F2 en F3 in Spanje | Ferrari-junior Bearman zegeviert in Barcelona, Fittipaldi pakt tweede podium F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Spanje | Ferrari-junior Bearman zegeviert in Barcelona, Fittipaldi pakt tweede podium

F2 en F3 in Spanje | Ferrari-junior Bearman zegeviert in Barcelona, Fittipaldi pakt tweede podium

Naast de Formule 1 zijn bij de Grand Prix van Spanje ook de Formule 2 en Formule 3 aanwezig voor het respectievelijk zesde en vierde raceweekend van het seizoen 2023. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Ferrari-junior Bearman zegeviert in Barcelona, Fittipaldi pakt tweede podium

Oliver Bearman heeft de feature race van de Formule 2 in Spanje weten te winnen. De coureur van Prema mocht starten vanaf poleposition en die eerste positie kwam eigenlijk geen moment in gevaar. Vooral achter de Brit was het spannend, want onder andere Enzo Fittipaldi, Théo Pourchaire, Ayumu Iwasa, Victor Martins en Frederik Vesti waren met elkaar in gevecht. Dat kwam goed uit voor de leider in de race die, ondanks een alternatieve strategie van enkele andere rijders, niet onder druk kwam te staan.

Het waren Martins en Vesti die aan het einde van de race op de zachtere compound naar voren kwamen gestormd. Ze haalden één voor één meerdere coureurs in, maar toen ze bij Iwasa aan waren gekomen, ging het allemaal wat minder snel. Martins wist de Japanner nog in te halen. Door de gevechten voor de laatste plek op het podium was ook Fittipaldi één van de gelukkigen. De Braziliaan kwam als tweede over de streep met Martins in zijn achteruitkijkspiegels.

Martí overtuigend naar zege in thuisrace op Circuit de Barcelona-Catalunya

Josep María Martí heeft op overtuigende wijze de feature race van de Formule 3 in Spanje weten te winnen. De Spaanse Campos Racing-coureur begon vanaf poleposition en gaf de leiding op geen enkel moment uit handen. Ook een neutralisatie maakte de zeventienjarige uit Barcelona niet gek, die daarmee zijn thuisrace wist te winnen, waardoor hij weer een sprong wist te zetten in het kampioenschap. Franco Colapinto en Dino Beganovic maakten de top-drie compleet.

F2: Kampioenschapsleider Vesti wint natte sprintrace voor Pourchaire, P6 voor Verschoor

De eerste race van het weekend voor de Formule 2 ging onder dusdanig natte omstandigheden van start dat de FIA voor een rollende start koos, aangezien een staande start te gevaarlijk werd geacht. De Belg Amaury Cordeel mocht als eerste van start gaan vanwege de reversed grid, maar Cordeel werd al snel achterhaald door snellere tegenstanders, zoals kampioenschapsleider Frederik Vesti en Alpine-talent Victor Martins. Het tweetal liep in de eerste helft verder uit terwijl het circuit verder opdroogde. Halverwege de race had Vesti zo'n vijf seconden voorsprong op Martin, met Dennis Hauger dertien seconden achter de Fransman op P3, en Théo Pourchaire als nummer vier. Richard Verschoor was halverwege opgeklommen van een twaalfde tot een achtste plek.

In het tweede deel van de race begon de zon te schijnen, dus moesten de coureurs met zo'n tien ronden te gaan beslissen of ze nog een pitstop wilden maken om naar droogweerbanden te wisselen. In de Formule 2 wordt doorgaans geen pitstop gemaakt in de zaterdagrace, maar in ronde 17 waren Jehan Daruvala en Kush Maini de eerste coureurs die de gok waagden. Deze wissel is in de Formule 2 extra uitdagend, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van bandenwarmers. Twee ronden later reed Daruvala de snelste raceronde, waarbij de rest van de coureurs voor het dilemma stond of ze nog wilden wisselen of niet, met zeven ronden te gaan.

Helaas werd het risico niet beloond, vanwege een safetycarfase in de slotfase, waardoor de andere coureurs met beperkt tijdverlies konden wisselen. Bij de herstart met drie ronden te gaan voerde Vesti het veld aan, voor Martins, Hauger, Pourchaire, Jack Doohan, en Verschoor op P6. In het slotstuk blonk Pourchaire uit met twee geweldige inhaalacties bij de herstart. De Fransman wist zijn titelrivaal echter niet meer te achterhalen, waardoor Vesti, Pourchaire en diens teamgenoot Martin de plekken op het podium vulden. Verschoor sloot de race af op de zesde plek.

F3: Williams-junior O'Sullivan wint sprintrace, tijdstraf verpest inhaalrace Mini

Zak O'Sullivan (op de foto links) heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan een Formule 3-race gewonnen. De Britse Williams-protegé begon vanaf reversed poleposition en hield de koppositie gedurende de hele sprintrace vast. Mede-Williams-junior Luke Browning startte als tweede en eindigde daar ook, terwijl Leonardo Fornaroli net als in Monaco een podiumplek pakt. Kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto werd vierde. Gabriele Mini sloot een knappe inhaalrace vanaf P18 af met een achtste plaats, maar kreeg nog een tijdstraf van tien seconden voor het veroorzaken van een crash met Christian Mansell.

O'Sullivan wist na twee herstarts, door crashes van Ido Cohen, Dino Bede leiding van de race vast te houden terwijl hij nagenoeg de hele race onder grote druk van Browning lag. Laatstgenoemde kon tot twee keer toe een aanval openen op zijn landgenoot, maar nam op geen enkel moment de koppositie over. Bortoleto en Paul Aron (P5) boekten beiden drie plekken winst en doen dan ook goede zaken in de WK-stand, waar eerstgenoemde nog altijd een ruime voorsprong geniet.

F2: Bearman pakt poleposition, Verschoor komt niet verder dan P12

Oliver Bearman mag zondag als eerste starten in de Formule 2-hoofdrace. Het 18-jarige Ferrari-talent wist Enzo Fittipaldi en Jack Doohan nipt voor te blijven. Kampioenschapsleider Frederik Vesti kwam niet verder dan P8, terwijl titelrivaal Théo Pourhcaire de vijfde tijd reed. Richard Verschoor eindigde als twaalfde en pakt zo geen voordeel van de reversed grid in de zaterdagrace, waarbij enkel de top tien omgedraaid wordt. Polesitter Bearman zal de jacht op de toppers in het kampioenschap dit weekend willen openen. Nadat hij in Bakoe beide races won, bleef hij in Monaco puntloos, waardoor hij zichzelf op een achtste plek in het kampioenschap terugvindt.

F3: 17-jarig talent uit Barcelona stunt met poleposition

Josep María Martí is zelf geboren in Barcelona, en mag op zondag in de hoofdrace vanaf de eerste startpositie vertrekken. De 17-jarige Spanjaard was halverwege al de snelste coureur na de eerste run, maar vergrootte het verschil met de concurrentie verder met een indrukwekkende slotronde. Taylor Barnard en Franco Colapinto completeerden een verrassende top drie, terwijl kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto niet verder kwam dan P6. Naaste titelrivaal Gabriel Minì kwam er nog slechter vanaf: hij verloor zijn snelste rondetijd vanwege het overschrijden van de baanlimieten bij het opkomen van het rechte stuk en moet beide races als achttiende aanvangen, nadat hij zijn vijfde tijd verloor.

F2: Vesti leidt de dans in trainingssessie Barcelona, P9 voor Verschoor

Frederik Vesti is uitstekend begonnen aan het raceweekend in Barcelona en lijkt de goede vorm vanuit Monaco mee te hebben genomen. De coureur van Prema won vorig weekend de hoofdrace in Monaco en bracht tijdens de vrije training in de Formule 2 de snelste tijd op de klokken, vlak voor teamgenoot Oliver Bearman. Het MP Motorsport-duo Jehan Daruvala en Dennis Hauger eindigden respectievelijk als derde en vierde. Richard Verschoor wist zijn Van Amersfoort Racing-bolide met een negende plaats nog net in de top tien te zetten.

F3: Barnard topt onderbroken training in F3, Bortoleto zevende

Taylor Barnard reed met een 1:28,831 de snelste tijd in een chaotische vrije training van de Formule 3 in Spanje. De coureur van Jenzer Motorsport bleef Caio Collet en Dino Beganovic daarmee nipt voor. De sessie werd tien minuten voor het einde kortstondig stilgelegd door een spin van Piotr Wisnicki, die in bocht negen de controle over zijn bolide verloor en niet meer verder kon. Kampioenschapsleider Gabriel Bortoleto pakte de zevende plaats.

Verstappen de afgetekende favoriet voor GP Spanje!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws