Blog Hongarije dag 1: de coureurs aan het woord, de Orange Army komt er weer aan Formule 1
Formule 1

Blog Hongarije dag 1: de coureurs aan het woord, de Orange Army komt er weer aan

Blog Hongarije dag 1: de coureurs aan het woord, de Orange Army komt er weer aan

Er staat dit weekend weer een Europese Grand Prix op het programma en dat betekent dat F1Maximaal.nl in de paddock aanwezig is om je zo goed mogelijk te voorzien van het laatste nieuws. Traditiegetrouw neem ik je in de blog mee in mijn reis naar de Grand Prix, mijn belevenissen als journalist on-site en natuurlijk de weetjes die je normaliter niet zo snel zal vinden op de website. De eerste dag in Boedapest stond in het teken van verrassingen, waarbij de positieve zeker in de meerderheid waren.

Mijn reis begint op het tweede vliegveld van Brussel, in Charleroi welteverstaan. Niet te verwarren met die wijk in Rotterdam-Zuid. 's Zomers wordt die thuisbasis van veel Ryanair- en WizzAir-vliegtuigen omgetoverd tot een goedkope plek om Europese bestemmingen te bereiken en dat zorgt voor een flinke groep fans en journalisten die donderdag tegelijkertijd afreizen naar Hongarije. Brussel-Charleroi is voor even Nederlands grondgebied, gekenmerkt door Red Bull-petjes, een hoop vader-zoon-combinaties en halve liters bier om zeven uur 's ochtends.

Brussel kleurt Oranje

De aankomst op het vliegveld in Boedapest brengt veel geluk met zich mee. Zo zijn de tropische temperaturen in combinatie met een goede luchtvochtigheid erg prettig. Als dan ook nog blijkt dat mijn in eerste instantie zo goedkoop mogelijke huurauto driedubbel is opgewaardeerd, kan mijn dag niet meer stuk. Ik weet dan echter nog niet dat de FIA het aanmeldpunt voor geaccrediteerde journalisten flink heeft verstopt in een half afgesloten afrit op de snelweg. Ondanks mijn nieuwe dikke bak ben ik dus dik anderhalf uur op zoek naar mijn toegangspas en de daarmee gepaarde stress balanceert de euforie van een paar momenten eerder dus prima uit.

Mijn dag op het circuit begint met de persconferentie van de coureurs. Voor me zit Max Verstappen, die ik vraag naar zijn trouwe achterban. Net als in Oostenrijk is er in Boedapest namelijk weer sprake van afgeladen oranje tribunes en gezien de negatieve sentimenten na de vorige editie van het grote Verstappenfeest roept dat vragen op. 'Maar eerlijk gezegd maak ik me niet zo'n zorgen', stelt de Nederlander. 'Het ging in Spielberg om enkele individuele fans die het verziekten voor de rest, het was geen collectief gedrag.'

Max Verstappen gaf bij de persconferentie aan niet in te zitten over hoe 'zijn' fans zich zullen gaan verhouden tegenover andere fans komend weekend.
Max Verstappen gaf bij de persconferentie aan niet in te zitten over hoe 'zijn' fans zich zullen gaan verhouden tegenover andere fans komend weekend.

Donderdag is mediadag op het circuit en dat betekent dat eigenlijk alles in het teken staat van interviews, persconferenties, merkwaardige sponsoractiviteiten en relaxed babbelen. Vrijwel ieder team biedt daarnaast de aanwezige journalisten de mogelijkheid om de teambazen of coureurs een vraag te stellen. Wat opvalt, is de vriendelijkheid van het hospitalitypersoneel bij de teams, die je om de haverklap wat te eten of te drinken aanbieden.

Van de persconferentie in het mediacentrum vlieg ik snel naar de support paddock, waar de W-Series, de Formule 2 en de Formule 3 staan uitgestald. Inderdaad, er zijn maar liefst drie volwaardige andere raceklassen actief op de Hungaroring dit weekend en dat maakt het allemaal lekker druk en actief. Ik heb een afspraak met Beitske Visser, die terugblikt op de eerste seizoenshelft van 2022, haar toekomstplannen deelt en het heeft over gelijke kansen in de motorsport. In de zomerstop zal het interview met de coureur op de website verschijnen.

Ik eindig mijn rondje over de paddock in de hospitality van Haas, waar Mick Schumacher en Günther Steiner uitgebreid de vragen van de schrijvende pers te woord staan. Zo kan Mick erg lang vertellen over al zijn ervaringen met de aanstaande pensionado Sebastian Vettel en heeft zijn teambaas het vooral over de ontwikkeling van de auto, aankomende updates en 2023. Ook de naam van Nyck de Vries viel aan tafel bij Haas, maar daarover later meer.

Een ontspannen Günther Steiner ontvangt de pers in de hospitality van Haas.
Een ontspannen Günther Steiner ontvangt de pers in de hospitality van Haas.

Hamilton en historisch centrum verrassen

Op de weg van het mediacentrum naar de dikke bak typ ik even snel wat appjes, als ik van achter wordt toegeroepen. 'Hey, nice tee man', klinkt het uit de mond van Lewis Hamilton. Het is serieus de zevenvoudig wereldkampioen die erg spontaan een compliment uitdeelt wanneer hij langs me heen zoeft op zijn step. Ik heb inderdaad niet per sé een doorsnee shirt aangetrokken voor dag 1 en daar ben je bij de Engelsman natuurlijk mee op het goede adres.

Met het compliment op zak trek ik nog even het prachtige historische centrum van Boedapest in, waar de stad je omarmt met mooie, oude gebouwen. Er heerst een gezellige sfeer in Pest en de terrassen zitten vol. Als dit een voorbode is voor de rest van het weekend, dan moet er op zondag vuurwerk komen. Wel of geen regen op komst, de sfeer op de Hungaroring is goed en alles, inclusief het mooie stadscentrum, heeft me op de eerste dag verrast.

De Sint-Stefanusbasiliek donderdagmiddag, één van de eye-catchers in Boedapest.
De Sint-Stefanusbasiliek donderdagmiddag, één van de eye-catchers in Boedapest.

Door: Maurits Kappetijn

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws