FIA-president bekommert zich niet om commentaar F1-teams: 'Waarom heeft Andretti hun steun nodig?' Formule 1
Formule 1

FIA-president bekommert zich niet om commentaar F1-teams: 'Waarom heeft Andretti hun steun nodig?'

FIA-president bekommert zich niet om commentaar F1-teams: 'Waarom heeft Andretti hun steun nodig?'

FIA-president Mohammed ben Sulayem wordt niet heet of koud van het commentaar van de teambazen van de huidige F1-teams betreffende de komst van een elfde team, want volgens hem hebben zij geen enkele zeggenschap in die beslissing. Ben Sulayem vindt dan ook niet dat Andretti en General Motors, die vanaf 2026 aan willen sluiten, de steun van de huidige teams nodig heeft.

Aan het begin van oktober, precies acht maanden nadat de FIA interessepeilingen had uitgeschreven voor potentiële deelnemers die wilden deelnemen aan de Formule 1, kondigde de internationale autosportfederatie aan dat Andretti Formula Racing de enige kandidaat was die voldeed aan de strenge criteria en naar de volgende fase van het proces zou gaan. Inmiddels ligt de beslissing op het bureau bij Domenicali en de FOM, die de financiële levensvatbaarheid van Andretti gaan beoordelen.

Verschillende teambazen hebben echter aangegeven dat ze denken dat een elfde team niet goed zou zijn voor de financiële beloningen waar elk team hard voor heeft gewerkt. 'Laten we onszelf een vraag stellen. Waarom hebben Michael Andretti en General Motors de steun van de teams nodig? Ik begrijp het niet. Hebben zij (de teams, red.) enige zeggenschap in de toelating van een elfde team?', vraagt Ben Sulayem zich af bij SpeedCafe. 'In de sport zijn ze een element en iedereen heeft het recht om zijn gevoelens daarover te uiten, maar hoe kun je General Motors weigeren? Ik begrijp het gewoon niet. Waarom?'

Ben Sulayem optimistisch dat de FOM 'geen nee gaat zeggen'

De Emirati legt uit dat de FIA de zeggenschap heeft over de sportieve kant van de criteria waaraan Andretti moet voldoen. De FOM gaat juist over de financiële kant. Andretti moet namelijk bewijzen dat ze genoeg financiële middelen hebben om een Formule 1-team te kunnen runnen. 'Waarom zou de FOM weigeren?', vraagt Ben Sulayem opnieuw. 'We hebben het over de grootste autofabrikant van de Verenigde Staten, die samenwerkt met één van de grootste bedrijven: Liberty Media. Als ze dat niet inzien... Als we het over zaken hebben, is dit goed voor zaken.'

De FOM zou Andretti dus alleen kunnen afwijzen als het uiteindelijk blijkt dat de financiën toch niet op orde zijn. Ben Sulayem en de rest van de FIA gaan over de licentie die Andretti moet krijgen. 'Ik ben optimistisch dat de FOM geen nee gaat zeggen, maar alles kan gebeuren. Ik hoop gewoon dat ze Andretti niet weigeren omdat zo goed is voor de zaken, en zo goed is om de autosport te ondersteunen', sluit Ben Sulayem af. Als de knoop is door gehakt zal Andretti op zijn vroegst in 2026 aan kunnen sluiten als elfde team.

Bekijk de Grand Prix van Mexico live via F1TV of Viaplay!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws