Schmidt kijkt op van keuze Red Bull: 'Vorm van Pérez vlakt af en RB20 verkeert in een crisis' Opinie
Opinie

Schmidt kijkt op van keuze Red Bull: 'Vorm van Pérez vlakt af en RB20 verkeert in een crisis'

Schmidt kijkt op van keuze Red Bull: 'Vorm van Pérez vlakt af en RB20 verkeert in een crisis'

Auto, Motor und Sport-journalist Michael Schmidt denkt dat de vroege aankondiging van Sergio Pérez' contractverlenging deels komt doordat Red Bull Racing de Mexicaan niet uit zijn evenwicht wilde brengen. Een instabiele contractpositie zou wellicht een vormdip kunnen veroorzaken, en dat wilde het team voorkomen. Zo hoeft Pérez zich niet druk te maken dat hij toch niet de eerste keuze van het team zou zijn. Schmidt begrijpt de verbazing over de keuze van Red Bull.

Op dinsdag 4 juni kondigde Red Bull aan dat Pérez twee jaar heeft bijgetekend. Hij en Max Verstappen blijven dus tot eind 2026 een duo, en dat betekent ook dat Red Bull heeft gekozen voor continuïteit in de plaats van verandering. Eerder in het jaar liet teambaas Christian Horner namelijk weten dat Carlos Sainz ook op het lijstje van de Oostenrijkse renstal stond, en liet teamadviseur Helmut Marko zelfs doorschemeren dat ze hem graag wilden hebben, maar ze niet tegen het bod van Audi op konden. Met de Spanjaard liep Red Bull mogelijk het risico dat ze Verstappen te veel onder druk zouden zetten.

Pérez, met wie de drievoudig wereldkampioen al sinds 2021 samenwerkt, komt niet te dicht bij Verstappen, en dat werkt waarschijnlijk perfect. 'Het vroege tijdstip van deze verlenging kwam voor velen als een verrassing. Maar Red Bull had goede redenen om vroegtijdig op de Mexicaan in te zetten', begint Schmidt in zijn artikel bij Auto, Motor und Sport. 'Monte Carlo is een goede plek voor Sergio Perez. Voor de tweede keer verlengde de Mexicaan zijn Red Bull-contract rond deze Grand Prix. En beide keren gelijk met twee jaar. In 2022 na een overwinning. Dit keer na een monumentale crash en een uitschakeling in Q1', vervolgt Schmidt.

'Daarom verraste de timing van de contractondertekening velen. Na vier podiumplaatsen in de eerste vijf races was de vormcurve van de zesvoudig GP-winnaar recentelijk wat afgevlakt. Bijna tegelijkertijd verkeerde de RB20 enigszins in een crisis. Ferrari en McLaren zijn plotseling dé tegenstanders', gaat de Duitser verder. Met name in Monaco kon Red Bull niet vechten met haar concurrenten. De RB20 wilde niet soepel over de kerbs en de hobbels, en dat had een grote impact op de performance op het Circuit de Monaco. Verstappen liet weten dat het probleem er altijd al was, maar dat de dominantie van de bolide het probleem eerder kon verbergen. Nu de concurrentie dichterbij komt, wil dat niet meer.

Instabiele contractpositie was een risico voor Pérez

'De druk van de de concurrentie bleek voor Perez de beste medespeler', benoemt Schmidt. Horner gaf aan dat het nog spannend kon worden betreffende het kampioenschap. 'Juist daarom is een sterke Pérez zo belangrijk voor Red Bull. Iemand die niet hoeft te vrezen dat er volgend jaar een ander in zijn cockpit zit. De voorsprong op Ferrari in het constructeurskampioenschap is geslonken tot 24 punten. Red Bull heeft twee coureurs nodig die de oogst binnen kunnen halen.' Het weekend in Monaco betekende een inhaalslag voor Ferrari, die met twee coureurs op het podium stond.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

charles leclerc ferrari monaco win 2024
Succes voor Ferrari in Monaco, een minder weekend voor Red Bull. (Foto: Ferrari F1 Media).

Nog een weekend als Monaco kan betekenen dat Red Bull haar voorsprong kwijtraakt. 'Van Perez weet men dat hij ook met zijn hart rijdt. Het risico dat een instabiele contractpositie hem uit zijn evenwicht zou brengen, was te groot. Helemaal relaxed kan Pérez nu ook niet zijn, want de prestaties moeten geleverd worden, anders rijdt hij niet tot het einde van zijn contract', schrijft Schmidt. 'Met Pérez in het team stelt Horner ook de drievoudig wereldkampioen gerust. Pérez begrijpt dat Verstappen de nummer één is. Hij accepteert dat hij soms een stap terug moet doen als Verstappen hulp nodig heeft. Met Sainz was dat niet mogelijk geweest.'

Pérez met een contract en een wisselvallige RB20 naar Canada?

Over zijn contract hoeft de Mexicaan zich in Canada dit weekend in ieder geval niet druk te maken. Waar Pérez zich wellicht wel druk om moet maken, zijn de prestaties van de RB20. Er wordt verwacht dat de kerbs en hobbels op het Circuit Gilles Villeneuve ook niet makkelijk zullen zijn, en dat Ferrari en McLaren weer uit zullen blinken. Vanwege de regen op vrijdag heeft Red Bull niet veel track time gehad, en Verstappen al helemaal niet. Hij had een probleem met zijn ERS-system.

'De omstandigheden waren te wisselvallig en de programma's te verschillend om conclusies te trekken. Ook de zeventiende plaats van Max Verstappen past niet in het gebruikelijke beeld. In dit geval lag het echter niet aan de grillen van het weer, maar aan een technisch defect. De wereldkampioen rolde na slechts vier ronden met een rokende achterkant terug naar de pitbox. De ingenieurs vermoeden dat een probleem met het hybride systeem de auto uitschakelde', schrijft Schmidt.

Omdat de concurrentie tegelijkertijd ook niet veel kon leren, bleef het tijdverlies voor Verstappen enigszins draaglijk. 'Mocht het zaterdag droog zijn, dan moeten alle teams vol gas geven met het afstelprogramma in de derde vrije training. Zoals altijd wanneer de vrijdag in het water valt, neemt de kans toe dat enkele teams met de afstellingen betreffende de kwalificatie en de race op het verkeerde been worden gezet.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws