Formule 1-teambaas werkte met Hamilton en Schumacher samen: 'Hamilton heeft het meeste talent' Formule 1
Formule 1

Formule 1-teambaas werkte met Hamilton en Schumacher samen: 'Hamilton heeft het meeste talent'

Formule 1-teambaas werkte met Hamilton en Schumacher samen: 'Hamilton heeft het meeste talent'

James Vowles is sinds het begin van 2023 de teambaas van Williams, maar de 44-jarige Brit werkte eerder jarenlang voor het team uit Brackley, dat inmiddels de Mercedes-naam draagt, maar ook al de werkplek van Vowles was in de tijd van Brawn GP, Honda Racing, en British American Racing (BAR). Vowles werkte met meerdere grootheden uit de sport samen, en geeft aan dat vooral Lewis Hamilton indruk maakte.

Sinds 2001 was Vowles actief voor de renstal uit Brackley, waarbij hij onder meer de kans kreeg om samen te werken met wereldkampioenen als Jacques Villeneuve, Jenson Button, en Nico Rosberg, net als de ervaren meervoudig racewinnaar Rubens Barrichello. De twee grootste namen waar Vowles mee samenwerkte, zijn echter zonder enige twijfel Michael Schumacher en Lewis Hamilton, de twee zevenvoudige wereldkampioenen.

Vowles plaatst Hamilton boven Schumacher

Schumacher keerde in 2010 terug van zijn pensioen bij Mercedes, waar de grote successen tot en met 2012 uitbleven, alvorens hij zijn helm definitief aan de wilgen hing en vervangen werd door toen nog enkelvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. 'Lewis was en is nog altijd de meest instinctieve en meest getalenteerde coureur waar ik ooit mee heb mogen samenwerken, en dan tel ik Michael mee', zo wordt Vowles geciteerd door de Braziliaanse tak van Motorsport.com.

Daarbij dient echter wel gezegd te worden dat Vowles met Schumacher samenwerkte in een periode waarin de Duitser niet meer het niveau uit zijn hoogtijdagen leek aan te tikken, terwijl Hamilton op 28-jarige leeftijd bij Mercedes arriveerde, en bij de Duitse fabrikant aanwezig was in de dominante periode. Vowles herinnert zich de komst van Hamilton in 2013 nog goed. 'Zijn mentaliteit was toen briljant. Hij had de instelling dat hij elke race koste wat kost ging winnen, maar als je nu met hem praat, heeft hij geaccepteerd dat je ook met tweede en derde plekken wereldkampioen kan worden.'

'Door met het team samen te werken op de dagen waarop je niet kan winnen, bereik je meer dan als je het grotere geheel uit ogen verliest, om maar één race extra te winnen', verduidelijkt de Brit, die in de Hamilton-periode de eindverantwoordelijke voor de strategie was. Hamilton pakte bij Mercedes zes wereldtitels, en is inmiddels de coureur met de meeste overwinningen en polepositions in de geschiedenis van de sport. De nu 39-jarige Brit heeft een contract tot en met 2025.

Schumacher mag op minder lof rekenen

Vowles is duidelijk minder positief over Schumacher, die tussen 2010 en 2012 alleen in Valencia, 2012, een podiumplek wist te veroveren. 'We wilden bij Mercedes winnen door dingen beter aan te pakken dan de rest. Michael was een ongelofelijke man, maar hij droeg nog steeds het voorval uit 1997 met zich mee', zegt Vowles over de aanvaring tussen Schumacher en Jacques Villeneuve. De Canadees werd dat jaar wereldkampioen voor Williams, dat 27 jaar later nog steeds op een nieuwe hoofdprijs wacht, terwijl Schumacher al zijn WK-punten moest inleveren. 'Ik zou zo niet herinnerd willen worden. Ik zou gewild hebben dat mensen mij herinnerden vanwege mijn dominantie', luidt de kritiek van Vowles.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws