Windsor vraagt zich af: 'Wat is er aan de hand met Max Verstappen?' Opinie
Opinie

Windsor vraagt zich af: 'Wat is er aan de hand met Max Verstappen?'

Windsor vraagt zich af: 'Wat is er aan de hand met Max Verstappen?'

Analist Peter Windsor keek in zijn laatste YouTube-video terug op een bijzondere kwalificatiesessie in Miami. Het veld zat ongelofelijk dicht bij elkaar, en een late rode vlag veroorzaakte een verrassende startopstelling, met zes verschillende teams op de eerste zes plekken, en drie Spaanstalige coureurs vooraan. Charles Leclerc moet de race als zevende aanvangen nadat hij zijn Ferrari voor de tweede keer in bocht zeven in de muur parkeerde. Max Verstappen was het grootste slachtoffer, nadat hij zijn eerste snelle ronde afbrak in Q3, en moet de race als negende beginnen.

Verstappen was in alle vrije trainingen duidelijk sneller dan teamgenoot Pérez, en ook in Q1 en Q2 miste de Mexicaan snelheid. In Q3 profiteerde Pérez echter van de rodevlagsituatie en de fout van Verstappen in de eerste en uiteindelijk enige poging in het laatste kwalificatiedeel. 'Sergio was briljant aan het begin van Q3, met een 26,8. Een paarse rondetijd en P1', looft Windsor de polesitter. Pérez start net als in Saoedi-Arabië vanaf de eerste startplek, en net als in Saoedi-Arabië zal hij Fernando Alonso naast zich hebben staan op de startopstelling.

Verstappen zal opnieuw moeten beginnen aan een inhaalrace. 'Dit is de eerste keer dat ik Max Verstappen, tweevoudig wereldkampioen, de auto zie overbelasten in die snelle bochten in het begin van de ronde. Hij probeerde waarschijnlijk vol gas door die bochten te gaan, of iets anders dat hij niet eerder had gedaan. Hij wist de auto onder controle te houden, maar hij vroeg veel te veel van de auto, en belastte de auto veel te zwaar op een manier die geen voordeel oplevert. Hij kwam er uiteindelijk goed uit (uit bocht vijf, red.), maar tegen de tijd dat hij bij bocht zeven kwam, de snelle linkerbocht, had hij de auto te zwaar belast. Normaal gesproken doet hij dat totaal niet. Daardoor ging de ronde verloren en zocht hij de pitstraat op voor nieuwe banden, maar hij kon die ronde nooit rijden omdat Charles Leclerc in zijn ronde ook de fout in ging.'

Leclerc heeft het al het hele weekend niet makkelijk. De Monegask lijkt niet sneller te zijn dan Sainz, en maakte dus al verschillende fouten. Vorige week in Bakoe blonk Leclerc juist nog uit met de snelste tijd in beide kwalificatiesessies en een podiumplek. 'Hij was maakte gisteren precies dezelfde fout op precies dezelfde plek, dus wat is er aan de hand met twee van de beste coureurs in de wereld, namelijk Max Verstappen en Charles Leclerc?' vraagt Windsor zich af. 'Een ongelofelijke sessie als je het zo bekijkt. Er was wel een sterke zijwind, maar coureurs als Leclerc en Verstappen zijn normaal in staat om dit soort variabelen aan te kunnen. Het was echter Pérez die de beste ronde reed en poleposition totaal verdiende. Een heel erg goede ronde van hem.'

Meer onheil voor Verstappen in de race?

Verstappen is dit weekend duidelijk de snelste coureur, maar alsnog vreest Windsor ervoor dat de Nederlander het niet makkelijk gaat hebben in de race. 'Ik weet niet of het hier makkelijk gaat zijn om in te halen. Het wordt zeker niet zo eenvoudig als in Bakoe. Het wordt een probleem voor Verstappen, want het zal heel makkelijk zijn om zijn voorvleugel te beschadigen of in aanraking te komen met andere coureurs. Verstappen was in de vrije training ongelofelijk snel op de medium-banden, maar het is de vraag of hij daar gebruik van kan maken vanaf de negende startplek op een stratencircuit met krappe gedeeltes. Het is niet moeilijk om de auto in de eerste ronde te beschadigen', meent Windsor. 'Als hij de eerste ronde door weet te komen zonder schade op te lopen, hebben we een goede race. De kans dat hij de eerste ronde geen schade oploopt lijkt me echter klein. Hij heeft Ocon naast zich staan, en die is bij de start heel agressief. Ook Alexander Albon staat daar, en Charles Leclerc, die er ook vol voor zal gaan. Geen geweldige plek voor Max dus om van te starten. Best een chaotische plek zelfs'.

Als Verstappen moeite heeft om zich een weg naar voren te banen, speelt dat in de kaarten van teamgenoot Pérez. 'Pérez lijkt zich dus in een zeer, zeer goede positie te bevinden om de Grand Prix van Miami te winnen. Het wordt mooi om Fernando (Alonso, red.) te zien racen met de auto's om hem heen. Die gaan een voordeel op hem hebben qua topsnelheid, maar je moet altijd rekening houden met Alonso. Als zich een klein kansje voordoet, zal hij er vol voor gaan.' Als Alonso wint, pakt hij tien jaar na zijn laatste overwinning eindelijk zijn 33e zege. Mocht Pérez winnen, dan is hij de eerste Mexicaan die het wereldkampioenschap leidt.

Verstappen is favorietenrol kwijt, pak ruim 2.5x je inzet bij zege voor de Nederlander. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws