Andretti verontwaardigd door houding F1-teams: 'Ze denken dat we een stelletje hillbillies zijn' Formule 1
Formule 1

Andretti verontwaardigd door houding F1-teams: 'Ze denken dat we een stelletje hillbillies zijn'

Andretti verontwaardigd door houding F1-teams: 'Ze denken dat we een stelletje hillbillies zijn'

Michael Andretti suggereert dat de Formule 1-teams de mogelijke toekomstige nieuwkomers van Andretti zien als een stelletje boeren nadat de Amerikaan verrast werd door de mate van weerstand vanuit de huidige grid. Andretti wordt niet bepaald met open armen verwelkomd door de andere teams, die zich met name zorgen maken over het financiële aspect van een elfde team op de grid.

Andretti hoopt zijn Andretti F1-team uiterlijk in 2025 op de startgrid te krijgen, nadat hij goedkeuring heeft gekregen voor een inschrijving van de FIA. Om echter een plek in de Formule 1 te krijgen, moet Andretti commerciële voorwaarden overeenkomen met FOM, iets wat verre van gegarandeerd is, aangezien de teambazen niet heel erg openstaan tegenover het hebben van een extra team op de grid. Met de huidige Formule 1-teams duidelijk tegen de komst van Andretti, omdat ze bezorgd zijn over het verlies van commerciële inkomsten en een mogelijke daling van de waarde van al hun bedrijven, lijkt de uitkomst verre van zeker.

Andretti was verbaasd dat er zoveel tegenstand was. 'Het is tijd dat we beseffen waar we instappen', begint Andretti in een YouTube-video van Bloomberg Originals. 'We stappen in een wereld van politiek en dergelijke. Zo is het nu eenmaal. En we zullen ermee omgaan. Ik had niet gedacht dat het zo moeilijk zou zijn om binnen te komen. Maar we zullen onze waarde bewijzen om binnen te komen. Ze denken dat we een stelletje hillbillies zijn en dat we niet weten wat we doen. Maar omdat we veel ervaring hebben in de autosport, kunnen we het misschien vanuit een ander perspectief benaderen dan iedereen en het zou kunnen werken.'

'We kunnen meer toevoegen dan we uit de taart halen'

Andretti is het niet eens met het argument dat zijn komst in de Formule 1 schadelijk zou zijn voor andere teams, en hij denkt juist dat er potentieel is om het kampioenschap te laten groeien. 'We denken dat het toevoegen van meer auto's, ik denk dat dit de sport alleen maar zal helpen', verklaart de Amerikaan. 'Het zal een deel van de taart, prijzengeld en dergelijke wegnemen, maar we denken dat we meer kunnen toevoegen dan wat we uit de taart zullen halen.' Andretti ziet de manier waarop zijn team van plan is binnen te treden als totaal verschillend van de aanpak van Haas, die een klantrelatie met Ferrari heeft.

Tekst gaat verder onder de foto

michael andretti autosport cadillac f1
Andretti hoopt met zijn team een echt Amerikaans team toe te voegen aan de grid. (Foto: ProShots)

'Zij hadden geen infrastructuur, ze kunnen hun eigen auto niet bouwen. Het zijn mini-Ferrari's omdat ze alles zoveel mogelijk van Ferrari kopen en zelfs Ferrari-ingenieurs hebben. Auto's op de baan krijgen is waarschijnlijk het gemakkelijkste deel', oordeelt Andretti over Haas. 'Wij moeten onze eigen auto bouwen, toch. En als je zou zien hoe groot de onderneming is... ik bedoel, het is een grote, grote onderneming. Er zijn documenten, en het zijn waarschijnlijk ik weet het niet, vijfhonderd pagina's met spullen', vervolgt de Amerikaan. 'In IndyCar koop je de auto en zit je meteen in de buurt, en in de Formule 1 bouw je letterlijk een auto vanaf nul.'

Met Andretti 'is er een echt Amerikaans team'

Aangezien Andretti Haas beschouwt als een namaakversie van Ferrari, moet zijn team een echt Amerikaans team worden. 'Ik denk dat het hebben van een echt Amerikaans team, je hebt een Amerikaanse coureur, je hebt een auto die hier in de VS is gebouwd, en je hebt een Amerikaanse motor die hier is gebouwd', somt Andretti op. 'Ik bedoel, ik denk dat dat een hoop interesse zal creëren in de VS.' De Verenigde Staten is momenteel één van de plekken waar de Formule 1 ontzettend populair is. Andretti kan daar dus zeker aan bijdragen.

'We zijn er nog niet, maar we denken dat we een fantastisch plan hebben', zegt Andretti. 'We hebben GM (General Motors, red.) en Cadillac achter ons, wat enorm is. Dus ik denk dat we alle ingrediënten hebben om op een dag een competitief team te zijn en hopelijk kunnen we tot overeenstemming komen met de Formule 1 om er te kunnen zijn. Als we binnenkomen, zal dat geweldig zijn voor de sport.' Maar wat als de FOM toch een commerciële overeenkomst afwijst? 'Ik kan je vertellen dat ik teleurgesteld zou zijn. Maar ik zal niet opgeven, toch? We zullen wel iets bedenken.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws