Robert Doornbos

Robert Doornbos is een voormalig F1-coureur en een Formule 1-analist voor Ziggo Sport. Hij weet alles over de koningsklasse van de autosport en geeft met regelmaat analyses over Max Verstappen, Red Bull Racing en al het andere gebeuren binnen de koningsklasse. Dat de Nederlander zoveel van de sport weet, komt omdat hij zelf ook in de koningsklasse is uitgekomen.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Racevirus

Er is een reden dat Robert Doornbos elk F1-weekend de Ziggo Sport-studio op stelten weet te zetten met zijn humor, vlijmscherpe analyses en prognoses van de coureurs. Anders dan veel F1-analisten is Doornbos het overgrote deel van zijn carrière actief geweest in de autosport en ook in de Formule 1. Robert, in 2020 38 jaar oud, ontmoet in 1998 Jacques Villeneuve tijdens de GP van België. Als betovert heeft de Nederlander vanaf dan één doel voor ogen: ook in de F1 rijden. Abrupt schuift Doornbos zijn loopbaan als tennisser ter zijde en focust zich volledig op het racen. 

Race carrière Doornbos

Tussen 1999 en 2004 racet Robert Doornbos onder meer in de Formule Ford en in de F3. De successen die de Rotterdammer boekt in de racerij gaan niet onopgemerkt. Als gevolg krijgt de Formule 1 krijgt lucht van Doornbos, waardoor hij voor 2004 bij Jordan een contract tekent. Bij dat team begint hij als testrijder en hij mag op de vrijdagen plaatsnemen in de bolide. In 2005 bemachtigt Doornbos bijna een vast stoeltje, maar deze gaat aan zijn neus voorbij omdat het team van eigenaar wisselt.

Na de race op Silverstone maakt Robert de overstap naar Minardi en rijdt hij in Duitsland zijn eerste Grand Prix, naast landgenoot Christijan Albers. Door tegenvallende resultaten blijft de Nederlander echter niet aan als coureur. Voor het opvolgende seizoen, in 2006, tekent Doornbos een contract bij Red Bull Racing, voor de positie van derde rijder; uiteindelijk mag hij de laatste drie races van het seizoen rijden, ter vervanging van Christian Klien. Vanaf 2007 focust Robert Doornbos zich op andere raceklassen, onder meer de Champ Car en de IndyCar passeren de revue. 

F1-analist

Na 2011 hangt Robert Doornbos zijn stuur definitief aan de wilgen, op professioneel niveau tenminste en focust zich op andere zaken. Achteraf breekt dan wellicht het meest glansrijke gedeelte van de carrière van Doornbos aan. Tegenwoordig kan Robert Doornbos worden gezien als hét gezicht van de Formule 1 op de Nederlandse televisie en heeft hij zich ontwikkeld tot een gerespecteerd autosport analist. Tijdens de Formule 1-seizoenen is Doornbos gastheer bij Formule 1-café en voorziet hij op Ziggo Sport de voor- en nabeschouwingen van alle races. Samen met Rob Kamphues is hij de helft van een onnavolgbaar duo, dat in 2020 ook in de theaters terug te vinden is.

Eigen wagens

Zoals hartstochtelijke coureurs en bedreven autosport analisten betaamt is Doornbos een fervent liefhebber van auto’s. Zelf heeft hij lange tijd een handel in exclusieve wagens gehad en staan in zijn garages ook een aantal bolides. Onder meer een Ferrari 575 Maranello en een Porsche 911 staan geregistreerd op naam van Doornbos, terwijl hij daarnaast ook een aantal gouwe ouwen heeft, zoals een Opel Corsa en Audi S3.

Overzicht Formule 1-carrière Robert Doornbos

JaarTeam(s)OverwinningenPuntenEindstand WK
2005Minardi0025
2006Red Bull Racing0024

Robert Doornbos nieuws