Viaplay-analisten kibbelen over Pérez: 'Het is een risico voor de titel' Opinie
Opinie

Viaplay-analisten kibbelen over Pérez: 'Het is een risico voor de titel'

Viaplay-analisten kibbelen over Pérez: 'Het is een risico voor de titel'

Viaplay-analisten en oud-coureurs Christijan Albers, Giedo van der Garde en Ernest Knoors bespreken de contractverlenging van Sergio Pérez en zijn het niet helemaal met elkaar eens. Van der Garde begrijpt de keuze van Red Bull Racing wel, maar Albers niet. Knoors denkt de logica achter de beslissing van de Oostenrijkse renstal te weten. Ze betwijfelen het allemaal of het een goede keus is voor de strijd om de constructeurstitel.

Op dinsdag 4 juni maakte Red Bull bekend dat het contract van Pérez is verlengd met twee jaar. Max Verstappen en Pérez zullen dus tot eind 2026 een rijdersduo blijven. Het veroorzaakte wat ophef op social media, omdat velen hadden verwacht dat Carlos Sainz de nieuwe teamgenoot zou worden, of dat een van de junioren van Red Bull, Liam Lawson, zou opstromen. Teambaas Christian Horner legde uit dat het team koos voor stabiliteit en continuïteit. 'Ik had hem zeker gehouden', zegt Van der Garde in Shakedown, bij Viaplay. 'Ik vind het een logische keuze', vervolgt de oud-coureur. 'Hij doet het op zich prima, en creëert rust binnen het team.'

Van der Garde geeft toe dat de keuze wellicht een beetje saai is, maar iedereen weet dat Verstappen de nummer één is. 'Hij bepaalt de set-up. Dan moet je er niet een coureur als Sainz neerzetten, die ook die positie wil pakken. Dit is de juiste keuze voor Red Bull en Verstappen', denkt Van der Garde. Albers is het deels met hem eens, maar vindt vooral dat Pérez te vaak ondermaats presteert. 'Dit creëert wel rust binnen het team, maar die samenwerking met Max verliep niet altijd soepel, zoals in Monaco toen', geeft Albers aan. 'Als je als team zijnde voor Pérez kiest... Ze hadden al die jaren geluk dat de auto zo goed was.'

De oud-coureur vindt het een probleem dat het gat tussen beide rijders bij Red Bull zo groot is. 'De competitie wordt steeds sterker, als Pérez dan verder naar achteren komt te staan, dan krijg je van die ongelukken zoals in Monaco een aantal weken geleden. Ik vind het gewoon jammer. Een team als Red Bull moet gewoon een nieuweling als Lawson, of Yuki, die het fantastisch doet, een kans geven. Ik vind dat Pérez zich echt niet bewezen heeft', is Albers van mening. Verstappen vindt het zelf een logische keuze. De drievoudig wereldkampioen geeft aan dat de samenwerking prima functioneert, en dat het dan niet nodig is om te iets te veranderen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Viaplay-analisten kibbelen over Pérez: 'Het is een risico voor de titel'
Verstappen vindt het zelf prima dat Pérez bij Red Bull blijft. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Knoors maakt zich zorgen: 'Is een risico voor de titel'

Knoors begrijpt wat Verstappen zegt. 'Hij verwijst naar andere teams waar je heel duidelijk een eerste rijder en een tweede rijder hebt. Dat is in principe ook nodig', legt de oud-ingenieur uit. 'Maar ik denk dat Horner goed geluisterd heeft naar wat Max wilde. Ik denk niet dat hij erom zat te springen om Sainz naast zich te hebben. Het is een team waar aan het begin van het jaar veel instabiliteit was. Dan ga je geen rare dingen doen', zegt Knoors. Dat neemt niet weg dat Red Bull het risico loopt dat Pérez weer in zo'n vormdip als die van 2023 terechtkomt. 'Het is een risico voor de titel. Het is een defensieve keuze om je eerste rijder happy te houden.'

Door voor Pérez te kiezen, voorkomt Red Bull dat Verstappen onder druk wordt gezet door een sterke tweede rijder. Over Sainz is echter wel nagedacht. Teamadviseur Helmut Marko was de eerste die aangaf dat Sainz op het Red Bull-lijstje stond. 'Het schijnt zo te zijn dat de onderhandelingen niet meer door Marko worden gedaan, maar door Horner', zegt Knoors, die daarmee de contractonderhandelingen bedoelt. 'Dat zegt ook veel over hoe die machtsstrijd is gegaan', denkt de analist. 'Daar komt ook bij kijken dat Checo veel sponsorgeld meeneemt. Dan denk je misschien dat dat voor zo'n team niet veel uitmaakt, maar toch', vult Albers aan.

Albers ziet de bui al hangen: 'Je hebt straks alleen Max'

Albers maakt zich er vooral zorgen om dat Red Bull straks maar één coureur heeft die presteert. Daar kwam ze vorig jaar mee weg, omdat de bolide zo dominant was, dat niemand in de buurt kwam. Dit jaar is de concurrentie wel dichterbij gekomen. 'Pérez komt tussen de drie en de zes tienden tekort tijdens de kwalificatie. Hij had die marge om op de eerste twee startrijen te staan. Maar door de stap van McLaren, Ferrari, heb je die buffer niet meer', zegt Albers. Van der Garde en Knoors geven aan dat andere coureurs ook zo'n gat zouden hebben met Verstappen.

'Dat klopt, maar dat gat zou dan kleiner zijn', vermoedt Albers. 'Je hebt straks alleen maar Max die het moet gaan doen', benadrukt de oud-coureur. 'Als je naar het begin van het seizoen kijkt, dan was Checo heel goed', vult Van der Garde aan. 'Hij presteerde prima. Hij begon ook niet meer te schreeuwen dat hij de titel wilde pakken. Maar de laatste twee races zijn een drama, ja', erkent Van der Garde.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws