Doornbos gaat in op nabespreking bij Red Bull: 'Dat is gewoon pijnlijk' Opinie
Opinie

Doornbos gaat in op nabespreking bij Red Bull: 'Dat is gewoon pijnlijk'

Doornbos gaat in op nabespreking bij Red Bull: 'Dat is gewoon pijnlijk'

Robert Doornbos was na afloop van de Grand Prix van Bahrein lovend over Max Verstappen, die dominant won in de openingsrace. De voormalige Formule 1-coureur ontdekte wel een schoonheidsfoutje bij de wereldkampioen, en zette nog een andere uitblinker in het zonnetje.

De Rotterdammer analyseerde de race in het Midden-Oosten bij het Race Café van Ziggo Sport. Daar ging Doornbos in eerste instantie in op het machtsvertoon van de drievoudig wereldkampioen. 'Hij vertrekt van poleposition, dan voelt hij in de eerste bocht dat Charles Leclerc aan de buitenkant zit. Dan maakt hij een pitstop, ziet hij niemand voor zich, en maakt hij nog een pitstop, en ziet hij nog niemand voor zich, en bij de finish ziet hij nog niemand voor zich', omschrijft de analist.

Doornbos was minder lovend over Sergio Pérez, die wel een één-twee voor het team veiligstelde, maar ruim 22 seconden langzamer was dan zijn teamgenoot. 'Je wordt tweede en voor het resultaat is dat top, maar na afloop zit je in die debrief met de engineers, en als je teammaat dan zo dominant heeft gewonnen en jij gaat ernaast zitten, en je moet ook wat gaan vertellen over de race, dan is dat gewoon pijnlijk', weet Doornbos. 'Je hebt namelijk niet het maximale uit het materiaal gehaald. Je hebt erachteraan gereden', aldus Doornbos.

Bij de start was het nog Charles Leclerc die de tweede plek in handen had, maar de 26-jarige Monegask viel in de eerste stint terug, mede dankzij blokkerende wielen in bochten 9 en 10. 'Hij had wat problemen met de remmen, maar het is een bocht waar je erin duikt richting bocht 10, dus je leunt dan op de rechterbanden. Dan is het makkelijk om linksvoor te blokkeren, maar je hebt drie testdagen gehad en je hebt vrije trainingen gehad. De balans moet je tegen die tijd wel hebben', aldus Doornbos. 'Hij zei dat de auto naar rechts trok. Dan heb je wel problemen.'

Strategisch een eenvoudige klus

De dominantie van Verstappen zorgde er ook voor dat het doorgaans goed presterende strategische team van Red Bull Racing weinig te doen had. 'Als je 25 seconden voorsprong hebt, dan heb je een gratis pitstop, dat kan ik ook nog wel bedenken. Het is dus geen uitdaging strategisch, maar ik weet zeker dat Adrian Newey enorm zit te genieten aan die pitmuur', zegt de voormalige Red Bull-coureur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

christian horner red bull racing bahrein wintertest adrian newey
Adrian Newey en Christian Horner kijken toe hoe Verstappen domineert.

Toch ontdekte Doornbos wel nog een klein foutje bij de racewinnaar. 'Zijn dag was perfect, maar hij maakte een klein schoonheidsfoutje. Hij had een goede start, en natuurlijk knijpt hij Charles Leclerc, een goede starter, meteen af', ziet Doornbos. 'Je zag echter dan hij een hobbeltje had, dus hij had een beetje wielspin. Dat kan ook een verkeerde setting zijn, of wat vuiligheid op de baan. Pérez daarentegen had een hele goede start. Hij zat op de racelijn en kon later remmen. Hij had het momentum buitenom bij George Russell, totdat Leclerc eieren voor zijn geld koos bij Verstappen en inhield, waardoor een harmonica-effect ontstond.'

Sainz 'rijdt als de brandweer'

Doornbos had daarnaast ook nog positieve woorden over voor Carlos Sainz, die op het podium eindigde. 'Dit is gewoon zijn sollicitatiegesprek. Hij denkt hier duidelijk: ik doe gewoon mijn eigen ding dit seizoen, want niemand heeft mij nog een stoeltje gegeven', zegt Doornbos van beelden van Sainz, die teamgenoot Leclerc inhaalt. 'Teamorders, forget it, nu beginnen ze allebei op nul. En terecht. Het zou mij niet verbazen als hij een wereldseizoen gaat hebben bij Ferrari. Hij reed als de brandweer.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws