Palmer ziet een slechte combinatie bij De Vries: 'Hij is langzaam en hij crasht veel' Opinie
Opinie

Palmer ziet een slechte combinatie bij De Vries: 'Hij is langzaam en hij crasht veel'

Palmer ziet een slechte combinatie bij De Vries: 'Hij is langzaam en hij crasht veel'

Analisten Jolyon Palmer en Lawrence Barretto denken dat Nyck de Vries normaal gesproken de rest van het seizoen nog de kans gaat krijgen om zich te bewijzen. Hoewel met name voormalig Formule 1-coureur Palmer kritisch is in de Preview Show van F1TV, zien de beide heren ook dat er verschillende factoren hebben bijgedragen aan de moeizame seizoenstart van de Nederlander.

Palmer had voor aanvang van het seizoen juist hoge verwachtingen van De Vries, die eerder al kampioen werd in de Formule 2 en in de Formule E, waarna hij afgelopen jaar veel indruk maakte met een eenmalige invalbeurt voor Alexander Albon in Italië. 'Ik ben nog steeds verrast dat hij zo slecht aan het seizoen is begonnen, ik kan het niet anders zeggen. Hij is langzaam en hij crasht veel, dat is een slechte combinatie', luidt het harde oordeel van Palmer. 'Ik denk nog steeds dat hij het talent heeft. Ik had gedacht dat hij het team zou leiden. Het lijkt erop dat Yuki (Tsunoda, etc.) beter is gaan presteren, en het heft in handen heeft genomen nu Gasly het team heeft verlaten. Ik denk dat dat Nyck misschien heeft verrast. Zijn behaalde resultaten voor de Formule 1 zijn vrij goed. Hij heeft iedereen laten zien wat hij kon doen - het was ongelofelijk hoe hij inviel in Monza en punten behaalde in die Williams. Ik denk nog altijd dat hij hiervan kan herstellen, hij heeft alleen een foutloos weekend nodig. Monaco is dan bepaald niet de plek waar je dat herstelproces in wil zetten.'

De eerste vijf raceweekenden zijn volgens Palmer een opeenstapeling van fouten geweest van De Vries, waarbij het vooral in Bakoe dramatisch verliep met twee individuele crashes, plus een startincident met teamgenoot Tsunoda. 'Ik denk dat hij een aantal typische rookie-fouten heeft gemaakt', blikt Palmer terug. 'In Bakoe dacht ik dat we zijn doorbraak zouden gaan zien. In de enige vrije training stond hij in de top tien', verwijst de Brit naar de zesde positie van De Vries. 'De AlphaTauri deed het best goed, en ik dacht dat dit zijn kans zou zijn, maar in de eerste ronde van de kwalificatie zet hij de auto in de muur. Dat is een typische fout van een debutant: te snel te hard pushen op een stratencircuit, waar het circuit alsmaar beter wordt. Dan moet je daarna zonder tijd op het circuit wéér een kwalificatie doen door het format, dat creëert een sneeuwbaleffect. Vervolgens kom je in Miami aan, raakt hij in de eerste training al de muur. Hij moet het rustiger opbouwer in een weekend. De fout die hij daar bij de racestart maakt is ook een debutantenfout. Hij tikt Norris van achteren aan, dus het is ofwel een gebrek aan concentratie, ofwel hij onderschat het effect van de vuile lucht in een Formule 1-auto.'

Lastige omstandigheden bij seizoenstart

Journalist Barretto denkt dat een samenhang van omstandigheden tegen De Vries heeft gewerkt. 'Hij heeft ook veel stratencircuits moeten bezoeken in het begin van zijn carrière, en Yuki is twee of drie niveaus hoger gaan presteren', begint Barretto op te sommen. 'Die auto is zo lastig om te besturen. Hoe ervaren hij ook is, het is niet makkelijk om zo de sport in te komen.' De Vries krijgt volgende week in de Grand Prix zijn vijfde opeenvolgende stratencircuit voor zijn kiezen, waarna hij eindelijk de wat traditionelere circuits kan bezoeken en de Nederlander mogelijk zijn vorm kan gaan verbeteren.

Eerder deze maand zijn er al de nodige geruchten geweest over de positie van de 28-jarige De Vries. 'Ik denk dat zijn vorm tot dit soort speculatie heeft geleid. Marko heeft gezegd dat Daniel Ricciardo momenteel niet in beeld is om Nyck (de Vries, red.) te vervangen. Red Bull heeft zo hard voor De Vries gevochten, ze hebben met Williams gevochten en met Alpine gevochten om te zorgen dat ze De Vries kregen, dus het is in hun eigen belang om te laten zien dat ze voor de juiste coureur hebben gevochten, dus ik denk dat ze hem meer tijd gaan geven. Hun voorkeur zal ook zijn dat Liam Lawson dit seizoen de kans krijgt om kampioen te worden in de Super Formula, en dat Ayumu Iwasa het kampioenschap in de Formule 2 kan winnen. Red Bull zal die twee coureurs niet midden in het seizoen willen laten debuteren. Dus ik denk dat ze Nyck wat langer de tijd gaan geven.' Tot nu toe heeft De Vries de omstandigheden dus in zijn nadeel gehad, maar de situatie bij Red Bull kan er wel voor zorgen dat hij de rest van het seizoen nog de kans krijgt om zich te bewijzen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws