Viaplay-analist geeft Verstappen gelijk: 'Je moet de kaas niet van je brood laten eten' Opinie
Opinie

Viaplay-analist geeft Verstappen gelijk: 'Je moet de kaas niet van je brood laten eten'

Viaplay-analist geeft Verstappen gelijk: 'Je moet de kaas niet van je brood laten eten'

Viaplay-analist Tom Coronel kon wel lachen om Max Verstappen en Esteban Ocon die het even met elkaar aan de stok kregen tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Las Vegas. Verstappen gaf aan dat hij het geen probleem vond om Ocon terug te pakken nadat hij als 'een dwaas' aan de Nederlander voorbij ging. Coronel gaf Verstappen helemaal gelijk.

Vroeg in de kwalificatie waren sommige coureurs al fanatiek aan het racen. Verstappen was een gaatje aan het trekken om zijn ronde in te zetten, maar Ocon reed bijna driftend tussen twee auto's door om Verstappen ook in te halen. Daar was de Nederlander niet bepaald over te spreken. Het lukte hem uiteindelijk wel om Ocon terug te pakken, die als zeventiende de kwalificatie afsloot. Was Verstappen agressief te noemen op de boordradio en in zijn acties? 'Nee, het is geen agressiviteit', vindt Coronel bij Viaplay. 'Het was een ongeschreven regel. Piepel je mij, dan piepel ik je terug', gaat de Dakar-coureur verder.

'Dit is een spel, en het is maar net hoe hard je het wilt spelen. Dit doe je niet', zegt Coronel over Ocon. Hij vond het dan ook meer dan terecht dat Verstappen de Fransman terugpakte. 'Je moet laten zien dat je niet het kaas van je brood laat eten. Je moet dit soort dingen doen', zegt de Viaplay-analist. Verstappen klokte uiteindelijk de derde tijd en zal op zaterdagavond als tweede starten, aangezien Carlos Sainz terugzakt vanwege zijn gridstraf van tien plekken. Charles Leclerc pakte de poleposition, aangezien Ferrari alles heel goed voor elkaar had met de banden tijdens de kwalificatie. De racepace van Red Bull Racing lijkt echter wel veel beter te zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

max verstappen red bull las vegas 37
Red Bull offerde de kwalificatie op voor een betere racedag. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Tung ziet geen twijfel: 'Hij heeft helemaal geen zorgen'

In Q3 liet Verstappen nog wel wat doen aan de afstellingen van de voorvleugel om eventueel nog wat te vinden voor de slotfase van de kwalificatie. 'Ze zagen dat ze wat te langzaam waren ten opzichte van Ferrari, dus als je iets minder vleugel rijdt, dan kan je dat met nieuwe banden maskeren', geeft Ho-Pin Tung aan. 'Maar kan je dat grainen in de race dan voorkomen? Hij heeft eigenlijk helemaal geen zorgen. Hij moest gewoon op de eerste rij staan en laat Ferrari op vrijdag lekker in de spotlights staan', aldus de coureur. Coronel denkt wel dat er nog wat onzekerheden zijn. 'Er zijn nog veel vraagtekens met de banden, wat gaat er gebeuren en hoe gaat het gebeuren? Uiteindelijk weet Max het ook niet precies', zegt Coronel.

Terwijl Leclerc verwacht dat Red Bull in de race een maatje te groot zal zijn, was Ferrari een maatje te groot in de kwalificatie. Leclerc perste er een heel snelle ronde uit, maar volgens Coronel had het nog sneller gekund. 'Er zat veel meer in', zegt de Nederlander stellig. 'Hij had vier, vijf tienden sneller gekund. Ik dacht dat er een heel, heel scherpe tijd in zou zitten. Dat gat met Max had echt zes tienden kunnen zijn. De baan wordt beter, en dan zijn het van die dingen als zo'n grote voorsprong die je zelfvertrouwen verbeteren.' Tung vraagt zich vooral af wat er zou kunnen gebeuren als Sainz die straf niet had. 'Heeft die putdeksel ons beroofd van een gave race? Dan hadden ze (Sainz en Leclerc, red.) er alle twee voor gestaan, dan had Sainz een bewaker kunnen zijn van Leclerc.'

Tekst gaat verder onder de foto.

ferrari leclerc sainz lasvegas
Sainz kwalificeerde als tweede, maar moet nog een gridstraf van tien plekken aflossen. (Foto: Ferrari F1 Media)

Williams steelt de show nog wel meer dan Leclerc

Het rondje van Leclerc was fantastisch, maar de Viaplay-analisten hadden nog wel meer bewondering voor Williams. De Britse renstal pakte P6 en P7 in de kwalificatie, wat dus ook een goed resultaat was voor thuisheld Logan Sargeant. 'Heel knap, niet normaal. We hadden het gehoopt, dit is voor Sargeant de moment of fame. Je staat altijd twintigste, en dan nu zevende, in Las Vegas', zegt Coronel. 'Ze hebben echt het maximale eruitgehaald. En dat met twee auto's. Maar het gaat wel moeilijk worden in de race. Pérez, Hamilton, en Sainz staan erachter. Die moeten er toch wel makkelijk voorbij kunnen in de race.'

Tung vindt het zo gek nog niet dat Williams het steeds vaker voor elkaar krijgt in de kwalificatie, en met name op banen als deze. Teambaas James Vowles heeft veel kennis meegenomen van zijn tijd bij Mercedes. 'Vowles was natuurlijk een strateeg van Mercedes', kaart Tung aan. 'Hij weet het hele proces van hoe je de banden voorbereid om één ronde te gaan vlammen, hoe je de temperatuur erin moet brengen. Dit is een prachtig moment voor Williams. Een circuit waar ze het kunnen laten zien. Om het waar te maken is dan wel een tweede', sluit Tung af.

Verstappen kan dit weekend in Las Vegas zijn achttiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Via deze link van JACKS kom je in aanmerking voor 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws