F2 en F3 in Groot-Brittannië | Hadjar volgende Red Bull-junior die profiteert van straf F2 & F3
F2 & F3

F2 en F3 in Groot-Brittannië | Hadjar volgende Red Bull-junior die profiteert van straf

F2 en F3 in Groot-Brittannië | Hadjar volgende Red Bull-junior die profiteert van straf

Naast de Formule 1 komen tijdens het Grand Prix-weekend in Groot-Brittannië ook de Formule 2 en Formule 3-coureurs weer in actie. Het circuit van Silverstone geldt ook voor de F2 en de F3 als laatste stop van de triple header. In de afgelopen twee weken zagen we de opstapklassen ook in Spanje en Oostenrijk in actie komen. F1Maximaal.nl houdt je in dit topic op de hoogte van alle updates en uitslagen van de opstapklassen op het Silverstone Circuit.

In tegenstelling tot de Formule 1 staat voor beide opstapklassen in Silverstone een sprintrace op het programma. In de F2 wordt de top tien uit de kwalificatie in de sprintrace omgedraaid. In de F3 wordt de top twaalf omgedraaid voor de sprintrace. Wie er in de kwalificatie dus als eerste binnenkomt, start in de F3 vanaf de twaalfde plaats en in de F2 vanaf de tiende plaats in de sprintrace op zaterdag.

F2: Hadjar volgende Red Bull-junior die profiteert van straf

Isack Hadjar heeft zijn poleposition voor de hoofdrace in de Formule 2 weten om te zetten in een overwinning. Dat ging zeker niet van een leien dakje voor de Red Bull Racing-junior, aangezien hij een dramatische start kende. De openingsfase van de race werd vooral gekenmerkt door twee incidenten. De winnaar van de sprintrace, Kimi Antonelli, werd in de eerste ronde aangetikt en moest zijn race staken. Na de eerste Safety Car-fase werd een actie van Joshua Durksen op onreglementaire wijze verdedigd door Paul Aron. Dat zorgde voor een crash, waardoor Durksen ook vroegtijdig zijn racepak uit mocht trekken.

Uiteindelijk volgde er een zeer strategische race. De meeste coureurs waren op de zachte banden gestart om vervolgens over te stappen op de hards. Franco Colapinto, die vrijdag nog in de Williams-bolide plaats mocht nemen, nam door de pitstops van mannen voor hem de leiding over. Als een Zwitsers uurwerk reed hij goede tijden op zijn hards. In de laatste vijf ronden moest hij, na zijn pitstop, diezelfde mannen weer zien in te halen op de zachte banden. De strategie van coureurs als Hadjar, Jak Crawford en Zane Maloney bleek echter beter te zijn.

Het was Crawford die het meest profiteerde van de slechte start van Hadjar, aangezien de Amerikaan aan de leiding ging van de race. De coureur had echter wat meegemaakt in de pitstraat en voor een unsafe release kreeg hij uiteindelijk een tijdstraf van vijf seconden. Hadjar bleef in het kielzog van Crawford rijden en dat leverde de Fransman uiteindelijk de zege op. Maloney reed ook in de buurt en pakte daarmee de tweede plaats. Crawford mocht alsnog wel plaatsnemen op het podium.

F3: Red Bull-talent Lindblad dankt straf Voisin en pakt tweede zege van het weekend

Arvid Lindblad mag zich ook de winnaar van de Formule 3-hoofdrace op Silverstone noemen. De juniorcoureur van Red Bull Racing kwam in een incidentrijke race als tweede over de streep, maar Callum Voisin had een tijdstraf van tien seconden. Hierdoor zakte de coureur van Rodin Motorsport naar de derde plek, achter Lindblad en Gabriele Mini. Het was zeker geen gemakkelijke race voor de jonge coureurs, aangezien ze te maken hadden met wisselende omstandigheden. Tijdens een Formule 3-race zijn er doorgaans geen pitstops, maar ditmaal was er veel actie in de pitstraat. Bovendien moesten de rijders hun hoofd koel houden tijdens twee Safety Car-situaties en dat deed Lindblad dus als beste.

F3: Red Bull-talent Lindblad zorgt voor Engels feest

Nadat het in de Formule 1 tijdens de kwalificatie al prijs was met alle Britten in de top drie, heeft Formule 3-coureur Arvid Lindblad de succesvolle dag voor de toeschouwers een vervolg gegeven. De pas 16-jarige Red Bull-juniorcoureur mocht vanaf poleposition aan de Formule 3-sprintrace beginnen, en reed zijn uitdagers op grote achterstand. De Brit, met Zweedse roots, deed goede zaken in het kampioenschap en schoof op naar de derde plek, omdat veel concurrenten puntloos bleven. Kampioenschapsleider Luke Browning eindigde 25e en laatste na schade. Gabriele Minì pakte met een zevende plek enkele puntjes, en nummer drie, Leonardo Fornaroli, eindigde buiten de top tien. Nederlands talent Laurens van Hoepen eindigde als tiende.

F2: Antonelli heerst in de regen met debuutzege, crashes voor titelkandidaten

Mercedes-talent Andrea Kimi Antonelli mocht in de Formule 2-sprintrace vanwege het omdraaien van de top tien uit de kwalificatie vanaf poleposition starten in een kletsnatte race. De 17-jarige Italiaan schoot ervandoor bij een rollende start, maar enkele ronden later werd de race stilgelegd vanwege te harde regen. De race werd zo'n twintig minuten later weer herstart, met wederom een rollende start, aangezien een staande start als te gevaarlijk werd beschouwd.

Antonelli trok wederom snel een groot gat naar zijn achtervolgers. Onderin de top tien ging het fout voor de titelfavorieten. Kampioenschapsleider Paul Aron crashte uit de race met Red Bull-juniorcoureur Josep María Martí, en in diezelfde ronde ging het ook mis met zijn teamgenoot, Isack Hadjar, die zelf in Copse crashte. Hadjar stond tweede in het kampioenschap. Bij de herstart spinde ook Oliver Bearman - net aangekondigde bij Haas voor 2025 - in Copse. De Brit kon wel verder, maar reed toen achteraan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

andrea kimi antonelli formule 2 2024
Andrea Kimi Antonelli heeft zijn eerste overwinning in de Formule 2 gepakt.

Met de toppers uit het kampioenschap uitgeschakeld, was de race een ideale kans voor een aantal coureurs om het gat te dichten, waaronder regerend Formule 3-kampioen Gabriel Bortoleto en Zane Maloney, de nummers drie en vier in het kampioenschap. Antonelli ging na een indrukwekkend optreden onbedreigd naar zijn eerste Formule 2-zege met een flinke voorsprong van acht seconden, terwijl Maloney met P2 goede zaken deed. Bortoleto was sneller dan teamgenoot Kush Maini, en wist hem in de slotronde in te halen en derde te eindigen. Daarmee loopt hij in op Aron en Hadjar. Richard Verschoor moest na een tegenvallende kwalificatie uit de achterhoede komen, en pakte met de elfde plek geen punten.

F2: Hadjar pakt eerste polepositie op Silverstone

Red Bull Junior-teamlid Isack Hadjar begon zijn dag in de eerste vrije training van de Formule 1. De Fransman nam plaats in de RB20 van Sergio 'Checo' Pérez, maar wist geen indrukwekkend resultaat neer te zetten. Hadjar kwam niet verder dan een negentiende plaats. In de kwalificatie van de Formule 2 ging het de Frans-Algerijnse coureur een stuk beter af. Met een rondetijd van 1:38,368 verzekerde hij zich vijf minuten voor het einde van de kwalificatie al van polepositie. Het is de eerste keer dat Hadjar polepositie weet te behalen.

Victor Martins wist de tweede snelste rondetijd neer te zetten en was 0,251 seconden langzamer dan Hadjar. Martins ging Dennis Hauger aan het einde van de sessie voorbij nadat de Deen lange tijd op de tweede plaats had gestaan. Plaats vier en vijf werden bezet door twee namen die we dit weekend ook in de Formule 1 zien. De Argentijn Franco Colapinto zette een vierde snelste rondetijd neer op slechts 0,343 seconden achter Hadjar. Toekomstig Haas-coureur Oliver Bearman kwam met een achterstand van 0,358 seconden op Hadjar terecht op de vijfde plaats. Andrea Kimi Antonelli had een mindere sessie. De Italiaan kwam niet verder dan een tiende plaats. Ook de leider in het kampioenschap, Paul Aron, kwam niet helemaal lekker uit de verf. De coureur zette een twaalfde tijd neer.

F3: Browning pakt pole op Silverstone

De kwalificatie is voor de coureurs van de Formule 3 de laatste etappe voordat op zaterdag de sprintrace gereden zal worden op het circuit van Silverstone. Met nog vijf minuten te gaan leek de polepositie voor de race op zondag al te zijn uitgemaakt, maar niets bleek minder waar. Lange tijd reed Mexicaan Noel Léon de snelste rondetijd, maar toen kwam opeens Red Bull Junior-teamlid Arvid Lindblad over de lijn met een snelste rondetijd van 1:45,426. De Brit kon zich niet heel lang verzekeren van polepositie aangezien Callum Voisin zijn tijd kort daarna verbeterde.

Even leek het erop dat de race in Silverstone bij de start zal worden geleid door een Italiaan aangezien Leonardo Fornaroli een tijd van 1:45,265 wist neer te zetten en aan top kwam te staan. Uiteindelijk was het Luke Browning die er een stokje voor stak en dat er op zondag een Brit op polepositie staat. Browning zette een rondetijd van 1:44,992 neer en verzekerde zichzelf daarmee van de eerste startplaats. Amerikaan Max Esterson deed nog een poging om de Brit te verslaan, maar dat mocht niet baten. Esterson kwam binnen als tweede met een rondetijd van 1:45,037. In de kwalificatie zette de Nederlander Laurens van Hoepen de vijfde tijd neer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws