Alonso maakt verwachtingen duidelijk: 'Nee, er is geen wereldkampioenschap meer' Formule 1
Formule 1

Alonso maakt verwachtingen duidelijk: 'Nee, er is geen wereldkampioenschap meer'

Alonso maakt verwachtingen duidelijk: 'Nee, er is geen wereldkampioenschap meer'

Fernando Alonso draait al sinds 2001 mee in de Formule 1. De Spanjaard wist twee keer het wereldkampioenschap te winnen en is nog altijd niet van plan de strijd op te geven. Ook in 2025 en 2026 zal hij voor het team van Aston Martin uitkomen. In een interview met het Spaanse media-agentschap EFE, gepubliceerd door Mundo Deportivo, deelt Alonso zijn verwachtingen voor de rest van het 2024-seizoen en zijn kijk op het vertrek van Adrian Newey bij Red Bull Racing.

Tot nu toe heeft de 42-jarige coureur 41 punten behaald in het 2024-seizoen en staat hij op de negende plaats in het kampioenschap. Daarmee doet Alonso het beter dan zijn teamgenoot Lance Stroll die in bezit is van een rollend contract bij de Britse renstal waarbij zijn vader, Lawrence Stroll, aan het hoofd staat. Het is niet aannemelijk dat Alonso dit jaar een derde wereldtitel binnen weet te slepen, maar volgens hemzelf geldt datzelfde voor nog achttien andere rijders.

Geen wereldkampioenschap

De stand in het wereldkampioenschap is momenteel krapper dan aan het begin van het seizoen werd verwacht. Nadat beide Ferrari's tijdens de Grand Prix van Canada uitvielen, heeft regerend wereldkampioen Max Verstappen weer iets meer bewegingsruimte maar zijn voorsprong op Charles Leclerc blijft alsnog hangen op slechts 56 punten. Het gat mag dan niet enorm zijn, volgens Alonso moet er vooral niet gedacht worden dat Leclerc of welke andere coureur dan ook een kans maakt op de wereldtitel. 'Nee, er is geen wereldkampioenschap meer', antwoordt de Spanjaard op de vraag of de strijd om de titel nog altijd gaande is. 'Dit gaat de vierde wereldtitel van Verstappen worden', zegt hij stellig.

Het volgens Alonso reeds uitgemaakte kampioenschap betekent alleen niet dat er ons een saai vervolg van het seizoen staat te wachten. 'Er zullen nog meer racewinnaars zijn. McLaren is sterk. Ferrari lijkt in veel races de beste auto te hebben', zegt hij. 'Maar gedurende de in totaal 24 races worden er de minste fouten gemaakt door Verstappen en het team van Red Bull.'

Het vertrek van Newey

Ondertussen is er in het 2024-seizoen wel het een en ander aan de hand bij Red Bull. Nog voor het seizoen begon werd teambaas Christian Horner beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en amper drie maanden later maakte topontwerper Adrian Newey bekend het team per 2025 te verlaten. De Brit heeft nog niet bekend gemaakt of hij in de sport zal blijven of dat hij definitief vertrekt. Newey maakt al sinds 2006 onderdeel uit van de Oostenrijkse renstal.

Natuurlijk hoopt Alonso dat het team van Aston Martin kans maakt om de Brit naar binnen te halen. 'Ik mag hem heel erg', zegt hij over Newey. 'Hij is een felle rivaal die alle teams heeft geholpen om beter te worden. Om altijd maar op zoek te gaan naar een betere versie van onszelf. Nu hij op de markt is zouden we logischerwijs allemaal de kans willen krijgen (om met hem samen te werken, red.). Het lijkt erop dat hij naar Ferrari gaat dus we zullen moeten zien. Wat hij ook besluit, hij is welkom bij ons.'

Alonso heeft over de jaren heen een innige band opgebouwd met Newey. 'We hebben een hele respectvolle verstandhouding. Die is wederzijds. Hij heeft in Spanje een boek uitgebracht en gaf mij de kans om de proloog te schrijven. We hebben beide publiekelijk onze bewondering voor elkaar uitgesproken. We respecteren elkaars werk zeer', vertelt hij. Tegelijkertijd geeft de Aston Martin-coureur ook toe dat Newey wellicht zijn grootste rivaal uit zijn carrière is. 'Natuurlijk! In de jaren dat ik bij Ferrari zat, was Red Bull het dominante team met Sebastian Vettel en Mark Webber. Met beide kon je een race winnen. Nu domineert Verstappen iedereen. Dus ja, dat is met name de schuld van Newey', sluit Alonso lachend af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws