Palmer krijgt tegengas van een collega: 'Verstappens straf was terecht, die demonisering niet' Opinie
Opinie

Palmer krijgt tegengas van een collega: 'Verstappens straf was terecht, die demonisering niet'

Palmer krijgt tegengas van een collega: 'Verstappens straf was terecht, die demonisering niet'

Voormalig Formule 1-coureur en tegenwoordig analist Jolyon Palmer reageerde fel op het incident tussen Max Verstappen en Lando Norris na afloop van de Grand Prix van Oostenrijk. Palmer vond dat Verstappen het contact veroorzaakte en was hard voor de Nederlander. Het gebeurt volgens Palmer te vaak dat Verstappen iemand van de baan rijdt of wanhopig wordt tijdens een gevecht. Collega Alex Brundle is het er niet mee eens.

Na zondagmiddag in Spielberg gaat het veelal over het contact tussen Verstappen en Norris, waardoor de uitslag van de Grand Prix van Oostenrijk vlak voor het einde van de race nog veranderde. Norris kon een DNF achter zijn naam zetten, Verstappen werd vijfde. Volgens Palmer was Verstappen de schuldige van het incident. De Nederlander had van de stewards dan ook een tiensecondenstraf gekregen. 'Het is interessant dat hij wilde wachten tot hij een oordeel geeft, want hij bewoog onder het remmen en weet dat er contact was', zei Palmer na afloop bij F1TV.

'Iedere Max-fan die vindt dat Lando gewoon aan het dive-bomben was, moet maar eens terugkijken naar hoe Max aan het rijden is sinds hij in de F1 zit. Dit zijn Verstappen-acties', verkondigde de oud-coureur. De Brit laat weten dat hij na een aantal dagen nog steeds niet van mening is veranderd. Op vrijdag in Silverstone blikt hij met F1TV terug op het incident in Oostenrijk. De coureurs hadden het ondertussen allang bijgelegd. 'Ik denk dat ze allebei goed spraken, ze willen spanningen vermijden omdat ze vrienden zijn. Voor mij blijft mijn mening hetzelfde', zegt Palmer in de Weekend Warm-Up.

'Er zijn veel overtredingen waarbij Max over het randje van de regels ging, zoals het behouden van een positie buiten de baan en bewegen onder het remmen', kaart de Brit aan. 'Sommige van deze situaties zijn grijze gebieden, zoals het bewegen onder het remmen. Hij had die plek buiten de baan niet mogen behouden. Max werd beoordeeld als de veroorzaker en ik ben het met de stewards eens', besluit Palmer. Brundle wil eerst zeggen dat hij Verstappen en Norris twee fantastische sportmannen vindt om naar te luisteren. 'Mijn overweldigende indruk is dat het een inschattingsfout was van Max, geen kwade bedoelingen of iets dergelijks', zegt Brundle.

Palmer is het er niet mee eens

De zoon van oud-coureur Martin Brundle weet zeker dat Verstappen niets met opzet deed. Het gebeurde in het heetst van de strijd. 'Ik denk niet dat hij tijdens het racen de intentie had om contact te maken. Ze racen hard. Of je het incident nu op zichzelf beschouwt als een klein moment van contact tussen hen, of als je het ziet als een culminatie van een reeks gebeurtenissen, beïnvloedt dat de beoordeling van het incident sterk. Max maakte naar mijn idee een inschattingsfout', analyseert Brundle. Op dat moment worden de beelden er even weer bijgehaald. Die beelden waren op het moment dat Palmer zijn mening gaf nog niet beschikbaar.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Palmer krijgt tegengas van een collega: 'Verstappens straf was terecht, die demonisering niet'
Palmer blijft Verstappen de schuld geven voor het incident.

'We kunnen het zien op de onboardcamera zien, Max heeft een lekke band', gaat Palmer verder. 'Hij komt terug op de baan en vecht met de auto, hij glijdt over de weg. Het is allemaal onderdeel van de houding om Lando achter zich te houden. Mijn mening is niet veranderd met deze nieuwe beelden', houdt Palmer voet bij stuk. 'Lando had de ruimte om wat te doen omdat Max aanvankelijk naar het midden bewoog. Had Lando het kunnen vermijden? Ja. Moest hij Max vermijden die naar hem toe kwam? Ik denk het niet', zegt Palmer.

Brundle blijft erbij: 'Het was een inschattingsfout'

Palmer was niet de enige met felle kritiek op Verstappen. Meerdere analisten vonden zijn rijgedrag niet correct, en dus kreeg Verstappen na afloop een lading kritiek. 'Ik denk wel dat er een balans nodig was om het duidelijk te maken voor het brede scala aan meningen', gaat Brundle verder. 'Max glijdt over de weg, maar hij probeert Lando niet van de baan te rijden. Er is een reden voor; als coureur probeer je de bocht zoveel mogelijk te openen om ervoor te zorgen dat je de exit naar bocht vier haalt. In dat specifieke incident maakte hij een inschattingsfout. De straf is gerechtvaardigd, maar niet de mate van demonisering die ermee gepaard ging.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Palmer krijgt tegengas van een collega: 'Verstappens straf was terecht, die demonisering niet'
Verstappen en Norris genoten echter van hun gevecht in Oostenrijk.

Palmer lijkt het laatste woord erover te willen hebben. 'Ik denk nog steeds, wat Lando ook zegt, dat hij iets heeft geleerd over hoe Max racet. Zelfs in de sprint onderschatte hij Max', vermoedt de Brit. 'Hij pakte de leiding met een dive-bomb in bocht drie, maar Max deed zijn eigen dive-bomb en Lando verwachtte niet dat Max die actie ook zou doen. Ik denk dat Lando de mate waarin Max voor het uiterste vecht onderschatte', aldus Palmer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws