Update II | FIA-president Ben Sulayem vrijgesproken van inmenging races Formule 1
Formule 1

Update II | FIA-president Ben Sulayem vrijgesproken van inmenging races

Update II | FIA-president Ben Sulayem vrijgesproken van inmenging races

Er lijkt maar geen einde te komen aan de chaos in de Formule 1. Brits medium BBC meldde recent dat er een onderzoek is gestart omtrent FIA-president Mohammed ben Sulayem wegens een poging tot ingrijpen tijdens een Grand Prix en het veranderen van de resultaten. De FIA-president ligt hierdoor dus onder een serieus vergrootglas.

Volgens de BBC ging het over een incident tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië van 2023. Fernando Alonso kreeg tijdens de race een tijdstraf van vijf seconden toen bleek dat hij niet op de correcte wijze in het startvlak stond. Later kwam daar nog eens een straf van tien seconden bovenop toen bleek dat het team tijdens het inlossen van zijn straf aan de auto had gewerkt, maar daar probeerde de FIA-president uiteindelijk een stokje voor te steken. Die laatste straf werd later teruggedraaid, waardoor Alonso enkel die vijf seconden aan zijn broek had gekregen, maar volgens de BBC ging het ingrijpen van Ben-Sulayem tegen de regels van de FIA in.

FIA kreeg via klokkenluider te horen over situatie 

Volgens de BBC kwam het nieuws over de actie van Ben Sulayem van een klokkenluider die erbij zou zijn geweest toen de FIA-president een telefoontje pleegde met sjeik Abdullah bin Hamas bin Isa Al Khalifa, de FIA-vicepresident voor sport in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De sjeik was zelf aanwezig op het circuit tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië, en was dus nauw betrokken bij de gang van zaken op dat moment. Volgens de klokkenluider was Ben Sulayem uiteindelijk degene die met het voorstel kwam om de straf terug te draaien, en tijdens het telefoongesprek met de sjeik suggereerde hij dat hij verwachtte dat de stewards de straf terug zouden draaien.

Als FIA-president heeft Ben Sulayem echter niet de bevoegdheid die nodig is om straffen eigenhandig terug te draaien, laat staan het werk van de stewards in twijfel te trekken of te beïnvloeden. Volgens de BBC is de FIA inmiddels op de hoogte van de situatie, want de situatie werd omschreven in een recent rapport van een compliance officer van de FIA. Het rapport was bedoeld voor de ethische commissie van het bestuursorgaan en zij zullen mogelijk uitsluitsel bieden over de situatie. Ben Sulayem en de FIA hebben zelf verder nog geen reactie gegeven.

Update 20:02 (05/03) | FIA bevestigt onderzoek, noemt FIA-president niet bij naam

Naar aanleiding van onthullingen van het Britse medium BBC Sport bevestigt de FIA dat het een onderzoek naar 'bepaalde leden van haar bestuursorgaan' is gestart. De BBC meldde eerder dat FIA-president Mohammed ben Sulayem een poging tot ingrijpen had gedaan tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2023 om een tijdstraf van Fernando Alonso ongedaan te maken. Ook zou de president hebben aangedrongen bij ambtenaren om het Las Vegas-circuit niet te certificeren. In het officiële statement van de FIA wordt de naam van Ben Sulayem niet genoemd.

'De FIA bevestigt dat de Compliance Officer een rapport heeft ontvangen met mogelijke beschuldigingen aan het adres van bepaalde leden van haar bestuursorganen', zo staat er in het officiële bericht. 'De afdeling compliance beoordeelt deze zorgen, zoals gebruikelijk in deze zaken, om ervoor te zorgen dat de juiste procedure nauwgezet wordt gevolgd.'

Update II 18:37 (20/03) | FIA-president Ben Sulayem vrijgesproken van inmenging races

FIA-president Mohammed Ben Sulayem is vrijgesproken van de vermeende overtredingen waarvan hij werd beschuldigd. Uit een onafhankelijk onderzoek is volgens de FIA geen bewijs gevonden dat Ben Sulayem een rol heeft gespeeld in het terugdraaien van de tijdstraf die Fernando Alonso in de Grand Prix van Saoedi-Arabië had gekregen. Daarnaast zou de president enkele medewerkers de opdracht hebben gegeven om een reden te zoeken om de Grand Prix van Las Vegas te laten annuleren. Ook van deze beschuldigingen is hij vrijgesproken.

Na het bestuderen van de resultaten van de onderzoeken, is de ethische commissie unaniem in hun vaststelling dat er geen bewijs is voor beschuldigingen van inmenging van welke aard dan ook met betrekking tot FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem,' valt in de verklaring te lezen. 'De beschuldigingen aan het adres van de FIA-voorzitter waren ongefundeerd en er werd overtuigend bewijs geleverd ter ondersteuning van het besluit van de ethische commissie van de FIA.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws