Brown wil meer transparantie: ‘We leven in 2024 en niet in 1984’ Formule 1
Formule 1

Brown wil meer transparantie: ‘We leven in 2024 en niet in 1984’

Brown wil meer transparantie: ‘We leven in 2024 en niet in 1984’

Zak Brown heeft een oproep gedaan tot meer openheid bij de FIA. Recent werd er een onderzoek ingesteld naar de acties van FIA-baas Mohamed Ben Sulayem wat betreft inmenging bij twee verschillende Grand Prix. Hoewel de voorzitter vrijuit ging, hekelt Brown het gebrek aan transparantie binnen de organisatie.

Brown heeft harde woorden wat betreft het geval van Ben Sulayem. De Amerikaan is niet te spreken over het feit dat er geen openheid van zaken wordt gegeven over de uitkomsten van het onderzoek. ‘We leven naar mijn weten in 2024 en niet in 1984’, rapporteert de NOS de woorden van de baas van McLaren. ‘Dat betekent totale transparantie.’

Vragen blijven zonder openheid onbeantwoord

Volgens Brown is hij zeker niet de enige die vragen heeft over wat er nou echt gebeurt is. ‘Zolang alle vragen onbeantwoord blijven, zullen mensen ook vragen blijven houden’, geeft hij aan. Dat er zo vroeg in het seizoen al zo veel gedoe is rond de autosportbond, ziet de voormalig teambaas als een slecht teken. ‘We zijn nog geen drie races onderweg dit seizoen en de situatie waarin we ons bevinden is niet bepaald geweldig.’

Het onderzoek naar hem werd uitgevoerd door een onafhankelijke commissie en niet door de FIA zelf, maar de FIA is uiteraard wel op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek. De bond is echter terughoudend in het verstrekken van details over het onderzoek naar de eigen president en ook Ben Sulayem zelf wil geen vragen van de media beantwoorden.

Alle partijen moeten worden gehoord

Deze week werd ook bekend dat Susie Wolff een zaak aanspant tegen de FIA. Eind vorig jaar werd de voorzitter van de F1 Academy ervan beschuldigd van belangenverstrengeling. Het voorzitterschap van de nieuwe vrouwenklasse zou namelijk botsen met de werkzaamheden van haar man Toto Wolff, die teambaas is van Mercedes in de Formule 1. Destijds gaven alle teams door middel van verklaringen aan dat zij de situatie niet hadden aangekaart, waardoor het de vraag was wat wel aanleiding was tot dit onderzoek. Volgens Wolff heeft het voorval haar reputatie geschaad.

Zaken als deze zitten Brown niet lekker. Hij is van mening dat interne en vertrouwelijke onderzoeken zeker belangrijk zijn, maar stelt ook dat meer transparantie zou zorgen voor meer vertrouwen in de FIA en haar procedures. ‘Men moet erop kunnen vertrouwen dat een zaak onafhankelijk behandeld wordt als er een klacht ingediend word. Bovendien moeten alle partijen gehoord worden’, aldus de Amerikaan.

Wil je F1 kijken dit weekend in Australië? Bestel Viaplay of bekijk de opties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws