Column | Wie nu nog speculeert over Verstappen bij Mercedes in 2022 is af Opinie
Opinie

Column | Wie nu nog speculeert over Verstappen bij Mercedes in 2022 is af

Column | Wie nu nog speculeert over Verstappen bij Mercedes in 2022 is af

Afgelopen week kwam er na maandenlang speculeren een einde aan de langste contractverlenging-soap óóit: Lewis Hamilton zette zijn krabbel onder een nieuw éénjarig contract bij Mercedes. Einde discussie, zou je denken, maar het nieuws opende juist een nieuw debat over de bezetting van de Mercedes-stoeltjes. Max Verstappen zou volgens de echte kenners namelijk de ideale opvolger zijn voor de wereldkampioen. Regelrechte onzin, maar bovenal irritante uitspraken.

Laat ik vooropstellen dat een overgang van Verstappen naar Mercedes überhaupt uit den boze is. Het is ondenkbaar dat George Russell na dit jaar nóg een jaar verpietert bij Williams en gezien ook het contract van Valtteri Bottas afloopt, móét de Brit wel naar de Zilverpijlen aan het einde van dit seizoen. Met die wetenschap lijkt de komst van Verstappen uitgesloten. Toto Wolff gaat echt niet dezelfde fout maken door twee wereldkampioenwaardige coureurs naast elkaar te zetten. Wij Nederlanders herinneren ons Barcelona 2016 nog heel goed en dus hoort de botsing tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg nog op ons netvlies te staan. De oranje-fans moeten dan ook als geen ander weten dat Mercedes voor maar één ster in de bezetting gaat voor 2022.

Voor Hamilton beslissen is goedkoop scoren

Overigens is 2021 pas net begonnen. De eerste kilometers van het nieuwe seizoen zijn nog niet verreden en men heeft het nu al over de stoeltjes van 2022. Daarmee sla je Hamiltons eigen wensen totaal over. Wie zegt dat hij ermee ophoudt na dit jaar? Ook al ben je acht kampioenschappen rijker, lijkt het me niet vervelend om ieder weekend het veld te leiden en daar 40 miljoen euro per jaar voor op te strijken. Lewis' muzikale aspiraties kunnen tussen de weekenden door ook gewoon vervuld worden. Het argument 'Lewis wil zich graag focussen op muziek' lijkt me onzin. Speculeren over transfers op basis van het feit dat veel mensen roepen dat hij 'misschien wel wil gaan stoppen', is gewoon goedkoop scoren.

Bovendien brengt het jaar 2022 veel onzekerheden met zich mee. In feite beginnen alle teams weer opnieuw met het ontwerpen van hun bolides en staan we voor de grootste reset sinds de introductie van het hybridetijdperk. Waarom zou Max de stap wagen naar een team als hij niet eens weet hoe goed men daar de zaken op orde heeft voor het jaar erop? Iets waar onze Limburger het meest bang voor moet zijn is dat hij als een soort Fernando Alonso gaat zweven tussen de succesvolle teams en al het succes net misloopt. Gewoon bij Red Bull blijven is dus een prima optie, want de kans is aanwezig dat Adrian Newey 'gewoon' weer een kampioenswaardige auto tekent. De auto's van het nieuwe tijdperk worden aerodynamisch immers zeer uitdagend en uitgerekend Newey kan daar goed mee overweg.

Waarom lezen we dan toch iedere ochtend quotes over kenners die een overstap van Verstappen in Mercedes in 2022 'wel zien zitten'? Vooruit, het is komkommertijd. Nieuwswebsites en podcasts draaien op views en dus moet er gescoord worden. Iedere titel met 'Verstappen' en 'Mercedes' levert clicks op en je kunt je mijns inziens afvragen of je dat de schrijvers überhaupt kwalijk kan nemen. Ook willen vergeten Formule 1-iconen ook heel graag weer eens wat te zeggen hebben, tot het vervelende aan toe. Laten we vanaf nu alsjeblieft afspreken dat we Jacques Villeneuve niet meer bellen als we wat te vragen hebben over Verstappen of Hamilton, want elke week komt er een andere conclusie uit. Enfin, je weet nu in ieder geval wel dat de inhoud van dit soort artikelen veelal nietszeggend zullen zijn. Dus, een tip van mij: niet klikken, overslaan, verder scrollen.

Waar we ons wel suf over moeten lezen

Laten we ons de komende tijd richten op wat wel belangrijk is in de motorsportwereld. Laten we ons afvragen of er nog wel een Nederlander in de Formule 2 gaat rijden dit jaar, bijvoorbeeld. Laten we vooral veel speculeren over of Honda wel genoeg pk's kan toveren om eindelijk eens een spannend seizoen in de Formule 1 te beleven. Wie nu nog over Verstappen bij Mercedes begint, is af.

Maurits Kappetijn
maurits@F1maximaal.nl | @MausKappetijnF1

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws