grand Prixs van het seizoen. Hierdoor kan Antonio zijn eerste wedstrijden rijden in een F1 wagen. In de eerste race, in Australië, behaalt hij de twaalfde plaats. Voor het team is dit een uitstekend resultaat, zeker aangezien Pascal Wehrlein dit seizoen slechts drie keer met een hogere positie is geëindigd. De tweede race is in China. Na eerder al in de kwalificatie te zijn gecrasht, herhaalt Giovinazzi dit in de race, en valt hij uit.

Formule 1

Ook in 2018 is Antonio reserve- en testrijder voor het Zwitserse team. Hoewel hij dit jaar niet in actie komt tijdens een race, is het wel een mogelijkheid om tijdens vrije trainingen vertrouwd te raken met de Formule 1 auto. Het volgende seizoen heeft Giovinazzi inmiddels twee jaar ervaring met F1 wagens, en kan hij in 2019 eindelijk weer races gaan rijden voor het team, wanneer hij Marcus Ericsson vervangt. Voor de zomerstop weet de Italiaan echter nog geen potten te breken: in twaalf races eindigt hij één keer in de punten. Antonio heeft het nadeel dat hij overschaduwd wordt door zijn teamgenoot, Kimi Räikkönen. Räikkönen weet namelijk bijna alle races in de punten te eindigen.

In 2019 begint Antonio Giovinazzi, met 25 jaar, aan zijn eerste volwaardige Formule 1 seizoen. Hoewel hij tot nu toe nog niet vaak in de punten heeft gereden, laat Giovinazzi wel zien dat hij steeds vaker het gevecht met andere coureurs aangaat.       

 

Jaar Team(s) Overwinningen Punten Eindstand WK
2017 Sauber 0 0 22
2019 Alfa Romeo 0 14 17

Antonio Giovinazzi nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties