Verlaat Verstappen Red Bull? 'Als Stroll hem een bod doet, ligt daar misschien nog een kans' Opinie
Opinie

Verlaat Verstappen Red Bull? 'Als Stroll hem een bod doet, ligt daar misschien nog een kans'

Verlaat Verstappen Red Bull? 'Als Stroll hem een bod doet, ligt daar misschien nog een kans'

De Ziggo Sport Race Café-analisten gaan in op de geruchten dat Lawrence Stroll Red Bull Racing-topontwerper Adrian Newey een aanbod heeft gedaan om naar Aston Martin over te stappen. De mannen snappen heel goed dat Stroll de Britse ingenieur graag in zijn team wil hebben, hoewel de analisten minder eensgezind zijn of Max Verstappen de Oostenrijkse renstal ook wil verlaten.

Afgelopen vrijdag kwam het gerucht naar buiten dat Stroll, de eigenaar van het Britse Aston Martin-team, Newey in Jeddah een concreet aanbod heeft gedaan. De topontwerper van Red Bull Racing zou het voorstel om naar Aston Martin over te stappen niet gelijk afgewezen hebben, en er zou zelfs een tweede gesprek worden gepland. De geruchten over de Britse ontwerper worden daarom ook uitgebreid in het Ziggo Sport Race Café besproken.

Zo vindt Rick Winkelman het helemaal niet gek dat veel teams achter de Red Bull-ontwerper aan zitten. 'Hij is natuurlijk gewild', legt Winkelman uit. 'Of hij het gaat doen, dat weet ik niet.' De autosportjournalist denkt wel dat Red Bull een groot probleem heeft als Newey besluit om naar een andere renstal te vertrekken. 'Hij is wel het geheim van Red Bull Racing. Hij doet misschien wel wat minder in de dagelijkse praktijk, je hebt daar bijvoorbeeld Pierre Waché voor, maar hij stuurt het wel allemaal aan. Hij is de man die met het idee komt, hij is het meesterbrein.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen adrian newey red bull racing f1 gp japan 2022
Newey is het meesterbrein achter Red Bull Racing, aldus Winkelman (Foto: Red Bull Content Pool Getty Images)

Autocoureur Renger van der Zande is het met Winkelman eens dat Newey voor 'iets magisch' zorgt bij Red Bull. 'Ik denk dat het waar is dat hij dat (ontwerpen van de Red Bull-bolide, red.) niet in zijn eentje doet, want hij heeft ook weer een team om zich heen van ingenieurs, die ieder bepaalde dingen goed kunnen. Het is echter aan Adrian Newey om dat bij elkaar te stoppen in een concept. En dat is wat hij heel goed kan. Bij alle teams zitten mensen die dingen heel goed kunnen, maar als je hem (Newey, red.) het aan kan laten sturen, gebeurt er toch iets magisch.'

Vertrekken Newey en Verstappen samen?

Newey is niet de enige huidige Red Bull-werknemer waarvan de geruchten rondgaan dat hij een overstap overweegt, want ook over Verstappen gaan al wekenlang verschillende verhalen rond. Presentator Rob Kampheus vraagt zich daarom af of als Newey vertrekt, Verstappen dan meegaat. 'Ik geloof niet dat Max weggaat bij Red Bull, of er moet echt nog ergens een bommetje ontploffen', aldus coureur Richard Verschoor, waarop coureur Larry ten Voorde zich afvraagt of dat ook niet het geval is als de belangrijkste Red Bull-ingenieurs, zoals Newey, vertrekken.

'Ik denk dat Max zo dominant is op dit moment, dat als Max zegt: Newey, mijn ingenieur (Lambiase, red.), vier monteurs, we gaan, dan gaan ze mee', is Renger van der Zande het niet helemaal met Verschoor eens. 'Dus als Stroll hem een bod doet, en Stroll heeft veel geld, misschien dat daar dan nog een kans ligt.' Van Gameren denkt ook dat dat een goed idee is voor Lawrence Stroll: 'Als ik Aston Martin was, dan zou ik wel een blanco cheque neerleggen bij Adrian Newey.'

Van Gameren wijst erop dat Red Bull zelf dat in 2005 ook bij Newey heeft gedaan. De Britse ontwerper ging daardoor in 2006 bij de Oostenrijkse renstal aan de slag. 'David Coulthard mocht toentertijd mensen weg gaan kopen, en die heeft gezegd: schrijf maar op het bedrag dat je wilt hebben, en je komt mee. Uiteindelijk kwam hij (Newey, red.)', aldus Van Gameren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws