Lammers zag klasse van Alonso in gevecht met Pérez: 'Verschil tussen topsporter en kampioen' Opinie
Opinie

Lammers zag klasse van Alonso in gevecht met Pérez: 'Verschil tussen topsporter en kampioen'

Lammers zag klasse van Alonso in gevecht met Pérez: 'Verschil tussen topsporter en kampioen'

Jan Lammers omschrijft het gevecht tussen Fernando Alonso en Sergio Pérez om de laatste podiumplaats in de Grand Prix van São Paulo als een strijd tussen 'een topsporter en een kampioen'. Volgens de oud F1-coureur nam de Mexicaan ook te veel tijd om zijn Spaanse collega voorbij te gaan, al moet Lammers toegeven dat hij niet had verwacht dat Alonso de derde plek nog terug zou pakken.

Vooraan was er zondag nauwelijks sprake van een gevecht. Max Verstappen stuurde zijn RB19 op het Autódromo José Carlos Pace redelijk eenvoudig naar de overwinning en Lando Norris wist op respectabele afstand voor de zesde keer dit seizoen een tweede plaats te bemachtigen. Het duo kreeg weinig aandacht en werd nauwelijks in beeld gebracht, in tegenstelling tot de nummers drie en vier in de wedstrijd.

Alonso en Pérez waren namelijk in een felle strijd verwikkeld om de laatste podiumplaats in São Paulo. Pérez zat rondenlang klem achter de tweevoudig wereldkampioen, maar wist in de slotfase toch een gaatje in de defensie van de Aston Martin-coureur te vinden. Alonso had echter toch nog een antwoord en kaapte P3 alsnog voor de neus van Pérez weg. Formule 1-verslaggever Louis Dekker vond dat de Red Bull-coureur na afloop veel te blij was met zijn vierde plek en eigenlijk gewoon tweede had moeten worden.

Lammers moet zijn collega daar wel gelijk in geven. 'Je hebt absoluut een punt', zegt de 67-jarige in de Formule 1-podcast van de NOS, alvorens hij het toch opneemt voor Pérez. 'We moeten natuurlijk niet vergeten dat zijn kwalificatie werd onderbroken', doelt Lammers op de door Oscar Piastri veroorzaakte gele vlag in Q3 waardoor Pérez van zijn gas moest. 'Daardoor kon hij niet doen wat hij misschien anders had gedaan. Hij zat natuurlijk heel dichtbij Max hè.'

Strijd om P3 tussen topsporter en kampioen

Pérez moest zich in Brazilië, zoals wel vaker dit seizoen, dus naar voren zien te knokken en dat deed de Mexicaan vrij aardig. In de slotfase van de race stuitte de Red Bull-coureur echter op een strijdbare Alonso. Na een mindere periode was een podiumplaats veel waard voor de Spanjaard en hij was niet van plan om deze zomaar uit handen te geven.

Het bleek voor Pérez lastig om Alonso te passeren en uiteindelijk trok hij ook aan het kortste eind. Volgens Lammers kwam de klasse van Alonso in het gevecht bovendrijven. 'Pérez is natuurlijk gewoon een topcoureur. Als je wiel aan wiel kan racen met Alonso, natuurlijk wel in een betere auto, dan ben je sowieso al top. Hij heeft een staat van dienst en hij is absoluut top. Maar tegen Alonso legt hij het in dit soort situaties, zelfs met een wat betere auto, toch af. Dat vind ik dan het verschil tussen een kampioen en een topcoureur', aldus Lammers.

Pérez had eerder moeten aanvallen

Na een flink aantal ronden wist Pérez zich kortstondig toch even langs Alonso te wurmen, maar volgens Lammers duurde dit veel te lang. 'Als je achter iemand rijdt, dan weet je dat je op den duur problemen met de banden krijgt. Dat gebeurt niet onmiddellijk. Je kan er nog heel even, misschien een half rondje, mee wegkomen, maar dan moet je ook wel toeslaan. Als je langer achter je voorganger blijft zitten, dan geef je diegene ook meer zelfvertrouwen.'

Het lukte Pérez uiteindelijk dus wel om de derde plaats over te nemen, maar de Mexicaan slaagde er niet in om een gaatje te slaan. Alonso zette alles op alles en wist zijn verloren positie toch nog te heroveren. Dat kwam ook voor Lammers als een verrassing. 'Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht en dat komt ook omdat je weet met welk materiaal Pérez rijdt', sluit de 67-jarige af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws