Van Kalmthout blikt terug op succesvolle 24 uur van Daytona: 'Dat slapen ging niet van harte' Algemeen
Algemeen

Van Kalmthout blikt terug op succesvolle 24 uur van Daytona: 'Dat slapen ging niet van harte'

Van Kalmthout blikt terug op succesvolle 24 uur van Daytona: 'Dat slapen ging niet van harte'

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft bijzonder positief teruggeblikt op de 24 uur van Daytona. Met Racing Team Nederland wist de IndyCar-coureur in de LMP2-klasse de zilveren medaille op te halen in Florida, en daar is hij tevreden mee. Voorafgaand aan het evenement heerste er gezonde wedstrijdspanning bij de 22-jarige, maar toen hij het stuur in handen had, verdween die spanning als sneeuw voor de zon.

'Ik ben ontzettend blij met de tweede plaats en heb met volle teugen genoten van deze fantastische race. De samenwerking met Racing Team Nederland, Giedo (van der Garde, red.), Frits (van Eerd, red.) en Dylan (Murry, red.) verliep perfect. Natuurlijk balen we stiekem dat we de overwinning in de LMP2-klasse nipt zijn misgelopen, maar we kunnen tevreden terugkijken op een sterke race', zo laat hij weten aan onder meer F1Maximaal.nl.

Van Kalmthout poogde eerder al om deel te nemen aan een endurancerace, maar zag zijn team destijds uitvallen voordat hij ook maar een ronde kon rijden. Dat zat dit jaar wel anders: 'Uiteindelijk heb ik drieëndertig procent van de gehele afstand achter het stuur gezeten, namelijk acht uur en twee minuten. Tussentijds heb ik geprobeerd om te slapen, maar dat ging niet van harte. Ik bleef continu naar de livetiming en scoring kijken om te zien hoe we ervoor stonden!'

'Vooraf stond ik ingeroosterd om vier triplestints te rijden, wat mij een break van zes uur tussen de eerste en tweede stint zou opleveren. In die tijd kon ik eventjes de ogen dichtdoen. Ik moest wennen toen ik middernacht weer instapte, maar onder de streep ging het eigenlijk geweldig', vindt hij. Racing Team Nederland lag tot voor de slotfase lang flink achter op de top van het veld, maar vocht zich in de laatste uren knap terug naar de voorkant van de grid, deels geholpen door een gelukkige full course yellow.

Also read

Zenuwen bij Van Kalmthout

Zo'n eerste endurancerace was voor Van Kalmthout in het begin wel spannend, geeft hij toe: 'Van tevoren heb ik me wel een beetje druk gemaakt over de wedstrijd, want je weet niet hoe het veld zich verhoudt met die langzamere GT’s en de snellere DPi-wagens. Na één stint was alle twijfel weg: ik voelde me als een vis in het water, alsof ik nooit iets anders had gedaan.' En zo reed hij ook. Van Kalmthout hield zich uitstekend staande in de LMP2-klasse.

'Deze 24 uur van Daytona is één van de meest memorabele wedstrijden die ik tot dusver heb mogen rijden en dat heb ik mede te danken aan de perfecte sfeer die er bij Racing Team Nederland heerste. Van medecoureurs tot monteurs en engineers, iedereen was bijzonder professioneel en begaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat iedereen tot de laatste seconde tot het gaatje ging, waardoor wij uiteindelijk tweede zijn geworden', concludeert hij. Dat klinkt alsof een toekomstige samenwerking zeker tot de opties behoort.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws