Simcoureur Red Bull heeft geen medelijden met Pérez: 'Dit had hij kunnen weten' Opinie
Opinie

Simcoureur Red Bull heeft geen medelijden met Pérez: 'Dit had hij kunnen weten'

Simcoureur Red Bull heeft geen medelijden met Pérez: 'Dit had hij kunnen weten'

Kees van de Grint en Rudy van Buren zijn het niet helemaal met elkaar eens over de actie van Sergio Pérez in de eerste bocht. Van de Grint kan de actie van de Mexicaan wel begrijpen, terwijl Van Buren van mening is dat de thuisheld de situatie niet goed beoordeelde. Laatstgenoemde ziet een overeenkomst met de editie van 2021 en legt uit waarom het destijds wel goed afliep.

Pérez had zich enorm verheugd op zijn thuisrace. De Mexicaan, die vanaf P5 aan de race begon, kende een uitstekende start en plaatste zijn RB19 aan de buitenkant van teamgenoot Max Verstappen en Ferrari-coureur Charles Leclerc. De zesvoudig Grand Prix-winnaar zag zijn kans schoon om als leider uit de eerste bocht te komen, maar dat liep anders. Pérez stuurde te vroeg in en toucheerde de voorzijde van de auto van Leclerc. De schade aan de RB19 bleek dusdanig groot dat hij al na één ronde uit kon stappen.

Van de Grint leeft mee met Pérez en de voormalig bandenexpert van Bridgestone kan wel begrip opbrengen voor de actie van de thuisheld. 'Ik vind het echt sneu', begint hij in het Viaplay-programma In de Slipstream. 'Hij was eigenlijk redelijk goed. Die andere man in dat team moeten we eventjes vergeten, wat dat is een klasse apart. Maar hij (Pérez, red.) was goed in de trainingen en hij had een fantastische start. Hij maakte wel een foutje. Hij stuurde iets te vroeg in, maar ik kan dat begrijpen. De druk is hoog, je rijdt thuis voor een machtig publiek. Iedereen komt eigenlijk voor hem. Hij dacht waarschijnlijk: ik heb zo'n goede start, ik pak de leiding. Dat zat er niet in.'

Van Buren minder mild voor Pérez

In tegenstelling tot zijn collega heeft Van Buren geen medelijden met Pérez. 'Je kan het misschien zien als een race-incident, maar Leclerc zat er nog zo ver naast. Dat had hij kunnen weten', is de simulatorcoureur van Red Bull stellig. 'Van Max (Verstappen, red.) weet je dat hij als laatste remt, Leclerc weet ook dat hij die positie moet houden, dus drie breed ging daar gewoon niet lukken. Als het niet op dit punt was gebeurd, dan was het bij het uitkomen van de bocht wel feest geweest', aldus Van Buren.

Van de Grint kan zich wel vinden in de visie van Van Buren, maar sputtert toch nog even tegen. 'Maar die start was fantastisch. Dan zit je achter het stuur en dan denk je: het gaat lukken, het gaat lukken', probeert de voormalig bandenexpert nog, alvorens hij wordt onderbroken. 'Lukte hem dat nog, dat nadenken?', vroeg Van Buren zijn collega. 'Nou nee, want anders was het goed gegaan', moet Van de Grint uiteindelijk toegeven.

Vergelijking met Mexico 2021

De heren leken steeds meer op één lijn te zitten en Van Buren haalt vervolgens de start van de editie van 2021 erbij om te illustreren waarom de fout bij Pérez lag. Verstappen bevond zich toen in een vergelijkbare situatie met Valtteri Bottas en Lewis Hamilton, maar wist er destijds wel zonder kleerscheuren uit te komen. 'Verstappen reed, even voor de beeldvorming, tegen de kerb aan. En kijk dan eens naar het shot van Pérez. Hij zit veel krapper en legt zichzelf op de penaltystip', is Van Buren duidelijk over wie er afgelopen zondag fout zat.

Maar had Leclerc echter niet ook iets kunnen doen? Van de Grint denkt van wel. De Ferrari-coureur had wellicht eerder kunnen remmen, maar de Viaplay-analist stelt meteen dat de Monegask niets te verwijten valt. 'Maar waarom zou hij dat doen?', vraagt hij zich hardop af. Hij krijgt meteen bijval van Van Buren. 'Precies, dat is de goede woordkeus.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws