Alonso ook in Amerika enorm fanatiek: 'Constant aan het manipuleren, kan het ook goed met Max vinden' Formule 1
Formule 1

Alonso ook in Amerika enorm fanatiek: 'Constant aan het manipuleren, kan het ook goed met Max vinden'

Alonso ook in Amerika enorm fanatiek: 'Constant aan het manipuleren, kan het ook goed met Max vinden'

Aan de vooravond van de 24 Uur van Daytona was tweevoudig winnaar Renger van der Zande te gast in de DRS: De Race Show-podcast, waarbij voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde en Joost Hofman verschillende gasten ontvangen. Van der Zande vertelde uitgebreid over zijn avonturen in Amerika, waarbij hij ook veel grote namen als teamgenoten kreeg.

Van der Zande, die in veel verschillende klasses actief was, is de laatste jaren vooral actief in de Verenigde Staten, waar hij onder meer al eens gekroond werd tot kampioen in het IMSA SportsCar Championship, de Amerikaanse tegenhanger van het World Endurance Championship. 'In het WEC (World Endurace Championship, red.) moet je ook rekening met elkaar houden, omdat je maar een beperkt aantal banden beschikbaar hebt', legt de Nederlander de filosofie van het langeafstandsracen uit.

'Frits (van Eerd, red.) moet je goede banden geven, maar dat betekent dat jij niet hard gaat', wijst Van der Zande naar Van der Garde. 'Die keuzes maak je dan voor je teamgenoten, maar dus ook voor het geheel en dus voor jezelf. In de Formule 1 is het gewoon ieder voor zich en ik maak je af', lacht de analist van Ziggo Sport.

Palou doet aan Verstappen denken

Van der Zande kreeg in Amerika met behoorlijk serieuze teamgenoten te maken, waaronder Fernando Alonso, Kamui Kobayashi, en Scott Dixon. 'Álex Palou komt nu bij mijn team erbij in Daytona', voegt Van der Zande toe. 'Hij is tweevoudig IndyCar-kampioen. Ik zie hem echt als de Max Verstappen van Amerika. Hij is echt héél goed. Hij reed twee jaar geleden ook bij ons, en toen reed hij de snelste tijd van de race, ongelofelijk. Hij is een beetje zoals Max', aldus Van der Zande over de Spaanse regerend kampioen in de IndyCar Series.

Alonso staat altijd op scherp

Vervolgens worden de ervaringen van Van der Zande met Alonso uitgebreider besproken. 'Kamui kwam binnenrijden en zei: de auto is goed. Vervolgens reed Alonso in die auto, en hij kwam binnen en hij roept meteen: jongens, doe maar rustig aan, ik kan nog anderhalve seconde sneller. Dat was het eerste dat hij zei', lacht de Nederlander. 'Kamui stapte dus weer in de auto, maar kwam niet in de buurt van die tijd van anderhalve seconde sneller, dus Alonso zat weer spelletjes te spelen, meteen.'

'Dat is het verschil tussen endurance-teamgenoten, of zo'n motherf*cker die bij het team erbij komt, zoals Alonso. Dan ontploft gewoon zo'n team, en dat is precies wat je niet wil in een endurance-team. We wonnen wel, mede omdat Alonso zo hard rijdt. Ik rij hem er niet uit hoor, we reden allemaal dezelfde tijd. Hij kon zich heel snel aanpassen aan de baanomstandigheden, en vanaf de tweede ronde was hij net zo snel als wie dan ook', laat Van der Zande weten.

'Het is wel supergaaf', zegt Van der Zande over de samenwerking met de Spanjaard. 'Je wil zien hoe hij werkt. Hij stond tijdens de vrije trainingen constant naast de hoofdingenieur. Hij wil gewoon winnen. Hij is constant aan het manipuleren voor zichzelf, maar ook om de beste auto te krijgen. Hij heeft ook geen vrouw of vriendin, volgens mij. Ik heb daar wel heel veel respect voor. Max en Alonso kunnen het ook heel goed met elkaar vinden. Max is ook alleen maar bezig met racen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws